Kolumne

Vojkan Ristić [ Izvor: Danas ]

22. 06. 2022. 12:55 1

Izborna farsa u Velikom Trnovcu – četvrti čin

Posle presude Upravnog suda po žalbi "Koalicije Albanaca – Ujedinjena Dolina", članovi RIK nisu mogli ništa drugo no da zakažu još jedan izlazak na izbore 1.089 etničkih Albanaca na biračkom mestu broj šest u zgradi OŠ "Muharem Kadriju" u Velikom Trnovcu koje će biti održano u četvrtak, 23. juna.

Tako je famozna srpska "izborna tombola" sa diletantskim i proračunatim dešavanjima, još jednom pripala Albancima na jugu Srbije u njihovom medijski najpoznatijem selu.

Prvi put se glasalo 3. aprila, a potom još dva puta na ponovljenim izborima (28. aprila, 27. maja).

Veliki Trnovac je postao (zlo)upotrebljeni centar postizbornih dešavanja zbog čega na konstituisanje čeka i srpski parlament, ali i Vlada Srbije.
Zna se kome to najviše odgovara – nikome drugom no Voždu Vučiću, koji sasvim svesno dobija na vremenu da "detaljno razmisli" o sastavu svoga kabineta i dodatno amortizuje ambicije svoga koalicionog partnera Ivice Dačića.

Iz albanske perspektive sve izgleda demoralizujuće i smešno. Ljudi u Velikom Trnovcu, njih nešto više od hiljadu birača, odavno ne veruju u bilo kakvu "političku perspektivu", kada im se nameće isključivost "za" i "protiv", a dovedeni su u takvu situaciju.

Njihov sunarodnik, i sam rođeni Trnovčanin Šaip Kamberi iako sa većim kredibilitetom kao "srpski opozicionar" u odnosu na Vučića, sada je doveden u situaciju da maltene nekom vrstom "iznude" traži podršku za svoj poslanički mandat u Skupštini Srbije.

Generalno Albancima sa juga Srbije, bar onima koji nisu direktno vezani za koordinate različitih oblika institucionalne vlasti, odavno malo znači da li će, ili ne imati svoga predstavnika u "Vučićevom parlamentu".

Očigledno da to mnogo više dobija na političkoj težini u međunarodnoj zajednici (SAD, Velika Britanija, EU, OESCE) pa sve liči na nekakvu „globalnu principijelnost“ stranog faktora koji želi da i sasvim "legitimno" posle još jednog glasanja Albanci imaju svoga parlamentarca.
Činjenica da bi prolaskom Šaipa Kamberija, posle četvrtog "repesaža" na glasanju, u Skupštinu Srbije, socijalisti izgubili jedan mandat pokazuje nameru o kojoj se odavno spekuliše da Vučić ne želi momka iz Žitorađe za premijera.

Da je obrnuto, predstava "Velike farse u Velikom Trnovcu" odavno bi pala u zaborav.

Ovako Albanci su iskoristili "pauzu" da obiđu svoje pristaše u Vašingtonu u NJujorku, a Vučić da još jednom slaže kockice i dodatno amortizuje političku javnost kojoj je sve manje bitno ko će naslediti premijerku u Nemanjinoj 11.

Ponovljeno glasanje, još jednom u Velikom Trnovcu je samo „kolateral“ za navodno "legitimno" zaokruživanje izbornog ciklusa u kome je najmanje bitno da li će Albanci imati svoga poslanika, jer, kao i u sportu „potrošnja vremena“ ne dovodi do promene rezultata na semaforu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati