Kolumne

Davor Kalajžić

31. 12. 2021. 06:00 0

Nož u leđima slovenskog bratstva

Pod maskom "evropskog puta Srbije", Alesandar Vučić polako i sigurno slama nezavisnost Srbije u zamenu za produžetak pljačkaške politike i predaju Kosova i Metohije u NATO ruke. Osim građana Srbije, žrtve ove politike postaju i države koje su odavno čvrsto stale na stranu Srbije i srpskog naroda, kao što su Belorusija, Sirija i Iran.

Nacionalni mediji koji su pod kontrolom Aleksandra Vučića, ovih dana nisu preneli vest da je na zahtev EU, Srbija uvela sankcije Belorusiji. Ovaj akt otvorenog neprijateljstva i agresije na jednu suverenu i bratsku državu lični je čin predsednika Srbije i nema nikakvog uporišta u srpskom narodu, koji dobro pamti hrabrost i pomoć koju su predsednik Lukašenko i narod Belorusije pružili Srbiji devedesetih godina, u vreme međunarodnih sankcija i NATO bombardovanja Srbije. Posebno treba istaći da neprekidna beloruska podrška Srbiji i dalje traje, pa tako Belorusija ne priznaje "državu Kosovo", a snabdevanje Srbije beloruskim energentima i vojnom pomoći nije dovedeno u pitanje.

Ambasador Republike Belorusije u Srbiji, nj.e. Valerij Briljev, našao se u neočekivano delikatnoj situaciji, ali je reagovao na diplomatski odmeren način, oglasivši se kratkim saopštenjem u kome je navedeno da je "Belorusija sa nerazumevanjem primila odluku Srbije da se pridruži restriktivnim merama protiv naše zemlje".

Srbija se pre toga pridružila i vazdušnoj blokadi Belorusije, a Vučić je otkazao učešće Srbije na zajedničkoj vojnoj vežbi "Slovensko bratstvo". Juna 2021. uveo je prve tajne sankcije Belorusiji. Reč "tajno" je precizna odrednica za sve što predsednik radi na štetu Srbije i svih njenih građana, koji svakim danom dobijaju sve više podataka o tome kakvi se katastofalni aranžmani sklapaju sa zapadnim i regionalnim "saveznicima" i njihovim multinacionalnim kompanijama, poput Rio Tinta, ili Dandija.

Deklarativni cilj Aleksandra Vučića i njegove Vlade diletanata i marioneta, jeste ulazak Srbije u EU. Da je cilj deklarativan govori nam lista od 35 nemogućih pristupnih uslova, od kojih je priznavanje lažne države "Kosovo" i pridruživanje EU sankcijama prema trećim državama jedino što Aleksandar Vučić ispunjava, dok preostalih 33 pristupnih poglavlja srpske vlasti ne mogu da ispune, jer bi ispunjenjem sebe poslali na dugogodišnje robije.

Vučićeva taktika prema EU i obrnuto, potpuno je jasna. Puzajućom izdajom Srbije on konstantno izvlači materijalnu korist od EU predpristupnih i drugih fondova, sa minimalnom koristi za građane i maksimalnom koristi za sebe i kriminalnu elitu.

S druge strane, EU i ostatak Zapada rado prihvataju ovu igru u zamenu za zagarantovano cepanje Srbije na manje teritorijalne celine, razaranje životne sredine i pretvaranje Srbije u para-NATO bazu, što sve zajedno ima za cilj "konačno rešenje" "srpskog sveta", proterivanje Rusije sa Balkana i kolonizaciju "malih Rusa".

Nema dileme da Vučićevo uvođenje sankcija Belorusiji predstavlja predvorje uvođenju sankcija protiv Ruske Federacije. EU i Zapad pojačavaju posredni pritisak na Vučića da formalno prizna "Kosovo" i uvede sankcije Rusiji, pa tako ovih dana američka administracija uvodi set sankcija "poslovnim" partnerima Aleksandra Vučića, Zvonku Veselinoviću i Milanu Radoičiću, uz njihovo stavljanje na spisak traženih lica, a udarne pesnice "Srpske liste" bivaju pohapšene. Time se Vučiću jasno stavlja do znanja da američke policijske i tajne službe imaju čime da ga ucene i spakuju ukoliko ostane nekooperativan.

U međuvremenu, otkriven je tajni prislušni centar u okviru EPS-a, kojim rukovodi SNS direktor Milorad Grčić. Po navodima nekih medija bavio se prisluškivanjem i tajnim snimanjem razgovora svih članova jajinačog klana. U daljem razvoju događaja, na svetlo dana izašle su neverovatne mahinacije i krađe u okviru EPS-a, koje ukazuju na potpuno rasulo, ali direktoru još ne fali dlaka sa glave, a zloupotrebe i šteta po državu se nastavljaju. Izgleda je dobro snimio.

Zarad Zapadne podrške opstanku na vlasti, Aleksandar Vučić sve otvorenije i agresivnije provodi geopolitičku agendu gašenja Republike Srpske za račun stvaranja unitarne Bosne i Hercegovine i priznanje "nezavisnog Kosova".

Ohrabreni namicanjem zapadne omče oko vrata, omču mu namiču partijski i koalicioni saborci koji su nošeni jasnom logikom - ako idem ja, ideš i ti. Čak se i uvek servilni Ivica Dačić počeo da breca i vrpolji. Deo srpske opozicije, koju na Istoku smatraju produženom rukom Zapada, šalje jasnu poruku da će Aleksandar Vučić sa svojim saborcima nesumnjivo završiti u zatvoru.

Stvarajući svoju privatnu opoziciju, Vučić pokušava da se reši bar jedne omče, ali teško da će mu to pomoći, jer sam ne ume da vuče poteze, prijatelje i saradnike u partiji nema, a strani nalogodavci ga već tretiraju kao potrošnu robu.

Davor Kalajžić, penzionisani službenik političke kancelarije specijalnog predstavnika Generalnog sekretara UN

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati