Kolumne

Luka Benčik

30. 09. 2022. 06:00 2

Misterija zvana budžet

Jedna od najvećih misterija na prostoru Srbije, pa i međ' samim življem na njenom prostoru, jeste pojam BUDŽET. Koliko je ovo u isto vreme senzibilna tema i koliko se ovaj deo zapostavlja u svakodnevnim političkim raspravama, iskusio sam iz prve ruke u razgovoru sa mojim dedom u našim učestalim razgovorima o dnevno političkim tragedijama, i kada je na red došla stavka zvana BUDŽET propraćena ljuto podignutom obrvom i nervozni trzaj glave propraćen rečima "ajde, ajde brini ti o nečem drugom, ima o tome ko da vodi brigu".

Ove reči su me navele na razmišljanje ko je taj ko vodi brigu o tome, šta je to budžet i zašto međ' življem niko ne mari za svoju državnu ka(e)su.

Počnimo od osnove, šta je to državni budžet, tj. kasa? Pojednostavljeno shvatanje pojma je da državni budžet čine svi porezi i dodaci koji se moraju uplatiti koji se usmeravaju u budžet, a zauzvrat država od tih doprinosa i poreza finansira potrebe stanovništva i predstavlja podlogu za dalji razvoj i planiranje fiskalne politike.

U zemljama gde se ekonomija shvata sa određenom dozom ozbiljnosti, svaki stanovnik te zemlje poseduje mogućnost da pročita izveštaj o državnom budžetu, tj. gle čuda, da ga preuzme sa interneta i u čijoj sadržini se nalazi informacija vezana za utrošena finansijska sredstva propraćena pojedinačnim nabrojanim stavkama za koje svrhe i usluge su iskorištena i uložena.

U Srbiji je budžet sveden na nivo orijentalne despotije i gde ekipa koja vlada vodi personalnu politiku bogaćenja, a raja da bi zadovoljila svoje minimalne potrebe ide sa ispruženom rukom kod vezira koji im pruža zadovoljstvo u vidu kratkotrajnog novčanog izdatka koji se finansira od kredita, čiju struktura se ne objavljuje, koji će finansirati naredne generacije u zemlji koja je pogođena masovnom depopulacijom. Raja najviše profitira u izbornoj godini, tada se novčani izdatak poveća sa 30 na 100 evra, naša omiljena valuta za štednju i mito.

Realna postavka stvari je sledeća: budžet ne postoji za raju, nego da je namenjen eliti koja puni ćup, a raja dobija ono što slučajno prevagne iz tog ćupa. Vremenom sve manje ispada iz tog ćupa, a narod sve više viče: "Aco, Srbine" i uspešno se razvija stokholmski sindrom. Vodeća garnitura se ne menja u poslednjih trideset godina, a sistem i modus operandi ostaje isti.

Kako očekivati da se u Srbiji bilo šta promeni, kada se pojedinac čim stane pred šaltersku službu kičma počne da se savija i kolena počinju da pucaju od pritiska izazvanog od šalterske sile?

Kada će se postaviti principi i ne ići se sa ispruženom rukom na svaku objavu davanja državne pomoći koju vođa daje?

Društvo se nalazi u infantilnom stanju, svaki vid razmišljanja i prihvatanje odgovornosti smatra se za iscrpljujuće procese. Kulturno propadanje, odbacivanje realnosti i ne prihvatanje činjenica su faktori koji su odgovorni za trenutno stanje.

CONTRA FACTUM NON VALET ARGUMENTUM

Luka Benčik

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati