Kolumne

[ Izvor: Fejsbuk/Tomica Ćirić ]

30. 12. 2023. 10:32 0

Pismo Deda Mraza: Čestiti obor-kneže...

Na svom putu od Laponije dobio sam brzom poštom obavest o tvom novom izbornom uspehu. Koliko sam upoznat, preko kolega iz bugarske železnice, u Pirotu tokom izbora beše pravi festival demokratije. Sav živalj i mrtvalj, svi dišući i svi podzemljaši, više selo nego grad, a ti znaš da mi više cenimo poštene seljake nego odnarođeno "gradžanje", dakle svi skupa doneli su još jednom ispravnu odluku i glasali za tvoj ostanak na funkciji glavnog kmeta.

Čestitam ti pre svega u svoje lično ime i u ime moje zimske prapostojbine Drponije. Smišljali smo danima i danima koji poklon da ti pripremimo. Tvoj blizak politički saradnik, trgovac Miško Ćirić, direktor Doma kulture, već je i-mejlom zatražio ukus za klasičnu muziku. Nimalo originalno, ako mene pitaš. Stotka je trebovao novogodišnje balske čizmice za suprugu Lelu, a dok Jogurt i dalje ne razume koncept želje, Globus je pak, ničim izazvan, poručio komplet knjiga Ivana Turgenjeva, upakovan zajedno sa svežim laponijskim čvarcima... Sve u svemu, odlučili smo da ipak budemo malo originalniji u izboru tvog podarja.

Ali, pre svega toga, koja reč o tvom dosadašnjem radu na uređenju gradu. Dobre vesti daleko se čuju. Šta si ti sve uradio za svoj zavičajni grad koji si preporodio od proklete avlije i tamnog vilajeta do nišavskog dragulja „koji večno sja“. Eh, ti nezahvalni građani, koji nisu glasali za tebe, kako ih nije sramota! Postidi ih sve, čestiti obor-kneže, svojom vrlinom i marljivim radom, a pre svega svojim "projektima".

Ah projekat, kako to gordo zvuči i otapa moje smrznute uši. Uvek će tu da kapne koji evro i za nas iz branše. Kad se već ima za skupu rasvetu, novogodišnji vatromet i bend Valentino. Važno je da si u kampanji nahranio i napojio sve gladne i žedne, posedeo za sofrom i sa beskućnicima i kao Gospod naš lomio hleb nasušni te na pravdi Boga, duvajući ga, pokusao klot pasulj. Eto i moja vožnja sve skupa s irvasima je jedan projekat koji finansira nevladin sektor Severnog pola i razna belosvetska humanitarna udruženja. Nadam se da će moj honorar ove godine biti u skladu sa mojim troparom.

Takođe bih pohvalio, koliko sam čuo, izgradnju novog Hrama kulture, na mestu nekadašnjeg Doma vojske u strogom centru grada. Čuo sam da i prekoputa njega ima nova diskoteka sa bugarskim striptizetama, eh, star je deka za to uživanje, ali dobro je da ima, na mladima svet ostaje, super ste ga lokacijski uparili sa zdanjem nove biblioteke. Za kulturu i za kurave, može da bude vaš novi slogan za buduće izbore. Ili: Pirotu ne sme erekcija da stane, u smislu kulturnog uzdizanja, svakako. Čuo sam i da imate sad dva bazena, jedan za leti, drugi za zimu, taman da irvase negde zaperem, spopade ih neka šuga dole kod Vladivostoka a i ja sav uvašljavih, nikako da istrebim sve te silne gnjide.

Znam da i ti imaš ojede sa silnim uvlakačima, zato ti deda nosi pride i biljnu kremu. Ne tražim ja neku silnu reprezentaciju, kažite mom prijatelju Mišku, samo da ima gde da zanoćim, nahranim irvase i udelim deci poklone, ne traži deka puno... Dobro, de, može neka gradska kafana, nešto skromno, ne neka vlažna tarapana sa Koštanom, kao prošlog puta, ostarilo se a i put je dug nazad za Laponiju, a supruga zvocava. Inače, nije loše da policija po mom dolasku pričuva ove moje darove, prošli put je falilo nekih dvesta dečjih paketića.

Naposletku, poklon tebi, umalo da zaboravim. Da, dugo smo oko toga većali koji bi to podarak bio najprikladniji tvojoj polzi, čestiti obor-kneže. Na kraju ipak odlučismo da to bude lepo ispleten nakurnjak, od najfinije laponijske vune, sa motivom pirotskog ćilima, šarom tzv. soveljćom, koja označava „malu alatku koja je čudnovata u veštim rukama“. Nadamo se da će ovaj naš poklon biti po meri tvog političkog uspeha, a i zaslužio si u svojoj bogougodnoj skromnosti i malo raskoši.

I tako, čestiti kneže, spremamo se uskoro za dugo putovanje, zaprštaće opet bela staza pod našim saonicama, a mi se vidimo, tako negde s večeri poslednjeg dana u godini. A vama drage građanke i građani Pirota, srećna i berićetna Nova godina i da volite svog kmeta kao što on voli vlast, jer kako kaže mudra poslovica: Lepu ženu i vinograd pored puta ne treba imati, ali čestitog kneza kao što je Vladan ne puštajte nikada iz narodnog kola osim kad se mora - na nizbrdici i pred rubom provalije.

S poštovanjem, Deda Mraz
Brza pošta Laponija - Grad Pirot

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati