Kolumne

Davor Kalajžić

14. 01. 2022. 16:38 7

Protivzakoniti referendum

To je suština vladavine crveno-crne koalicije utemeljene u sektopartiji i bratomafiji - bezakonje!

Time stavljam tačku na "dileme" tipa učestvovati - ne učestvovati, zaokružiti - ne zaokružiti. Održavanje referenduma 16. januara 2022. na način kako se najavluje da će biti sproveden, u suprotnosti je sa Zakonom o referendumu i narodnoj inicijativi, čl.2, st. 1, čl.10, st.4,5 i u suprotnosti sa Ustavom Republike Srbije, čl.4, st.1, čl.8, st.1.

Obavezujući republički referendum raspisuje se na celoj teritoriji Republike Srbije, ili tako, ili nikako!

U moru stavova i reakcija svojom reskom preciznošću izdvajaju se oni Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije "Otadžbina", Slobodana Samardžića i Milovana Drecuna, koji je jedini u okvirima sektopartije javno izašao sa suštinskim nagoveštajem gde to vodi, kao i onomad kada se jedini osvrnuo na imenovanje Stjuarta Piča. Ohrabrujući glas razuma unutar nerazumnih!

U nastupu na TV Pink, Milovan Drecun precizno upozorava da "Kancelarija za vezu (Dejana Pavićevića u Prištini) nije diplomatsko predstavništvo, pa da se tamo glasa", dodajući da "poštom glasaju državljani Srbije koji žive u inostranstvu", pravilno ocenjujući da "Kurti hoće da natera Srbiju da prizna Kosovo", dodajući da je "taj način glasanja na KiM za Beograd neprihvatljiv".

Suština je kristalno jasna, deo državljana Republike Srbije, oni na AP KiM, neće moći da na zakonom i Ustavom propisan način glasaju na referendumu 16. januara. Neće moći ni uz pomoć UNMIK-a i OEBS-a, kako je predviđeno Rezolucijom 1244, a mogli i morali bi, jer je Aleksandar Vučić izjavio sledeće: "…(Albanci) spremaju za referendum da ne dozvole Srbima da glasaju. Moja poruka je da poštuju Briselski sporazum".

Ovom nečuvenom izjavom, predsednik Srbije je deklasirao validnost Rezolucije 1244 i samovoljno je ukinuo u korist protivustavnog "Briselskog sporazuma". Još jedan u nizu izdajničkih poteza predsednika Srbije, za koji će morati da položi račun narodu.

Na stranu činjenica da u skladu sa Ustavom, čl. 108, st. 1, "Narodna skupština raspisuje referendum o pitanju iz svoje nadležnosti, u skladu sa Ustavom i zakonom", a to čini u momentu kada joj se bez ikakvog zakonskog razloga propisani mandat ukida posle samo dve godine, što jasno ukazuje na njen nelegalitet i neligitimitet od samog oročenog starta.

Ipak, najgore od svega je to da je Srbija u nekoj vrsti produženog vanrednog stanja, s obzirom na kontinuitet smrtonosnih efekata pandemije, nebrigu nadležnih o opasnostima od održavanja javnih skupova i de facto ratnog stanja na AP KiM, u kome je separatistička vlast u proteklom periodu ponovo oružano nasrnula na Srbe, hapsila ih, pucala ranjavala i terorisala sever AP KiM, proterivala ruske diplomate, prebijala i hapsila diplomate UNMIK-a ruske i srpske nacionalnosti, ukinula granicu između Albanije i Srbije, čemu je prethodila Vučićeva izdaja državnih i nacionalnih interesa u produženom trajanju.

Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi, članom 4. izričito nalaže da se referendum "ne može sprovesti, a narodna inicijativa ostvariti za vreme vanrednog i ratnog stanja".

Crveno-crnoj koaliciji sektopartije i bratomafije 16. januara 2022. treba masovnim bojkotom "referenduma" jasno poslati poruku građanske neposlušnosti, odbijanja učestvovanja u kontinuiranom rušenju Ustava i zakona, te jednoglasnog prezira izdajnika i kriminalaca.

Umesto toga, građani Srbije treba da izađu u komemorativnu šetnju odavanja počasti mučki ubijenom Oliveru Ivanoviću, simbolu borbe za očuvanje AP KiM, Srbije!

Davor Kalajžić, penzionisani službenik političke kancelarije specijalnog predstavnika Generalnog sekretara UN

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati