Kolumne

Mihailo Jovićević [ Izvor: Nova.rs ]

22. 03. 2023. 20:54 57

Ode tvoj svet, 'ajde i ti s njim

Šok predsednika Vučića kada je video da je u Hagu raspisana poternica za Vladimirom Putinom je sve što bi trebalo da znate o Srbiji danas i inače.

Čovek koji je prespavao pad Berlinskog zida 1989. godine zajedno sa svojom budućom ekipom iz radikalne i socijalističke partije, sada takođe odbija da Srbiju stavi na put pristojnog sveta koji osuđuje i sankcioniše agresiju Rusije na Ukrajinu. Ovu prethodnu grešku su retroaktivno priznali. Zalud: Srbiji je propalo 10 godina istorije.

Ide ka tome da se istorija ponovi. Predsednikove kosovske dubioze i proruske fantazije ove godine dolaze u fazu kulminacije: hoće li Srbija uspeti da konstruktivno pristupi kosovskom dijalogu nakon godina stagnacije (kojima su doprinele i katastrofalne prištinske vladajuće strukture, svakako) i da li će prihvatiti da su EU i SAD definitivno prelomile i Rusiju proglasile državom odmetnutom od međunarodnog prava, a njenog lidera ratnim zločincem? Onog lidera koji je ordenom odlikovao Vučića, i onog kog su ispred našeg Hrama dočekale desetine hiljada građana (malo u SNS režiji, malo, bogami, i svojevoljno).Ako se to ne desi, desiće nam se argentinski scenario, i tu je u pravu Dragan Đilas, koji, inače, tvrdi da je Srbija već pod sankcijama EU, tihim, neformalnim, ali osetnim. Argentinski scenario, inače, podrazumeva bankrot države. Sve je to, međutim, sekundarno u odnosu na epski kosovski ciklus koji u ovoj finalnoj sezoni donosi konačni rasplet.

Osim što to nije tačno.
Jer, nikakvog raspleta nema na vidiku, EU sporazum koji je Srbija prihvatila (bez obzira na to što nije potpisan) ne insistira na momentalnom priznanju Kosova, ali ga anticipira kroz uključivanje u pregovarački okvir sa Unijom. Time Vučić kupuje još vremena za svoju vlast (pominje se 2030. kao sledeći rok) i bezobalno bogaćenje njegove svite, koje nam postane očigledno tek kada neki od njih slupa automobil od 300.000 evra ili kupi zgradu u kojoj je pozorište, pa istera glumce na ledinu. Sve se to dešava uz gromoglasno ćutanje sa "Telekomovog" kabla. koji postaje glavni saveznik predsedniku i SNS u urušavanju svih demokratskih institucija i pomenutom bogaćenju klike. Uzalud je tu kancelarija u Briselu, kad je na programu propagandni RT.
"Ode svet, samo da mi ne odemo za njim", zakukao je predsednik na vest o Hagu i Putinu. Predsedniče, to je vaš svet, i ako je već otišao – red je da i vi odete sa njim.

Mihailo Jovićević

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 57

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati