Korona

[ Izvor: Beta ]

02. 04. 2020. 23:12 0

"Srpska vlast se sad setila lekara koje je oterala iz zemlje"

Suočene sa pandemijom, srpske vlasti pozvale su u pomoć brojne medicinske radnike iz Srbije koje rade u inostranstvu, ali je taj poziv kod većine od oko 10.000 srpskih lekara koji rade u inostranstvu naišao na odbijanje, pa i na negodovanje, piše nemački list Tagesšpigel.

U nevolji koja ih je zadesila, srpske vlasti odlučile su da zaigraju na kartu patriotizma - zbog "rastućeg pritiska na zdravstveni sistem" pozvale su lekare i medicinske sestre iz Srbije koji rade u inostranstvu da "svojim znanjem i iskustvom" pomognu zemlji u borbi protiv koronavirusa.

Vlasti su ponosno saopštile da se apelu odazvalo 300 lekara, uglavnom iz Nemačke i SAD.

Međutim, među malim brojem medicinskih radnika koji su se odazvali pozivu Beograda, najviše je onih koji su se zatekli u Srbiji i koji zbog zatvorenih granica ne mogu da se vrate u zemlje u kojima rade, ocenio je dnevnik u komentaru pod naslovom "Samo ne nazad u domovinu".

List piše da je kod pojedinih srpskih lekara u inostranstvu poziv čak izazvao ogorčenje, i prenosi reči traumatologa Nikole Vukelića iz nemačkog grada Oldenburgu da je država Srbija "u poslednjih 30 godina učinila sve da otera ljude iz zemlje" i da je ovo "prava prilika da se ljudi koji su na birou uvedu u zdravstveni sistem".

Dugogodišnji odlazak medicinskog osoblja ozbiljno zaoštrava probleme sa kojima se zemlje Balkana sučavaju u vreme pandemije. Ali nisu samo daleko veće plate razlog koji je mnoge zdravstvene radnike naterao u emigraciju, već je to i zapuštenost zdravstva u matičnim državama. Egzodusu lekara i stručnog medicinskog osoblja zato se i ne vidi kraj, ocenjuje Tagesšpigel.

Samo u Nemačkoj se broj zaposlenih u zdravstvu sa prostora Zapadnog Balkana tokom 2019. godine povećao za više od 12 odsto, na preko 50.000. Oni uglavnom dolaze iz Bosne i Hercegovine Srbije i sa Kosova. Ali i članice Evropske unije Bugarska, Hrvatska i Rumunija imaju visok odliv lekara.

Na Zapadnom Balkanu postoji, međutim, i paradoks visoke nezaposlenosti među lekarima. U istoj nedelji u kojoj je Vlada Srbije pozvala srpske lekare da se vrate iz inostranstva, samo u Niškom okrugu su, prema istraživanju portala Južne vesti, na birou za zapošljavanje bila 434 lekara.

Nemački dnevnik piše da su u državama poput Srbije i Bosne i Hercegovine diplomcima često uskraćuje mogućnost specijalizacije, a time i šanse za zapošljavanje.

- Moraš da budeš član stranke, ili da tutneš nekom korumpiranom rukovodećem lekaru hiljade evra - preneo je nemački dnevnik reči stručnjaka za dijalizu Andreje Matića, koji je posao pronašao u Sloveniji.

List procenjuje da medicinsko osoblje u Srbiji nema puno koristi ni od obećanja predsednika Aleksandra Vučića da će plate u zdravstvu zbog krize biti povećane za 10 odsto.

- Iako sada političari i mediji slave lekare i negovatelje kao heroje, u njihovoj radnoj svakodnevici ništa se nije poboljšalo. Tako je uprava bolnice u Nišu najavila da će svim saradnicima koji zbog sumnje u infekciju moraju u samoizolaciju, primanja biti smanjena za trećinu - konstatuje Tagesšpigel.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati