Kolumne

Dragiša Čolić

23. 11. 2022. 11:52 17

Zagorkin mali

Reč je o Nenadu Stefanoviću, višem javnom tužiocu u Beogradu, karijernom državnom službeniku, koji je svojim multidisciplinarnim sposobnostima za relativno kratko vreme, od 2014. godine kada je postao zamenik osnovnog javnog tužioca (najniže tužilačko zvanje u tužilačkoj hijerarhiji), gde se nalazio sve do 2018. godine, 2021. godine izabran za višeg javnog tužioca u Beogradu - praktično najviša operativna tužilačka funkcija u zemlji.

Kako se vidi iz mnoštva prilično opširnih biografija koje se na internetu mogu naći, u pitanju je hiperaktivan čovek. I tu već čitalac nailazi na prvu dilemu - da li su to biografije ili autobiografije. Naime, biografije se pišu od strane nezavisnih biografa na osnovu podataka opštepoznatih javnosti, autobiografije su curiculum vitae, sa podacima koje zainteresovani iznosi o sebi - sam ili putem angažovanog biografa.

U konkretnom slučaju reklo bi se da je reč o ovom drugom iz bar dva razloga. Prvo, malo je verovatno da bi neki nezavisni biograf mogao znati silne detalje koji se tu pominju - na primer podatak da NS do sada nije izgubio nijedan slučaj u kojem je zastupao optužbu, što jednostavno nije tačno, jer koliko se autor ovog teksta seća on je zastupao optužnicu i u slučaju "Potočari" protiv onih policajaca koji su bili optuženi za odavanje državne tajne, vezano za slučaj Vučićeve posete BiH na komemoraciji žrtvama Srebrenice, koji je okončan oslobađajućom presudom.

I drugo, malo je verovatno da bi bilo koji nezavisni biograf znao toliko detalja o jednom u suštini početniku u državnoj hijerarhiji. Dakle, rekao bih da su u pitanju radovi pisani od strane self satisfied čoveka, onako by hand. NS će razumeti šta to znači, jer, kako u tim biografijama piše, zna engleski.

Interesantno je da se u pomenutim biografijama ne pominje njegovo znanje nemačkog, a među prvim podacima ističe se da NS ima sertifikat Saveznog ministarstva za ekonomiju i tehnologiju Savezne Republike Nemačke za oblast komunikacionih veština. Dakle, u pitanju je stručni komunolog sa veštinama komunikacije - pretpostavka je sa ljudima, jer ne piše ništa drugo.

I sad dolazimo do razloga zbog čega se ovaj autor već drugi put bavi ovom po svemu sudeći naprednom ličnošću - prvi put u tekstu pod naslovom "Nova pravila o zajedničkom postupanju (opancar.com) u kome ovaj  tužilac, u formi naredbe, ustanovljava posebna pravila postupanja prema inspektorima četvrtog odeljenja beogradske policije - odeljenje za droge, a vezano za pokrenuti postupak protiv Slobodana Milenkovića, načelnika tog odeljenja, zbog uzgredno izrečene sumnje bivše državne sekretarke MUP-a Dijane Hrkalović, date u postupku koji se protiv nje vodi - da treba videti da li se i Milenković možda bavi drogom.

Ovog puta je u pitanju praktična primena komunikacionih veština od strane narečenog NS. O tome piše Nova.rs u tekstu pod naslovom "Viši tužilac napao kolegu iz Državnog veća tužilaca u Palati pravde", od 17 novembra 2022. godine:

"Viši javni tužilac Nenad Stefanović izazvao je incident u zgradi Palate pravde u Beogradu, kada je verbalno napao svog kolegu Predraga Milovanovića, inače člana Državnog veća tužilaca (DVT) i postupajućeg zamenika u slučaju paljenja kuće novinara Milana Jovanovića, a potom od sudske straže tražio da ga izbace iz zgrade. Incident se dogodio na stepeništu najveće sudske zgrade u kojoj su, pored sudova, smešteni i Više i Drugo osnovno tužilaštvo, u trenutku kada se Milovanović vraćao sa odloženog suđenja bivšem predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću, a koji je optužen za napad na novinara portala "Žig info".

Ukratko, do pomenutog bliskog susreta je došlo kad je tužilac Predrag Milovanović na stepeništu sreo tužioca Nenada Stefanovića i nije ga pozdravio, što je ovoga razbesnelo, zaustavio se i rekao mu da kad prolazi pored njega ima da mu se javi. Milovanović mu je uzvratio da je njegova stvar kome će se da javi a kome neće, a uzgred da je on - Milovanović, kao član Državnog veća tužilaca, sada po rangu viši od njega, te da bi on - Stefanović, trebao njemu da se javi, na šta je Stefanović, kako pričaju neki očevici tog događaja totalno "popi**eo" i pozvao obezbeđenje da Milovanovića, koji u toj zgradi i radi, izbace iz zgrade!

Srećom, obezbeđenje je ispalo razumnije od Nenada Stefanovića, pa nije postupilo po toj naredbi. Za očekivati je sada da će NS u skladu sa novouvedenom praksom propisati i naredbu svojim tužiocima o posebnim pravilima ponašanja prema tužiocu Predragu Milovanoviću. To će biti bez pogovora, jer je nosilac sertifikata Saveznog ministarstva za ekonomiju i tehnologiju Savezne Republike Nemačke za oblast komunikacionih veština, poznat i po tome što je svojim podređenim tužiocima zabranio da mu se lično obraćaju.

Inače, nezadovoljstvo Nenada Stefanovića prema Predragu Milovanoviću ima i svoju predistoriju. Predrag Milovanović je jedan od mlađih tužilaca koji se javno zalaže za nezavisno tužilaštvo, a pažnju javnosti je zavredneo zastupanjem optužnicu protiv Dragoljuba Simonovića, predsednika beogradske opštine Grocka, istaknutog člana SNS, u predmetu paljenja kuće novinaru "Žig info" Milanu Jovanoviću, koji je u prvostepenom postupku okončan osuđujućom presudom, ali je Apelacioni sud tu presudu poništio i vratio na ponovno suđenje.

Prilikom nedavnog izbora Državnog veća tužilaštva - DVT, Predrag Milovanović je bio kandidat iz redova tužilaca, čemu su se protivili Dolovac, Stefanović i tižioci bliski aktuelnoj politici. Međutim, Predrag Milovanović je većinom glasova ipak bio izabran. Po izvršenom izboru od Milovanovića su uzeti svi tekući predmeti, iako je on imao pravo da i dalje postupa po njima. Zadržao je samo gore pomenuti predmet protiv Dragoljuba Simonovića i ostalih, jer želi da i u ponovljenom postupku zastupa optžđnicu, što se, naravno, ne dopada struji Dolovac - Stefanović.

Ovo poslednje je zapravo i poenta ove priče. Nije u tužilaštvu sve tako crno kako se čini. Postoje i tamo tužioci, koji se ne slažu sa stanjem u tužilaštvu i to budi nadu za neka druga vremena. Njihov uticaj se danas ne oseća zbog principa subordinacije koji se u tužilaštvu primenjuje, a koji znači da tužilac nišeg ranga mora da postupaju po direktivama tužioca višeg ranga.

To bi mogao da bude odgovor i na pitanja zašto "zagorke" i "nenadi" vladaju tužilaštvom i zašto se biraju na takva mesta. Da nije toga, Nenad Stefanović ne bi bio to što jeste, već jednostavno - incident.

Dragiša Čolić

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 17

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati