Korona

Igor Velimirović

14. 03. 2020. 15:03 6

Vučić 26. 02: Virus smejurija! Vučić 14. 03: Umreće mnogi! (VIDEO)

"Ubi me prejaka reč", napisao je svojevremeno Branko Miljković, a čini se da danas nesigurne ljude može da "ubije" i najjednostavniji, najblaži i nejnedefinisaniji naslov - Bla, bla, bla. To je slučaj sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i našim portalom Direktno.rs.

Saradnja Direktno.rs i predsednika Srbije ne jenjava. Mi ga pratimo u stopu i pišemo, on čita i komentariše. Quid pro quo.

- Mi da razgovaramo lepo sa vlašću o koroni, a Vučićeva konferencija za novinare "Bla, bla, bla". A, bla, bla, bla? To je vaš izveštaj sa konferencije? Nema problema. Pa, što, to nije Đilasov medij? Zamislite izveštaj s konferencije "Bla, bla, bla", a ispod piše "Vučić rekao 1.008 respiratora". A nije bilo "Bla, bla, bla" kad ste imali 350 respiratora, nego je "Bla, bla, bla" 1.008 respiratora? I treba s poštovanjem da govorim? - rekao je  Vučić na konferenciji za medije, apropo našeg teksta sa njegovog prethodnog obraćanja naciji iz svog kabineta.

A šta je to predsednik sa svitom stručnjaka prvo pričao o koronavirusu? Kako je to kasnije počeo kreativno da shvata i iznosi istinu, što je dovelo do takvog naslova? Dok su iz sveta dolazile vesti da narod masovno oboleva, da se širi epidemija koronavirusa, da ima i smrtnih slučajeva, da u državama uvode vanredna stanja, ekipa stručnjaka, na čelu sa Vučićem je 26. februara izašla pred narod i pričala:

1. Zlatibor Lončar, ministar zdravlja: Nema razloga za paniku, koronavirus je dosta slabiji od običnog sezonskog gripa.

2. Aleksandar Vučić, predsednik Srbije: Gde alkohol postavite, tu koronavirus ne raste. Ja sam sad sebi našao dodatni razlog da popijem po jednu čašicu dnevno.

3. Branimir Nestorović, pulmolog: Ne mogu da verujem da će jedan narod koji je preživeo sankcije, bombardovanje, svakojaka maltretiranja se uplašiti najsmešnijeg virusa u istoriji čovečanstva, koji na Fejsbuku postoji.

4. Branimir Nestorović, pulmolog: Ja sam bio protiv poručivanja maski i testiranja. Mislim da je to potpuno besmisleno. Da nemamo test, mi ne bismo znali da je epidemija.

5. Branimir Nestorović, pulmolog: Žene, možete slobodno da idete u Milano u šoping". (?!)

Zaključak je bio "nema razloga za paniku". I kikot. I predsednika i dr Nestorovića... Kasnije je Vučić ubeđivao građane da nisu čuli to što su čuli i što su oni rekli što dovodi do zaključka - predsednik kreativno shvata istinu.

A onda 11. mart:

1. Aleksandar Vučić: Govore "najsmešniji virus". Nemojte da lažete, niko nije rekao da je najsmešniji virus. Niko!... I nemojte da lažete!

Pa 12. marta...

2. Ana Brnabić, premijer: Broj respiratora je državna tajna.

Nekoliko sati kasnije:

3. Aleksandar Vučić: Imamo 1.008 respiratora.

Da nismo prethodno zaključili da Vučić kreativno shvata istinu, možda bismo bez pogovora poverovali u podatak. Ovako - ič.

Pored broja respiratora, ustaljena retorika "pomoći penzionerima" i brda reči koje nisu ništa značile, do pokušaja da se na silu narod ubedi da nema mesta panici i da je sve pod kontrolom. Pritom i rečenica "molim narodu da nam veruje", zvučala je suviše patetično, jer se poverenje stiče, predsedniče, imali ste osam godina za to, ne moli se.

Samo dva dana kasnije, 14. marta, predsednik Vučić respiratore ponovo označava "državnom tajnom".

1. Aleksandar Vučić:  Šta vas briga odakle respiratori? Respiratori su od danas državna tajna. Pišite šta hoćete vi iz tupave političke oligarhije, a mi ćemo da činimo sve za naš narod. Ja sam ih nabavio za narod, pa me pitajte kad sve prođe odakle sam ih nabavio.

Pored priče o respiratorima, promenio je priču i o koronavirusu. Više nije "najsmešniji u istoriji" kako ga je doktor Nestorović nazvao.

2. Aleksandar Vučić: Očekujemo da mnogi ostanu bez svojih voljenih, a naš je cilj da to smanjimo - rekao je Vučić.

I šta drugo zaključiti osim - i opet bla, bla, bla...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati