Kolumne

Milan Jovanović [ Izvor: NIN ]

14. 07. 2022. 11:15 9

Pravda ne stanuje u Srbiji, zato je ne tražite u sudnicama

Nadao sam se da ćemo moja supruga i ja poživeti toliko da dočekamo pravdu. Posle ovih odluka Apelacionog suda, sve manje u to verujem. Jer, moji dželati, besprizorni i bahati, izlaze iz sudnica kao pobednici, okruženi gomilom advokata koje skupo plaćaju novcem koji su besomučno otimali od države i svih nas i nezasito trpali u svoje džepove. Oni se iz sudnice vraćaju u svoje vile, ja na nekadašnje zgarište, koje, evo četvrtu godinu, pokušavam da osposobim za život dostojan čoveka.

U decembru će se navršiti četiri godine od kada umalo nismo živi izgoreli u zapaljenoj kući, a ja sam i dalje na početku. Na početku agonije. Ako sam imao i promil nade da ćemo dočekati pravdu za zlo koje nam je naneto, danas sam i taj promil izgubio.

Četiri godine u tridesetim, nisu neki značajan period, i dalje ste u punoj životnoj snazi. Četiri godine u sedamdesetim, ogroman su period. Starost vam sama po sebi tiho krade snagu. Mi našu gubimo višestruko brže, potucajući se od sudnice do sudnice, sve težim i sve sporijim koracima. Umorni smo i bolesni. Tužni i razočarani. Ojađeni i uvređeni.

U mukotrpnom postupku, jedan sud konačno donese presudu kojom osudi neke ljude za koje znate da su kriminalci i zlikovci. I vi poverujete da se čuda ipak dešavaju, da je pravda spora, ali dostižna i da je zarad njenog interesa vredelo sve što ste preživeli.

Međutim, onda se desi bolno otrežnjenje: onda neki drugi sud odluči da stvari vrati na početnu tačku i vi se osetite kao ono umorno kljuse u pesmi Dolap Milana Rakića: koji je sanjao o dobrom, zasluženom miru, a završio „sve u istom krugu, sve na istoj stazi“.

Za to vreme vaši dželati, besprizorni i bahati, pokvareni i osioni, izlaze iz te iste sudnice kao pobednici, sa osmehom, okruženi gomilom advokata koje skupo plaćaju onim istim novcem koji su besomučno krali, otimali od države, otimali od svih nas i nezasito trpali u svoje džepove. Sa jedne strane, gledate njih u papreno skupim odelima koja koštaju kao godišnji zbir naših pošteno zarađenih penzija, dok sa druge strane ugledate sebe u ogledalu, u tuđim iznošenim stvarima, koje su vam dobri ljudi poklonili onda kada ste doslovno ostali bez ičega.

Oni se iz sudnice vraćaju u svoje vile, salonske stanove, kuće na obalama jezera. Vi se vraćate na nekadašnje zgarište, koje se, evo četvrtu godinu, trudite da ospos obite za život dostojan čoveka. Oni danas ponovo dišu punim plućima, a vi pomoću aparata za kiseonik. Njihove žene idu u šoping, na putovanja i rasipaju novac koji nije zarađen. Moja supruga ide kod neuropsihijatra, jer četvrtu godinu noću ne spava.

Njih u stopu prate i štite stranački batinaši, plaćenici. To su oni isti koji vam prete, oni isti koji su mog kolegu Željka napali s leđa jednog maglovitog jutra i zbog kojih je završio u bolnici sa teškim telesnim povredama.

Oko vas je šačica entuzijasta i poštenih novinara koji nam pružaju moralnu, pravnu, ali i svaku drugu podršku i zbog kojih nastavljate dalje, koji su vam pomogli da ustanete, pružili ruku. Te ljude za vas ne veže nikakav interes, već samo delite iste moralne vrednosti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati