Kolumne

Ana Stevanović

22. 10. 2021. 07:12 4

Srbija dobila najnižu ocenu od 2015. u Izveštaju Evropske Komisije

Uprkos tome što su predstavnici vlasti ushićeno pokušali da predstave da je tek predstavljeni izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije najbolji u poslednjih nekoliko godina činjenice govore drugačije. Predstavljeno brojevima, Srbija je ove godine ostvarila prosečnu ocenu od 2,8 na skali od 1 do 5 i to je ubedljivo najniža ocena koju je naša zemlja dobila u poslednjih pet godina bez ijednog poglavlja u kome je zabeležen napredak.

Umesto najboljeg, ovo je zapravo najgori izveštaj od 2015. godine. Izveštaji Evropske komisije ocenjuju nivo pripremljenosti Srbije za članstvo u Evropskoj Uniji, a istina je da ni u jednom poglavlju od ukupno 33, nivo pripremljenosti naše zemlje nije ocenjen većom ocenom u odnosu na prošlu godinu i to su predstavnici Vlade pokušali da prećute i sakriju.

Izjavljujući da je ovo najbolji izveštaj Evropske komisije u poslednjih par godina, što su brže bolje preneli nepostojeći Tajnug i gotovo svi mediji, Ana Brnabić je‘’izostavila’’ da pomene da Srbija ni u jednom od poglavlja nije dostigla viši nivo pripremljenosti. Zabrinjava to što je u poglavljima 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava, Srbija ocenjena niskom ocenom. Podsećanja radi, nivoi pripremljenosti ocenjuju se skalom počev od rane faze, izvesnog nivoa pripremljenosti, umerene pripremljenosti, dobrog nivoa pripremljenosti sve do naprednog nivoa. U čak pet poglavlja naša zemlja ocenjena je tek drugom ocenom na skali – izvestnim nivo pripremljenosti. Ni u jednom poglavlju Srbija nije ocenjena najvišom ocenom, odnosno ni u jednom poglavlju nije ostvaren napredni nivo pripremljenosti.

Najniže ocene, pored poglavlja vezanih za vladavinu prava, date su poglavljima koje se odnose na poljoprivredu i ruralni razvoj, životnu sredinu i finansijske i budžetske provizije.

Da je ovaj izveštaj daleko od najboljeg svedoči i to da je ove godine dobar napredak zabeležen samo u četiri poglavlja, za razliku od prošlogodišnjeg kada je to bio slučaj sa čak sedam poglavlja. Kada se ove ocene predstave brojevima, Srbija je ove godine ostvarila prosečnu ocenu od 2,8 na skali od 1 do 5 i to je ubedljivo najniža ocena koju je naša zemlja dobila u izveštajima od 2015. godine do danas.

Još jedan poražavajući podatak je da je odsustvo napretka zabeleženo u tri poglavlja, u poređenju s tim da prošle godine odsustvo napretka nije zabeleženo ni u jednom poglavlju u celosti.

Suštinski, izveštaj je logičan nastavak nepovoljnih izveštaja o Srbiji koje već godinama objavljuju relevenatne međunarodne organizacije ocenjujući vladavinu prava, korupciju i medije. Pod aktuelnom vlašću Srbija godinama nazaduje i udaljavava kako od evropskog puta, tako i civilizovanih i uređenih država, ma koliko ista vlast koja je napravila ovo od Srbije, pokušava da prikaže drugačije.

Dr Ana Stevanović, članica predsedništva Stranke Slobode i pravde

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati