Kolumne

Luka Benčik

04. 11. 2022. 06:00 0

Kastijski sistem

U modernoj tvorevini Srbiji, danas kakva jeste koja se bazira na idealima suprotne onima koji su naši preci utkali u sam koren Srbije kakvu poznajemo kroz istoriju, postoje duboko utemeljen kastinski sistem: 1. grupa povlašćenih; 2. grupa trpljača - populus vulgus.

Koristeći sočnu i bogatu narodnu formulaciju za prevod gore navedenih grupa, prva grupa je ona koja j***, a druga ona koja naj***. Kada su grupacija i sistematizacija zadatog sistema uspostavljena, sledi i detaljniji opis dve grupe koje čine kastinski sistem.

Prva grupa je ona koja poseduje sva prava u kolonijalnom sistemu, oni poseduju bič, koji se koristi za blago korigovanje niže kaste. Poseduju logiku policijske palice kojom se sistemom upravlja, i skriveni mehanizam kontrole tzv. princip fioka - otvaranje te iste i stavljanje na sto dokumentacije koja ima za cilj: držanje određene persone za specifični donji deo tela i vodeći se tim principom određivati koliku dužinu povoca na kolikoj se razdaljini i parametrima žrtva takvog sistema može kretati i funkcionisati u prethodno zadatim parametrima.

Izvor kapitala koji viša kastijska grupa poseduje je često upitne prirode, i koji se isti koristi za uriniranje u vertikalnom pravcu, tj. po populus vulgusu. U knjizi Milomira Marića "Deca komunizma" verno su opisana pikanterije, lagodan život, ljubavne avanture glavnih junaka elite tog vremenskog perioda, tradicija se nastavlja i u današnjem vremenu samo što se sadašnja elita mogla naći pod novim nazivom "Deca službenika i funkcionera".

Njihov politički život i stanje se hrani od očiju uprtih od raje i njena opčinjenost višom klasom. Eliti koja čini politički vrh, u popularnom slengu današnjice kartelu, srpski živalj je opčinjen barokno-hedonističkom načinom života, praćenje skandala kroz bulevarsku štampu i ne postavljajući krucijalna pitanja: čiji se keš troši, i koliki je naš deo od budžeta?

Grupacija kartela je prostrta po podneblju republike, tj. na republičkom nivou - Republički kartel, i lokalni nivo kartela. Revolveraši i ostali pripadnici oružanih grupacija, tradicija koju smo uzeli sa Divljeg zapada i Gaučosa iz Argentine, nosi drevnu odgovornost da uguši svaki vid otpora i očuva blagostanje u kasici prasici.

Populus vulgus, popularna podvrsta pod nazivom raja, naziv za koji se vezuje poznata rima koju sadašnja elita često misli u sebi, sudeći po odnosu koji imaju prema plebsima, nosi u sebi snažne crte trpljenja, spuštanje glave i puko verovanje u bolje sutra, ili prekosutra. Ova grupacija mora da trpi prava nametnuta od više klase, i njih ne poseduje već se nad njima izvršava. Sredstva borbe su sada već prepuni plakari anketa, pamfleta i peticija čija se uspešnost meri u promilima.

Opčinjenost višom klasom i čije se interesovanje i briga za interese i poboljšanje, kako personalnog tako i kolektivnog položaja nalazi u korozivnom stanju, bez izgleda za skidanje te iste procesom društvene elektrolize. Živi se kreditnim životom - od 1. do 1. narednog meseca, sa obavijenom kamatnom omčom propraćen anksioznošću zbog 24/7 izvršiteljske službe.

Odbrambeni mehanizam čine obmane koje na svakodnevnom nivou doživljavaju evolutivni stepen razvoja turbo-mlaznom brzinom: ljudi reptili, najstariji narod na svetu etc. Teorije, na koje bi i sam Čarls Darvin pozavideo.

Olako prihvatanje činjenica koje se iznose u tabloidnoj štampi, neposvećivanje pažnje da se njihova verodostojnost proveri i logički razradi, čine upravljanje življem još lakšim, i zabavnije. Vrednosni dokazi su često sledeće prirode: rekao mi čovek, rekli su na televiziji, novine pišu; i naravno, tu se proces verifikacije zaustavlja. Konstanta u celovitosti procesa jeste da su zadovoljni mrvicama, i da tu staje cela njihova borbenost kada se mrvice dobiju.

Vladajuća grupacija želi bifteke, običan populus zadovoljava se bačenim koskama, a niko ne želi da vidi celovitu sliku - kravu. Jedni vide priliku da iskoriste kravu muzaru - Srbiju, a druga koja nije u mogućnosti da muze biva mužena.

Ko izađe poslednji, nek ugasi agregat jer tu više struje nema, a nije ni potrebna za napajanje plastične imitacije sadašnje Srbije u odnosu na kakvu je bila.

Luka Benčik

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati