Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Kolumne

Boško Obradović

14. 02. 2022. 07:58 25

Boško Obradović nedeljom: Mi smo za obnovu Kraljevine Srbije

Srpski pokret Dveri izražava poštovanje prema monarhističkoj tradiciji srpskog naroda i države. Srbija je uvek bila monarhija, sem za vreme turskog ropstva i pod komunizmom. Jedina republikanska tradicija u Srba je ona komunistička. Zato nikada neće doći do istinskog diskontinuiteta sa totalitarnim komunističkim nasleđem ako ne dođe do obnove Kraljevine Srbije.

Svetosavski ideal narodne dinastije znači da Srbijom ne vlada strani vladar. U srpskoj istoriji imali smo više svojih narodnih dinastija, od pre-Nemanjića, zatim Nemanjića, Lazarevića i Brankovića, do Karađorđevića, Petrovića i Obrenovića, koje su odigrale ogromnu pozitivnu istorijsku ulogu. Državno uređenje je nasilno promenjeno nakon komunističke revolucije 1945. godine i od tada je Srbija nelegitimna republika. Smatramo da pitanje državnog uređenja treba ponovo da bude postavljeno, a monarhija obnovljena. Povratak monarhije bio bi konačni čin raskida sa komunizmom.

Mi smo za Kralja i Kraljevinu Srbiju. Smatramo da je monarhistički sistem državnog uređenja bolji od republikanskog, i za to imamo argumente. Ali, o ovoj temi, posle 75 godina komunističke antimonarhističke propagande, najpre treba da se otvori široka i duga javna rasprava, a na kraju građani treba da se izjasne na narodnom referendumu. Red je da se posle toliko decenija čuje i druga strana i argumenti u korist monarhije, a onda građani slobodno neka biraju kakvo državno uređenje žele. Direktna demokratija u formi referendumskog narodnog izjašnjavanja jedino je pravo demokratsko rešenje ovog pitanja.

Monarhistički princip vlasti je utemeljen u našoj istoriji i bolji je od republikanskog. Monarh je simbol istorijskog trajanja i jedinstva države i naroda. Kralj je simbol pravde, sigurnosti, reda i poretka. Monarhija daje međunarodni ugled, stabilnost i kontinuitet našoj državi. Nisu brojne evropske države kraljevine slučajno već zato što i u njihovim narodima monarhija znači poštovanje istorije i tradicije. Naslednost vlasti čini položaj vlastodršca tako nadstranačkim i nezavisnim da interes zajednice postaje i njegov lični interes. Vladar se od malih nogu školuje za vladanje i državništvo kao jedan od najtežih zanata, dok u Republici na vlast može da dođe bilo ko.

Držimo se tri najveće vrednosti srpskog naroda, kako ih definiše sveti Nikolaj (Velimirović): Bog – Kralj – Dom, i narodne izreke da „bez Kralja ne valja”. Mi ne navijamo za konkretne ličnosti već za Kraljevski dom i princip vlasti. Monarh nema pravo na svoj lični život već ga je u celini posvetio služenju Otadžbini i svome rodu. Kraljevska porodica je prva porodica Srbije. Kralj je prvi domaćin Srbije. Monarhija je simbol porodičnog i domaćinskog uređenja države. Konkretnog monarha izabraće građani Srbije kada za to dođe vreme, po Milosti Božijoj i volji narodnoj kao kroz čitavu našu istoriju.

Posebno pozdravljam povratak princa Filipa, princeze Danice i njihovog sina Stefana u Srbiju da ovde žive i služe svome narodu i državi. To je jedan veliki i lep znak i nije slučajno da ih narod sa oduševljenjem prihvata gde god se pojave. Vreme obnove Kraljevine Srbije se bliži. A monarhisti kojih ima dosta u biračkom telu Srbije konačno će imati za koga da glasaju na sledećim izborima. Treba nam poslednji predsednik Republike koji će za četiri ili osam godina svog predsedničkog mandata pripremiti uslove za narodno izjašnjavanje na temu obnove Kraljevine Srbije, a potom se na izborima više neće birati predsednik Republike već predsednik Kraljevske Vlade Srbije.

Autor je predsednik Srpskog pokreta Dveri. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 25

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se


Dijalog, to sam ja!

Zoran Živković [11.08.2022.]
Anketa

Hoće li vlast ispuniti zahteve poljoprivrednicima?

Rezultati

Video dana

Terminator