Kolumne

[ Izvor: Peca Popović/Fejsbuk ]

04. 02. 2024. 12:57 0

Kamp Nou ili "novo polje"

To nije samo stadion već ponos Katalonije. Priča o njemu ima tri poglavlja.

Kamp de la Industria ili Campo de la calle Industria je bio višenamenski stadion u Barseloni, Španija. Teren je inaugurisan 14. marta 1909. utakmicom protiv Catala SC. Stadion, prvi sa tribinama, važio je za najbolji u gradu. Sa početnim kapacitetom od 1.500 gledalaca, 1916. porastao je na 6.000. Paulinjo Alkantara, koji se smatra prvim izvanrednim igračem Barselone, debitovao je na Kampu de la Industria, sa samo 15 godina. Korišćen je kao dom FK Barselone, sve dok se tim nije preselio u Kamp de Les Korts.

Les Korts je zamenio Kamp de la Industrija kao novi dom FK Barselone. Otvoren 1922. godine, početni kapacitet je bio 20.000. Prva utakmica odigrana je između Barselone i Sent Mirena. 13. maja 1923. stadion je bio domaćin finala Kupa kralja između Atletik Bilbaa i CE Evropa, a 21. decembra 1924. Les Korts je bio domaćin utakmice između Španije i Austrije.

Izgradnja Kamp Noua počela je 28. marta 1954. pošto prethodni stadion Kamp de Les Korts, nije imao prostora za proširenje. Iako je prvobitno planirano da se zove Estadi del FC Barcelona, korišćeno je popularnije ime Kamp Nou ("novo polje"). Potpisivanje Lasla Kubale u junu 1950. godine, koji se smatra jednim od najvećih igrača Barselone, dao je dalji podsticaj izgradnji većeg stadiona. Konačno, 24. septembra 1957, Kamp Nou je inaugurisan.

Rezultati tima i sve velike fudbalske zvezde na terenu terali su rukovodstvo na stalno povećavanje kapaciteta. Kamp Nou se upravo dograđuje pa će do 2026. potencijal biti povećan sa 99.354 na 105.000 gledalaca.

Tokom renoviranja, Barselona se preselila na Olimpijski stadion na Monžuiku.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati