Kolumne

Zoran Pavić [ Izvor: Danas ]

21. 01. 2023. 07:00 85

Vrati pamet u glavu

Nemoj onda niko da se čudi kada mu navijači skandiraju "Vrati konju glavu". U Srbiji i srpskom spotu je sve moguće, ništa odavno nije šokantno, iznenađujuće, granice dozvoljenog su odavno prevaziđene, a ni za šta se ama baš ne odgovara, za verbalno nasilje ni najmanje.

Gornja izjava pripada Nebojši Čoviću, predsedniku KK Crvene zvezda, a upućena je sportskom direktoru KK Partizan Zoranu Saviću.

A razlog je, da li za tako nešto ima dobrog razloga, što je Čović optužio Savića da je „tužakao Zvezdu Evroligi, ABA ligi, Valensiji, Baskoniji“, a sve u okviru „kampanje“ koja se vodi protiv Zvezde zato što je, da prepričamo, najbolja i najuspešnija.

Da podsetimo, Evroliga je najpre suspendovala, a potom i kaznila Zvezdu zabranom registrovanja igrača do 28. februara, zbog slanja pogrešne (netačne) dokumentacije u vezi sa finansijama. Obrazloženo je to detaljno, da uprostimo, crveno-beli su već bili u prekršaju (dugovanju), a onda su valjda ubacivanjem novog (rekordnog) sponzora i angažovanjem (rekordno skupog) Kampaca, još jednom pregazili propise Evrolige, tako je makar saopšteno.
U međuvremenu je bilo kratkotrajne frke oko selidbe mladog Topića iz Zvezde u FMP, a da je presedeo na klupi u Valensiji, pa završio u OKK Beogradu. To je valjda Savić „tužakao“, ABA liga prihvatila, a Valensija pokušala da se ogrebe. Pretpostavljamo da Čović nije mislio da Savić ima veze i sa kaznom Evrolige, ali je u svom vanrednom obraćanju javnosti, jednom od bezbroj u poslednje vreme po čemu neodoljivo podseća na nekog drugog, podjednako naširoko pričao i o Partizanu, njegovim dugovanjima državi za porez, ali i ono najzanimljivije.

Čović je, naime, „tužakao“ velikog rivala pitajući zašto Partizan nije kažnjen od Evrolige zato što navijači skandiraju „Vučiću pederu“ i zbog još koječega, a zbog dugova posebno. Ulaziti u priču da je suštinski nevažno ko vas je prijavio za kršenje propisa, ako ste ih zaista kršili i za to ste kažnjeni, potpuno je suvišno.
Čović je već decenijama „u sukobu“ sa navijačima Partizana, raznim rukovodiocima kluba, nekada sa Duškom Vujoševićem, mnogo je teških reči poteklo od njega za to vreme, ali niko iz suprotnog tabora nikad javno nije izrekao da Čović ne treba da se čudi zbog čestog i masovnog vređanja sa tribina njega i njegove porodice. Bilo je i zvaničnih osuda toga, da ne ulazimo koliko iskrenih, ali niko sa tako visokog položaja u klubu nije javno pozivao „zvezdašku javnost“ da vređa nekoga iz rivalskog tabora. „Zvezdaška javnost“ je inače sintagma oko čijeg se autorstva „spore“ Čović i Zvezdan Terzić, odnosi se valjda na dovoljno ostrašćene i dovoljno obnevidele navijači kluba koji će bespogovorno prihvatiti sve što im se servira.

Napad na „neprijatelja“, onu drugu stranu, u tom smislu je idealan način da se skrene pažnja sa sopstvenih grešaka, propusta i neuspeha. I to nije Čovićev specijalitet, potiče iz dnevnopolitičke kuhinje, ali je u masovnoj upotrebi. Pričao je Čović u poslednje vreme još koješta o Partizanu, nije baš sve bilo na nivou čoveka sa akademskom titulom i javnom sportskom funkcijom koja itekako obavezuje, ali poslednji nastup je premašio sve granice ne samo dobrog ukusa. Nego i odgovornosti za javno izgovoreno.
Crvena zvezda i Partizan sastaju se 27. januara u Evroligi, crveno-beli su domaćini i inače pregrejanu atmosferu, ovakva izjava može učiniti više nego kipućom. Čović koji je bio žrtva verbalnog nasilja nikako sebi nije smeo da dozvoli da nasilje prema drugom opravdava.

Krajnje je vreme da se vrati, ali pamet u glavu.

Zoran Pavić

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 85

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati