Kolumne

Živan Haravan

06. 06. 2023. 06:38 6

Srbija - Gordijev čvor

Jedno pitanje je počelo da lebdi u vazduhu od početka Građanskog protesta u Beogradu, a traje i trajaće još..., pretvarajući se u zebnju. Nesumnjivo da je broj prisutnih građana impozantan iz šetnje u šetnju i da je impozantan paket zahteva koji građani i opozicija ispostavljaju vlasti. To pitanje, "upakovano" u zebnju, glasi: kako će se, sve ovo, završiti?!

Mada nikako da razumem gde i u čemu se vidi objektivna odgovornost Bratislava Gašića za jezive tragedija koje su nas zadesile, paket zahteva građana i opozicije je legitiman i opravdan ali, u zemlji Srbiji - neostvariv u datoj konstalaciji snage vlasti i snage građanskih protesta (čitaj opozicije).

Može čitav Beograd da izađe na mirne i dostojanstvene protestne šetnje, vlastodršci neće da odstupe, a pogotovu da ustupe nekom drugom tu zavodnicu koja se zove - vlast. Ako su nam urušene institucije, ako nam je čitav državni sistem zaribao, a toga je vlast ne samo svesna, već, to stanje koristi za jačanje moći jednog čoveka, onda, iluzorno je očekivati da će taj čovek, koji se zove Aleksandar Vučić, tu moć, tek tako, prepustiti bilo kom drugom.

Rekoh, već, jednom u kolumni da je Vučić veštinom vladanja prevazišao i Makijavelija. Zna Vučić i za Domoklov mač koji je bio vezan konjskom dlakom nad glavom starogrčkog vladara Dionisija kao trajno upozorenje da ni jedna vlast nije večna i da svakog trena može da pukne ona konjska dlaka i mač mu se zarije u glavu. Zato je Vučićev Domoklov mač vezan debelim kanapom, a to znači da je sebi osigurao vojsku, policiju...

Ako su građanski protesti i opozicija Domoklov mač iznad Vučićeve vlasti, onda, da se vratimo onom pitanju iliti zebnji sa početka teksta: kako će se, sve ovo, završiti?

Ako bi se desilo ono što se u nekim državama desilo, a to je da zbog urušenog državnog sistema i velikih građanskih protesta, vojska izvrši državni udar, raspusti Parlament i odredi godinu dana da se zavede red i, potom, raspišu izbori, da li bi policija to mirno prihvatila? Naravno da ne bi! Došlo bi do neviđenih sukoba, pogibija i sve bi otišlo bestraga! No, to se u Srbiji neće desiti, jer, niti je naš vojni vrh kadar za tako nešto, niti bi da se odrekne svojih privilegija i lagodnog života.

Po svemu sudeći, građanski protesti, zajedno sa opozicijom, će se nastaviti ali, uz realno priželjkivanje vlasti da će taj protest i pokret, vremenom, izgubiti na žestini i masovnosti.

Šansa će ostati da se ova vlast pobedi na izborima koji, bar, do danas, nikada nisu bili fer i pošteni počev od 1990. godine. 

Ako bi se "strani faktor" postarao da naredni izbori na svim nivoima budu regularni, treba pozdraviti pobednika, pa, ma ko to bio.

Živan Haravan

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati