Kolumne

[ Izvor: Dr Slavica Plavšić ]

04. 08. 2023. 06:00 6

Ubijeni u Malom Orašju i Duboni - žrtve "drugog reda"

Tri meseca je prošlo od strašnog masakra u selima Malo Orašje (opština Smederevo) i Dubona (opština Mladenovac). Naoružan arsenalom oružja dovoljnim da ubije bukvalno svakog ko mu se nađe u vidnom polju, pomahniteli ubica Uroš Blažić je te noći, između 4.i 5. maja napravio pravi krvavi pir.

Te kobne večeri, ispred škole u Malom Orašju sedela je grupa mladih ljudi, družili se uz uz sokove, pivo i grickalice obeležavajući Đurđevdanski uranak i rođenje deteta u jednoj od porodica. Nikome nisu smetali, ni za šta nisu krivi. Prosto su se našli na pogrešnom mestu u pogrešno vreme. Na mestu pored koga je prošao razjareni Blažić i iz čista mira počeo da puca na njih. U Malom Orašju je ubio petoro mladih i nešto kasnije još troje u selu Dubona.

Iz automatske puške i pištolja, Uroš Blažić je ubio: Marka M. (18), Aleksandra M. (18), N.M. (15), Lazara M. (20), Nemanju S. (21) i Petra M. (20) koji je kasnije, u bolnici u Beogradu, preminuo od posledica povreda. Blažić je, nakon pucnjave u Malom Orašju automobilom stigao u selo Dubona udaljenom desetak kilometara od Orašja. Tamo je ubio policajca Milana (22), njegovu sestru Kristinu P. (19) i njihovog prijatelja Dalibora T. (25).

Jedna porodica je u trenu, ostala bez ćerke i sina.

Uroš Blažić je te strašne noći ubio osam i povredio 14 osoba, od kojih se neke još uvek oporavljaju od zadobijenih povreda. Ova druga, strašna tragedija ostala je, nažalost, nekako u senci predhodnog masakra u školi "Vladislav Ribnikar", koji se dogodio samo dan ranije, 3. maja. Za dva dana, u Srbiji je ubijeno šesnaestoro dece i mladih i radnik obezbeđenja Dragan Vlahović.

Tragedija u školi "Vladislav Ribnikar" je užasno velika i strašna, prvi put se tako nešto dogodilo u Srbiji i u ovom delu Evrope, tako da su bukvalno svi bili u šoku i neverici da je tako nešto uopšte moguće. O dečaku, najmlađem masovnom ubici na svetu piše se svakodnevno, njime se bave najveći domaći i mnogi svetski stručnjaci, kao i javnost. Otkriveno je bezbroj detalja o njemu, njegovom životu i životu njegove porodice.

Nažalost, ubijeni mladi ljudi iz sela Malo Orašje i Dubona, ostali su u senci predhodnog masakra. O njima se malo govori i piše i gotovo da ništa ne znamo. Teško se mogu naći i njihova imena, osim inicijala. Čak je i imena njihovih sela teško zapamtiti. Oni su ostali "žrtve drugog reda", mladi ubijeni u okolini Mladenovca i Smedereva!

Posle toliko žrtava, toliko izgubljenih mladih života, u ovim selima život kao da je stao zakopan tog kobnog 5. maja. Ostale su njihove porodice, roditelji i rodbina, drugovi... neutešni i još uvek u strahu od svega što se dogodilo i od činjenice da u njihovoj blizini živi porodica onog koji je ubio mladost ovih sela i zaustavio život u njima.

Možda se masakr u školi "Vladislav Ribnikar" nije mogao sprečiti. Ali, u Malom Orašju i Duboni je sigurno mogao. Blažić je problematičan i bahat momak koji je godinama svoj bes iskaljivao na životinjama, maltretirao ljude po selu, plašio ih svojim razuzdanim ponašanjem i vožnjom. Prijavljivali su ga meštani mnogo puta, ali je svaka ta prijava završavala u nekoj sigurnoj fioci. Bio je zaštićeni sin uticajnog oca koji je bio vojno lice, zaposlen u Generalštabu, tako da je njegov sin bio privilegovan. O tome, kako i zašto je uža i šira porodica Blažić posedovala ogromnu količinu oružja, uključujuči i kalašnjikov, utvrdiće istraga. Uroš Blažić ubica, njegov otac, ujak i brat od ujaka su u zatvoru.

Nadajmo se da će porodice ubijenih i povređenih dočekati makar pravedne presude, kada su već, užasnim propustima sistema, ostali bez svojih najdražih, koji će, za širu javnost u Srbiji, nažalost zauvek ostati žrtve drugog reda.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati