Kolumne

Branko Miljuš [ Izvor: SSP/Nova.rs ]

08. 06. 2024. 12:37 40

"Hil odsvirao kraj nameštenih izbora, njemu je ok to što režim i kriminalci šamaraju opozicione aktiviste"

Ambasador Hil je odsvirao kraj nameštenih izbora čijem raspisivanju je kumovao uz konstataciju da su izbori prošli ok. U prevodu to znači da zvaničnici Republike Srpske treba da glasaju na lokalnim izborima iako je to protiv zakona. To znači da direktori treba da prisiljavaju zaposlene da učestvuju u režimskoj kampanji i skupljaju sigurne glasove ako bi da zadrže posao u javnom sektoru bez obzira što je to primer politički motivisanog mobinga. To znači da je ok to što kriminalci za režim kupuju glasove i šamaraju opozicione aktiviste. To znači da ambasador Hil nema problem sa tim što njegov prijatelj Vučić zloupotrebljava RTS i javne resurse.

I nije ovo nikakvo iznenađenje od ambasadora Hila koji uporno ponavlja da je Vlada Srbije pouzdan partner SAD ignorišući to što su dva ministra zbog veza sa organizovanim kriminalom na crnoj listi SAD. Mada ambasador je ovaj put otišao i korak dalje pa je pričao o jedinstvu i tako se preporučio da bude počasni gost na svesrpskom saboru zajedno sa ruskim ambasadorom sa kojim deli stav kada je u pitanju regularnost izbornog procesa u Srbiji. Gore od ovog ambasadorovog saučesništva u izbornoj prevari je dominantna reakcija izbornih aktera.

Jedan deo je odmah po čitanju Hilove ocene lažnih izbora posegnuo za zapadnim antidepresivima, a drugi je sledećeg jutra tražio ruske antimamurluk pilule. Ovo je slika društva u kome i naivni znaju da se izbori kradu, a zainteresovani izborni akteri koriste mehanizme krađe i zaborava u skladu sa trenutnim interesima sopstvenih organizacija i tako na tim poljima od petoktobarskih snova, demokratija nije pustila korenje i neoradikalski cunami je uz svesrdnu pomoć Angele Merkel kao vrhovnog ideologa stabilokratije uspeo da je zameni, naprednjačkim sistemom u kome je partija otela državu i stavila je u funkciju obračuna sa opozicijom i ličnog bogaćenja.

Tako mi danas životarimo u partijskoj državi čiji vođa medije koristi kao opijum za sebe i narod. Taj sistem se ne može demontirati polovičnim rešenjima, malim koracima i skrivenim dogovorima zbog međunarodnih okolnosti. Taj sistem se može promeniti samo ako se držimo Kafkine maksime - "Počni od onoga što je ispravno, pre nego od onoga šta je prihvatljivo". A svima je jasno da je ispravno da se pre izbora obezbede uslovi za njihovo organizovanje.

Ti uslovi podrazumevaju izbacivanje iz biračkog spiska onih koji su u njega upisani u suprotnosti sa zakonom, sprečavanje masovne kupovine glasova, zaštita zaposlenih u javnom sektoru od političkih ucena i profesionalno praćenja rada političkih aktera na RTS-u. Bez ispunjenja ovih uslova nema izbora. Bez izbora nema demokratije. Bez reanimacije demokratije Srbija će nastaviti da juri u provaliju jer emituje samo nestabilnost kako prema svojim građanima tako i prema čitavom regionu. E sada možda je ambasadoru Hilu i to ok. Meni nije.

Branko Miljuš, član Predsedništva Stranke slobode i pravde i narodni poslanik

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 40

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati