Kolumne

[ Izvor: Živan Haravan ]

16. 07. 2024. 07:16 14

Neodmereni Đuka

Svedoci smo bespoštedne borbe neusmerene stručne javnosti, sa jedne strane, i usmerene stručne javnosti, sa druge, a koja se vodi povodom najavljene "invazije" kompanije Rio Tinto na prostor Gornjih Nedeljica.

Tim povodom izviru u javnost teške reči optužbe i otpori. Sa (ne)izvesnim ishodom!

No, jedna izjava Vladimira Đukanovića, inače sive eminencije srpskog pravosuđa, data ne tako davno, ne obećava ništa dobro.

Nedavno je održan protest žitelja Gornjih Nedeljica i građana koji ih podržavaju u borbi protiv izgradnje rudnika litijuma. Tom prilikom oni su blokirali prugu kod Loznice.

E, to je baš razgnevilo advokata i narodnog poslanika Vladimira Đukanovica, koga, iz milošte, zovemo Đuka.

Oštro osuđujući taj čin protestanata pitao ih je Đuka da li oni znaju kako bi vlast, recimo, u Americi reagovala da su to uradili tamo na nekom pružnom prelazu?! I odmah im dao odgovor da bi vojska i policija pucala u demonstrante!

Ni to mu nije bilo dovoljno da zastraši protestante, te ih je sve, ne trepnuvši, nazvao - veleizdajnicima?!

Sada se postavlja logično pitanje: da li bi Đuka, kao zvanični patriota, bio zadovoljan kada bi naša vojska i policija otvorile vatru na sve one ljude koji bi polegali na prugu? 

Jedan "veleizdajnik", kao gost na jednoj "veleizdajničkoj" televiziji doslovno je rekao da je potpuno rešen da žrtvuje svoj život u borbi protiv rudarenja! I, nije jedini!

Đuka, kao advokat, dobro zna svu težinu nanete uvrede nazvati nekog ili neki kolektivitet - veleizdajnikom ili veleizdajnicima.

On je osion i neodmeren, jer zna da nema tog suda ili sudije koji bi bili jači od njegove advokatske samoodbrane. U eventualnom sudskom sporu po tužbi uvređenih, sigurni gubitnik bi bio sudija koji bi presudio u korist podnosioca tužbe.

Između Đuke, veleposednika i pojedinca i grupe "veleizdajnika" razlika je očigledna. "Veleizdajnik" krpi kraj sa krajem, bori se za pravdu i opstanak zdrave Srbije čisto - volonterski.

Svaki veleposednik, jasno, više voli Srbiju, jer samo u Srbiji može da stekne enormno bogatstvo za kratko vreme, a da niko ne sme da ga pita kako i na koji način se obogatio.

Onima koji su se ovih dana drznuli da to pitaju Đuka je poručio kako mogu da mu pljunu pod prozor.

Pošto im je to javno dozvolio, treba očekivati nepreglednu kolonu ljudi koji strpljivo čekaju svoj red da mu pljunu pod prozor.

Živan Haravan

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati