Kolumne

Aleksandra Ćurčić

28. 11. 2022. 06:00 39

Mitovi za propast

"Ne znamo ko si ti, mi smo potomci svetih Nemanjića" - čest je komentar "prvosrbijanaca" na društvenim mrežama na objave u kojima se kritikuje crkva, vojska, Putin, na objave u kojima se govori o ljudskim pravima, toleranciji, kulturi.

Ne zameram, to su uglavnom jadna bića koja su bežala sa časova istorije i učila je na YT od Deretića i Lučića. Mnogo se uvrede na činjenicu da srednjovekovnu Srbiju nisu naseljavali samo Nemanjići, oni su njom vladali, a naseljavali su je kmetovi.

E, mi smo potomci tih kmetova koji su živeli u kolibama, rmbali od jutra do mraka, umirali vrlo rano od različitih bolesti i loše ishrane i nadali se da su zaslužili raj na onom svetu (crkva ih je ubedila da ako budu dovoljno siromašni i poslušni idu sigurno u raj).

Nemanjići su postali sveci vrlo lako.

Gradili su manastire, davali crkvi posede i džakove zlata, delili sa njom vlast nad jadnim narodom (što ovo zvuči poznato).

Nema veze što je neki od njih ubio brata, neki oca, neki oženio devojčicu... Sveti su i tačka.

Doduše, takva je praksa bila i u celoj srednjovekovnoj Evropi.

Vlasteli i vladarima su se praštali grehovi, sirotinji nikako!

Jedini Nemanjić koji nije proglašen za sveca je car Dušan koji je od Srbije napravio evropsku silu, doneo najnapredniji zakonik koji je dao neka prava običnom narodu. Umro je tokom priprema za rat sa Turcima za koji je sklapao saveze sa evropskim kraljevima jer je znao da i tako jaka Srbija koju on vodi ne može protiv otomanske imperije sama.

Najviše slavimo kneza Lazara koji je pomislio da rascepkana Srbija, izmučena dinastičkim sukobima među vlastelom može sama protiv Turaka i poveo ljude u sigurnu smrt.

Slavimo inat, sveti poraz, nebesku Srbiju koja decu te nebeske Srbije ostavlja u ropstvu.

Slavimo odricanje od života i činjenicu da se ne bojimo da svi izginemo.

I danas idemo tim stopama.

Iz poraza u poraz, ponosni na svoj inat, ravnodušni prema potomcima i činjenici da za par stotina godina niko neće znati da su nekada u Evropi živeli neki Srbi.

Aleksandra Ćurčić

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 39

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati