"Srpska vlast se sad setila lekara koje je oterala iz zemlje" | Korona | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Korona

[ Izvor: Beta ]

02. 04. 2020. 23:12 0

"Srpska vlast se sad setila lekara koje je oterala iz zemlje"

Suočene sa pandemijom, srpske vlasti pozvale su u pomoć brojne medicinske radnike iz Srbije koje rade u inostranstvu, ali je taj poziv kod većine od oko 10.000 srpskih lekara koji rade u inostranstvu naišao na odbijanje, pa i na negodovanje, piše nemački list Tagesšpigel.

U nevolji koja ih je zadesila, srpske vlasti odlučile su da zaigraju na kartu patriotizma - zbog "rastućeg pritiska na zdravstveni sistem" pozvale su lekare i medicinske sestre iz Srbije koji rade u inostranstvu da "svojim znanjem i iskustvom" pomognu zemlji u borbi protiv koronavirusa.

Vlasti su ponosno saopštile da se apelu odazvalo 300 lekara, uglavnom iz Nemačke i SAD.

Međutim, među malim brojem medicinskih radnika koji su se odazvali pozivu Beograda, najviše je onih koji su se zatekli u Srbiji i koji zbog zatvorenih granica ne mogu da se vrate u zemlje u kojima rade, ocenio je dnevnik u komentaru pod naslovom "Samo ne nazad u domovinu".

List piše da je kod pojedinih srpskih lekara u inostranstvu poziv čak izazvao ogorčenje, i prenosi reči traumatologa Nikole Vukelića iz nemačkog grada Oldenburgu da je država Srbija "u poslednjih 30 godina učinila sve da otera ljude iz zemlje" i da je ovo "prava prilika da se ljudi koji su na birou uvedu u zdravstveni sistem".

Dugogodišnji odlazak medicinskog osoblja ozbiljno zaoštrava probleme sa kojima se zemlje Balkana sučavaju u vreme pandemije. Ali nisu samo daleko veće plate razlog koji je mnoge zdravstvene radnike naterao u emigraciju, već je to i zapuštenost zdravstva u matičnim državama. Egzodusu lekara i stručnog medicinskog osoblja zato se i ne vidi kraj, ocenjuje Tagesšpigel.

Samo u Nemačkoj se broj zaposlenih u zdravstvu sa prostora Zapadnog Balkana tokom 2019. godine povećao za više od 12 odsto, na preko 50.000. Oni uglavnom dolaze iz Bosne i Hercegovine Srbije i sa Kosova. Ali i članice Evropske unije Bugarska, Hrvatska i Rumunija imaju visok odliv lekara.

Na Zapadnom Balkanu postoji, međutim, i paradoks visoke nezaposlenosti među lekarima. U istoj nedelji u kojoj je Vlada Srbije pozvala srpske lekare da se vrate iz inostranstva, samo u Niškom okrugu su, prema istraživanju portala Južne vesti, na birou za zapošljavanje bila 434 lekara.

Nemački dnevnik piše da su u državama poput Srbije i Bosne i Hercegovine diplomcima često uskraćuje mogućnost specijalizacije, a time i šanse za zapošljavanje.

- Moraš da budeš član stranke, ili da tutneš nekom korumpiranom rukovodećem lekaru hiljade evra - preneo je nemački dnevnik reči stručnjaka za dijalizu Andreje Matića, koji je posao pronašao u Sloveniji.

List procenjuje da medicinsko osoblje u Srbiji nema puno koristi ni od obećanja predsednika Aleksandra Vučića da će plate u zdravstvu zbog krize biti povećane za 10 odsto.

- Iako sada političari i mediji slave lekare i negovatelje kao heroje, u njihovoj radnoj svakodnevici ništa se nije poboljšalo. Tako je uprava bolnice u Nišu najavila da će svim saradnicima koji zbog sumnje u infekciju moraju u samoizolaciju, primanja biti smanjena za trećinu - konstatuje Tagesšpigel.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Press zvonce

Zoran Živković [22.01.2021.]


Video dana

Russia today

Anketa

Da li je država efikasna u borbi sa mafijom?

Rezultati