Kolumne

[ Izvor: Davor Kalajžić ]

25. 10. 2021. 06:52 6

Prvoborac

Nedavna vest iz Moskve, da je baš Dačić viđen da provede Srbiju kroz post-Vučićevsku tranziciju, prouzrokovala je nemoguću situaciju - dobri vojnik Švejk bi da se izljigavi iz sopstvenog zagrljaja. Sa druge strane, uznemireni diktator više ne veruje ni sopstvenoj senci, jer mu je jasno da će ga svi prodati onog trenutka kad umesto da nastavi da deli uzmora da hapsi.

U najavi rasula dobar deo naprednjačkih "prvoboraca" već uveliko cvrkuće ka gnezdima iz kojih su izleteli, a manje iskusni međusobno se ujedaju ne bi li obezbedili što višu poziciju u osipajućem čoporu.

"Uvek sam bio prvi u odbrani Aleksandra Vučića", odvali na TV Pink Ivica Dačić i u predizbornim političkim "žmurkama" zapljunu Đuku, Anu, Nešu i sve ostale udarnike. Ali džaba mu. Aleksandar Vučić ne zaboravlja 2008. i izbore za gradonačelnika Beograda kada je Dačić, zarad bolje ponude, povukao potpis sa koalicionog sporazuma i preleteo kod Tadića, što je potopilo Vučićev beogradski brod.

Najavljeni nelegalni i nelegitimni aprilski izbori pašće baš na vreme, da pokažu svim učesnicima koliko ih narod "voli" i koliko im veruje. To će Vučiću i njegovim koalicionim partnerima, u koje spadaju svi koji izađu na takve izbore, doneti velike logističko-kriminalne izazove štimovanja post-izbornih rezultata.

Prošlogodišnji izbori doneli su izlaznost od realnih oko 37 odsto, pa je trebalo debelo zapeti da se namakne više od 50 procenata, a sledeći izbori vode ka još nižoj izlaznosti, što najavljuje nove ingenioznosti i još veću bestijalnost u manipulativnim radnjama.

Za to vreme akumulirana biračka apatija i odvratnost prema poziciji i dobrom delu opozicije, učiniće da "ujedinjena" opozicija na sledećim izborima prođe kao onomad bosi po negotinskom trnju. Umesto da ujedinjena trojka krene sa ustavom predviđenom širokom narodnom inicijativom za opoziv predsednika države, koja će kulminirati izbornog dana svenarodnim protestima i zahtevom za ostavkom, čime bi Vučićevi izbori bili obesmišljeni, trojka već sada glođe kosku priliva kvote od 3.000 evra mesečno po jednom poslaniku, čemu se unapred oblizuju, a uzalud nadaju i radi čega će ih njihovi glasači lepo kazniti.

Neutralizacijom problema koje je mogla da mu napravi trojka, Vučić se okreće stavljanjem pod kontrolu mogućih "ispada" unutar vladajuće koalicije, a koliko je unezveren kazuje nam izvlačenje Tomislava Nikolića na svetlost dana. Iskusni poznavalac ljudskih slabosti, advokat Toma Fila, fol bez Švejkovog blagoslova, 'ladno je ponudio socijalističku post-izbornu koaliciju "opoziciji". To je bilo milo-za-drago na Vučićevo jasno odricanje od zakonske odgovornosti za potpisivanje "Briselskog" sporazuma i svaljivanje izdaje na Dačićevu grbaču, te pranje ruku od kosovskih Srba kojima je poručio da ih niko nije terao da izađu na UČK izbore. Dobri vojnik Švejk mudro je oćutao rašku prozivku, ali je zato sabrao dva i dva, pa nema sumnje da će uzvratiti u pravom trenutku i na pravi način.

Bez podrške socijalista, Vučić opstanak na svim nivoima mora potražiti u drugom krugu, a to je lutrija u kojoj su mu šanse krajnje neizvesne, jer u takvoj situaciji veliki broj apstinenata može da krene u naplatu potraživanja naprednjacima, a tada će socijalisti sigurno rasplet dočekati u drugom taboru. Dogovor iz "Dorijana Greja" nije fikcija.

Davor Kalajžić, penzionisani službenik političke kancelarije specijalnog predstavnika Generalnog sekretara UN

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati