Kolumne

Aleksandar Fatić

16. 05. 2023. 06:00 1

Ćute, sede, i ostavke ne podnose

U antologijskom jugoslovenskom filmu Gorana Markovića, "Variola Vera“, odvija se dijalog u kome doktor Grujić, zatvoren sa ostalima u karantinu na Infektivnoj klinici, direktoru klinike, koji se sakrio u kabinet, sebi dao vakcine i odbija da izađe da se sretne sa svojom ljubavnicom Slavicom, koja umire od variole, upućuje sledeće reči:

"Pi.... dime... Umrećeš unutra, smrdljivko!..." "Zaboraviće te kelneri u skupštinskom klubu, sadomarksisto!... Izađi napolje da vidiš kako smo boginjavi!..." "Izlazi napolje, pi*do!"

Potom, okrećući se zaprepašćenoj grupi zatvorenih u karantinu, Grujić objašnjava: "Jedno objašnjenje, molim. Pi...a, to je polni organ, a pi... - karakterna osobina!" Ko je gledao film, svakako će se setiti ovog monologa.

U sredu, 3. maja, u beogradskoj školi "Vladislav Ribnikar" dogodio se najgori incident u istoriji srpskog školstva: u pucnjavi, koju je prouzrokovao učenik koji je prošao neprimećen kroz "PP službu" (psihološkinju i pedagoškinju škole), ubijeno je, tada, 7 devojčica i 1 dečak, njihov prijatelj i čuvar Dragan, a dvanaest dana kasnije u bolnici je preminula još jedna mala devojčica, učenica sedmog razreda.I pored poziva javnosti, ostavke ministra prosvete, najavljene ostavke cele vlade, poziva na ostavku od strane predsednika Beogradskog foruma srednjih škola, direktorka škole, Snežana Knežević, poput direktora infektivne klinike Čoleta, zabarikadirana je u svom kabinetu. Nit' govori, nit' romori. Osim za "Telegraf".

Isto se odnosi na psihološkinju i pedagoškinju škole. Ćute, sede, i ostavke ne podnose. Čekaju nove prvačiće da ih prigrle u svoje kompetentne i časne ruke. No, pitanje za sve nas je: "kakvi smo mi?" Ko smo mi u ovoj priči, dok ćutimo i preračunavamo se.

Šta radi Savet roditelja škole? Ko je uopšte Savet roditelja? Ko je te ljude postavio? Znamo li ko su oni? Evo, na primer, na sajtu tužilaštva je izašlo da je predsednik Saveta roditelja išao da sastanči sa tužiocima, dok roditelji čekaju da vide šta će škola uraditi po pitanju prijemnih i završnih ispita za decu osmog razreda.
Na upit "saveta roditelja" drska administrativna ekipa je odgovorila da "ne može" da ukine prijemne i završne ispite za decu Ribnikara, jer "je tako po zakonu". Drska ekipa je čak od roditelja tražila da upute "molbu", umesto da je odmah učinila sve da istraumiranoj deci koliko-toliko olakša život.

Na sahrani jedne od devojčica, jedne od naše dece, pre nego što je mali kovčeg spušten u zemlju, čule su se dve pesme koje je to dete volelo da sluša. Deca su ridala. Mi odrasli smo, na kiši, brisali suze. Te suze imaju smisla samo ako ih ne zaboravimo. Nikoga od njih 10, i još ranjenih i unesrećenih. Samo ako budemo kao doktor Grujić u "Varioli". Ako ne budemo pi*de. Kao karakterna osobina. Jer 15. maja 2023. je umrla još jedna devojčica. Jedno od naše dece.

Prof. dr Aleksandar Fatić, Institut za praktičnu humanistiku, Fellow, APPA, New York

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati