Kolumne

[ Izvor: Dejan Ilić/Peščanik ]

20. 07. 2024. 07:08 35

Scholz, geh nach Hause

Umesto, Šolc, vrati se kući (ili: Scholz, go home), trebalo je u naslovu da stoji - Zbogom EU. Ali, hajde da ta vrata (još) ne zatvaramo treskom. Moguće je da u EU ima i pristojnih političara. Moguće je da samo Srbija nije imala sreće, da najgori evropski politički kadar dopadne baš njoj, bilo kada se pregovara s Kosovom, bilo da je reč o litijumu. Moguće je i da nisu sve zemlje sebične kao Nemačka, to jest njen tekući politički vrh.

Jeste, na to mislim, notornom Borelu, Lajčaku, Stanu… sada se pridružio i Šolc. Jednom sam već napisao, i ponoviću - svima njima trebalo bi zabraniti ulazak u Srbiju ako dolaze u zvanične posete. To jednom, kada se oslobodimo domaćeg tekućeg režima s Vučićem na čelu. U toj (priželjkivanoj) budućnosti, oni bi u Srbiju mogli da uđu samo kao totalni anonimusi, takozvani obični ljudi, turisti…

Bila bi to neka vrsta lustracije prema spolja, tako sam to nazvao. Ali, to bi podrazumevalo i temeljnu lustraciju unutra. Pusti snovi, da.

Kako god, Šolc bez srama dolazi u Srbiju da se s Vučićem dogovori o litijumu. Otkud sad litijum? Zar nema prečih stvari? Ne, ne mislim samo na optužbe koje su s nemačkog političkog vrha stizale na račun Vučića i vlasti u Srbiji posle njihove krađe na decembarskim izborima. Mislim, recimo, i na to što Nemačka krije ubicu Olivera Ivanovića. Ne tvrdim to ja, to je onomad rekao Bratislav Gašić, trenutno ministar ovdašnje vojske.

Mislim i na zahteve iz EU da se akteri oružane borbe kod kosovskog sela Banjska uhapse i izvedu pred sud. Izgledalo je da neko i u EU razmišlja logično kada je tražio da Srbija položi račun za naoružanu grupu koja je s njene teritorije ušla na teritoriju Kosova. Konačno, mogao bi i Vučić da pita Šolca zašto se Nemačka služba mešala u izbore u Srbiji i pokušala da utiče na njihov rezultat. Ne tvrdim to ja, opet, to je sam Vučić rekao.

Mimo svega toga, možda bi sad trebalo konačno otkloniti sumnje i u to da je nemačka služba bila umešana u proteste protiv Rio Tinta. Vučić je nedvosmisleno rekao da su službe umešane u demonstracije bile sa zapada, iako to zvuči neverovatno. Jer, evo, ceo zapad kolektivno pritiska da se u Srbiji kopa litijum, i Vučić im spremno izlazi u susret. Al, evo, bar da znamo da jedna od dve službe nije bila nemačka.

Mislim, nije da ćemo time nešto dobiti. Odavno znamo da Vučić laže. Ali, bilo bi dobro znati da laže i Šolc. Nije to neka uteha, kao, evo i drugde su na čelu vlada licemeri i podlaci. Nego čisto da pribeležimo. Jednom kad dođe dan za onu pomenutu lustraciju. Do tada, trebalo bi odavde Šolcu jasno poručiti ne samo da se vrati odakle je došao, nego i da ulazak Srbije u EU više nije ni cilj ni želja žitelja Srbije.

Evo, neka Šolc sam kaže - da li bi on voleo da uđe u zajednicu koja ga ne samo nipodaštava i šikanira, nego još i direktno egzistencijalno ugrožava? Mačku o rep evropske vrednosti u čije ime se ovde promovisalo članstvo u EU. Sama EU je pregazila te vrednosti svojim učešćem u priči o litijumu. Evo, neka bude da je jedna od tih vrednosti demokratija i pravo na samoupravu.

U ime tih vrednosti, demonstrirali su žitelji Srbije u decembru. U ime tih vrednosti opozicija je pritiskala režim da se izbori od decembra ponove. U ime tih vrednosti, političari iz EU, ponajviše iz Nemačke, kritikovali su vlasti u Srbiji s Vučićem na čelu i tražili isto što i opozicija - da se izbori ponove. I ne samo to, nego i da se omogući da izbori budu slobodni i pošteni. Tako se nama barem onda činilo. Jer, verovali smo da ne mogu baš i u Nemačkoj političari na vlasti biti isti šljam kao u Srbiji.

Ali, gle, prevarili smo se. Dok smo mi ovde mislili na slobodu, demokratiju i samoupravu, Nemci (dobro, ne svi Nemci, ali Šolc sigurno) mislili su na litijum. Dok smo mi pritiskali za slobodne izbore, Nemci pritiskali za litijum. A nas zloupotrebili kao što nas zloupotrebljava i Vučić. Jer, sasvim je moguće da Vučić uopšte nije bio protiv kopanja litijuma, nego je samo sebi, a ne litijumu, podizao cenu, to jest pokušavao da skuplje proda dozvolu za kopanje. Nije bilo briga ni Scholza ni Vučića za demokratiju i slobodu žitelja Srbije.

Pa dobro, hvala Šolcu. Jedna iluzija manje. Nema saveznika za žitelje Srbije u njihovoj borbi za slobodne i poštene izbore. A pogotovo za želju da sami donose odluke o svojim životima i o zemlji na kojoj i od koje žive. Barem ne u Nemačkoj, sa Šolcom na mestu predsednika vlade. Ništa Nemci nisu naučili iz iskustva s Orbanom (da im Putina zaboravimo, neka ih na to podsećaju Ukrajinci). Sad više nije samo ne litijumu i Vučiću, to je sad već ne litijumu, Vučiću i Šolcu (doći će i EU na red, ako ništa uskoro ne promene).

Samo, ima jedna razlika između Vučića i Šolca. Šolc bi da pregazi preko žitelja Srbije jer veruje da će time doneti neko dobro žiteljima Nemačke. Vučić radi to isto, gazi preko žitelja Srbije, a za neko dobro žitelja Nemačke. Samo, i kad njih dvojica rade isto, nije isto. Jer Šolc je predsednik vlade Nemačke, a Vučić nije.

***

Da ne opterećujem čitaoca, beleška za posle kraja: kopanje litijuma za potrebe industrije električnih automobila neće doneti dobro nikome. To je jedan glupi pokušaj da se zadrže stare navike a tobože sačuva životna sredina. Samo što nije reč samo o navikama, nego i o interesima kapitala. Žele se sačuvati i industrija, i profit, i stare navike, i životna sredina. Ali to ne može ići zajedno. Jedno drugo isključuju. Životnu sredinu ugrozile su baš industrija, profit i navike zasnovane na njima. To mora da se menja, a ne da se kopa litijum. Ovo ne kažem ja, čitalac o svemu tome može da se obavesti, na primer, u knjizi "Kako se sve može urušiti". Litijum je prevara na više nivoa. A na onom suštinskom, on je deo samozavaravanja koje nas sprečava da zaista rešimo problem očuvanja životne sredine. Jednom kada se čovečanstvo - recimo to tako, patetično - osvesti, videće se da nam umesto litijuma fale čista zemlja i pitka voda. Ali, tada će biti kasno, jer smo, recimo ovde, u Srbiji, izgubili i zemlju i vodu zbog litijuma.

Dejan Ilić (Peščanik)

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 35

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati