Kolumne

[ Izvor: Bratislav Marković ]

24. 01. 2023. 06:42 19

Za Glišića je poštovanje Ustava katastrofa

Čekaj, znam da ni ustav, a naročito Glišić nisu zabavna tema. Zbog toga moram prvo da vas upoznam sa nekim mojim dilemama ovih dana. U nedostatku vukova na Vračaru i Voždovcu, što će se, verujem, potvrditi i na vrlo skorim lokalnim izborima, hteo sam da se slikam sa Beatris kako bih predsedniku pružio podršku. Ali Beatris je maltezerka i to ne bi bilo dovoljno jako, jer realno, kakva je to čvrsta podrška predsedniku sa maltezerkom, mlako je to, da ne upotrebim neku ružnu reč, rekli su mi da budem pristojan.

Osim toga, Beatris je naše treće dete, a zabranjena je upotreba dece u političke svrhe.

Onda sam hteo da se slikam sa Martom, to je jedan divan pas, svih nas tamo, neću da vam kažem kojih. U uverenju sam da mene najviše voli jer je potkupljujem nagradama, a ostatak ekipe me zeza, kao, ma važi brate, samo se ti loži. Ali pretpostavio sam da Marta ne bi želela da pruži tu vrstu podrške predsedniku, te sam kao njen korektan drug odustao i od te ideje.

Eto, izvinjavam se, gde da nađem vuka u Beogradu... A i onog što bih ga naš'o taj mu je već dao
podršku, ali ne verujem da će mu to mnogo značiti. Jer taj Vuk već 32 godine daje podršku svemu što je u njegovom i interesu mnogobrojne familije, makar mu ostao samo sajam i još par upravnih odbora.

E, sad, malo da pređem na stvar. Dakle, Darko Glišić, istaknuti član SNS, izjavio je da bi ostavka Aleksandra Vučića na mesto predsednika stranke bila katastrofa za Srbiju i kraj Srpske napredne stranke. Ovo drugo mi se baš sviđa, to uopšte nije loše, u svakom slučaju "kraj Srpske napredne stranke", to je uvek divno čuti, ali zapravo sam želeo da kažem nešto o toj "katastrofi" za Srbiju.

Na stranu to, što sve što je za Glišića katastrofa, meni to vuče na nešto jako dobro, suština je da je Aleksandar Vučić još kad je prvi put izabran za predsednika Srbije bio u obavezi da podnese ostavku na mesto predsednika SNS i na taj način ispoštuje svoju ustavnu obavezu i postane predsednik svih građana, a ne samo članova svoje stranke. Darko Glišić dakle, izjavom na nacionalnoj frekvenciji podržava predsednika u kršenju Ustava i tvrdi da je poštovanje Ustava katastrofa. Dobro, verujem da je govorio o sebi, sasvim je moguće da je to za njega katastrofa, ali on je dalje rekao da je to katastrofa za Srbiju.

Moja je moralna obaveza da, kao čovek iz pravne struke, kažem da Glišić grubo greši. Istina je sasvim suprotna onome što je izgovorio. Katastrofa za bilo koju državu je ako u njoj predsednik države dugi niz godina krši Ustav.

Glišić, naravno, nije ostao usamljen u apsurdima. Predsednik skupštine Orlić izjavio je da su svi u opoziciji štetočine, jer samo čine štetu Srbiji. E, sad, ovu izjavu ne mogu da pobijem u jednoj rečenici, jer ovde se ne radi samo o pravno-političkom apsurdu, već moramo stvar da sagledamo i iz moralnog ugla.

U političkom i pravnom smislu stvar je kratka i jasna. Opozicija u proteklih 11 godina, sve i da je htela, nije mogla da napravi nikakvu štetu Srbiji. Iz jednog jedinog razloga. U ovoj zemlji naprednjaci, u čijem timu Vladimir Orlić igra zapaženu ulogu, imaju apsolutnu vlast od 2012. godine. O da, još kako verujem da su mnogi naprednjaci u apsolutnoj vlasti videli mnogo toga apsolutnog, recimo apsolutnu moć, te apsolutne mogućnosti za sve i svašta. Na žalost građana Srbije, oni u apsolutnoj vlasti nisu prepoznali i apsolutnu odgovornost za sve što se dešava ovoj napaćenoj zemlji. Nije, dakle, opozicija za sve ove godine mogla biti kriva za dešavanja u državi.

Nije opozicija jedne noći u Savamali ubila pravnu državu, nije opozicija izgubila dva minuta snimka sa natplatne rampe, nije opozicija okopavala paradajz u Jovanjici, nije opozicija legalizovala na hiljade nelegalno izgrađenih kvadrata, nije opozicija poklonila stranom investitoru ekskluzivno zemljište za izgradnju Beograda na vodi, nije opozicija dovela vlasnika pečenjare za direktora EPS-a, koji je potom ložio blato iz Kolubare i time učinio da Beograd bude jedan od najzagađenijih gradova u svetu... Nije opozicija smanjila broj građana Srbije za milion za samo jednu deceniju, nije opozicija uradila još mnogo toga lošeg.

Sami ste vladali, sami ste sve radili, imali ste apsolutnu vlast. Mislili ste da ste najpametniji i da sve možete. Sada biste da nakon apsolutne vlasti, odgovornost podelite i po mogućstvu prebacite na druge. Neće moći. Apsoltna vlast znači i apsolutna odgovornost.

Apsolutna odgovornost svake vrste.

Bratislav Marković, advokat

(www.bratislavmarkovic.com)

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 19

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati