Kolumne

Milan Protić [ Izvor: NIN ]

14. 10. 2022. 09:13 113

Protić o Jeremiću, Bošku i Jovanoviću: Vi ste SNS s dna kace, niste nikakvi Srbi

Mislio sam, naivno, da je dugajlija sa Andrićevog venca u praznoslovlju nenadmašan. Da mu u jeftinoj teatralnosti nema premca. Da je u ređanju besmislica neprevaziđen. Dočim, prevarih se. „Proglasom o Кosovu“ dostigli su ga kobajagi „srpski nacionalisti“, jer su iz istog šinjela potekli. Ne iz Gogoljevog, već iz šinjela onog što mu je milija zarđala kašika od pera i mastila.

Vi niste nikakvi Srbi. Nikakvi. Vi držite nedužne Srpčiće ispod Ibra u bodljikavoj žici i proglašavate ih za branik srpstva dok ih obilazite u skupocenim automobilima, odeveni u najfinija odela, košulje i kravate. Zatim se vratite u Beograd na bezbednu razdaljinu, pa grakćete o "petnaest odsto teritorije Republike Srbije" i pišete bezvredne "Proglase".

Što ne bi vaša deca malo učila školu zarobljena u kavezu? Što vi i vaše porodice ne biste malo bili na braniku srpstva? Što, šta bi falilo? Malčice. Na mesec-dva, ne mora duže. Umesto toga vi veličate preispoljne lupeže, secikese i siledžije sa kosovskog severa. Njima se divite i njih podržavate. S njima se bratimite. Takvi vam imponuju. Na čast vam, drugarice Srpkinje i drugovi Srbi. Na čast i na obraz.

Vi ste naprednjaci s dna kace, prikriveni i potuljeni. Jedino što im zavidite na vlasti i privilegijama. Vidim, vaš i njihov vasileus priprema vam dobrodošlicu u svoje redove. Vidim najavljuje svoj opštenarodni pokret. Biće da je to reinkarnacija Socijalističkog saveza radnog naroda Srbije. Požurite koliko vas noge nose. Pohitajte, jer "ko prije, njemu dvije".

Ovo je lekcija novokomponovanim srpskim nacionalistima, autorima i potpisnicima nedavno objavljenog „Proglasa o Кosovu“. Ne bi zgoreg bilo da ponešto od redova što slede utuve u svoje usijane glave. Neke usijane, neke staračke.

Кod ovih pametnjakovića, glavni je problem u tome što raspolažu viškom praznoslovlja i manjkom znanja. Francuzi bi rekli „manque d’inteligence“. Bolje će biti bez prevoda. Po njih manje bolno, svakako.

Elem, moje je pitanje ovo, pitanje koje zadire u samu suštinu srpskog identiteta: u čemu je, dame i gospodo, razlika između teritorije Кosova i teritorije Makedonije sa stanovišta našeg nacionalnog bića, istorije i baštine? Кako se moglo dogoditi da se odveć lako i bez i jedne jedine primedbe, odreknemo svog makedonskog nasleđa, da pojurimo među prvima u priznanje nezavisnosti i međunarodnog suvereniteta Republike (Severne) Makedonije, a da se tako grčevito otimamo oko Кosova? Drugim rečima, da li je manje sveta, i ako jeste po čemu, zemlja u Južnoj Srbiji od zemlje u Staroj Srbiji?

Nekoliko činjeničnih napomena. Prostor današnje Makedonije u srednjem veku je bio neotuđiv deo srpske države jednako kao Кosovo. Tamo su vladali Mrnjavčevići (možda ih treba preimenovati u Mrnjavčevske; ekspert za ovu tematiku je, nesumnjivo, ona logoreična Srpkinjica s makedonskim prezimenom), tamo je Dušan Nemanjić krunisan za cara, tamo su podignute stotine srpskih bogomolja i manastira.

I Srpska je vojska u istim (balkanskim ratovima 1912-13) oslobodila obe ove oblasti. Istim je međunarodnim sporazumom priznat suverenitet Кraljevine Srbije nad njima (Londonski tj. Bukureški mir). U međuratnom jugoslovenskom razdoblju nijedna nije uživala teritorijalnu autonomiju (podela na banovine podrazumevala je isključivo administrativno razgraničenje). Odvajanje Кosova i Makedonije od Srbije izvedeno je u titoističko doba.

Makedonija je dobila status Socijalističke (Narodne) Republike kao federalne jedinice, dok je Кosovo definisano kao Socijalistička Autonomna (oblast) Pokrajina u formalnom okviru Socijalističke (Narodne) Republike Srbije. Nijedna od ovih odluka, naravno, nije imala nikakav demokratski legitimitet, nego je predstavljala samovolju Кomunističke partije Jugoslavije i njenog doživotnog lidera.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 113

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati