Kolumne

Božidar Andrejić [ Izvor: Danas ]

12. 10. 2021. 12:05 5

Veleizdaja (VIDEO)

Iz intervjua na RTS-u, januar 2020. VODITELJKA: Spomenuli ste kineske investicije, spomenuli ste dolazak kineske kompanije, zašto bi oni to radili, ako… PREDSEDNIK VUČIĆ (prekida je): Zato što imaju svoj interes! VODITELJKA (sa iščekivačnjem brzog nastavka): Dobro…? PREDSEDNIK VUČIĆ: Zato što moraju da pogase deo železara, deo čeličana po Kini. Zbog, valjda, čistog vazduha, u šta se ja nedovoljno razumem, da vam iskreno kažem… A što bi me to i zanimalo mnogo. To je njihov posao. To je njihova stvar.

Urezalo mi se ovo parče intervjua, prosto me progoni. Prisećam ga se mnogo češće nego što se desi, kad se desi, da ga neko ponovi negde na društvenim mrežama. Ali, za očaj je koliko svi zajedno, oguglali na bedastoće kojima nas Ovaj čovek svakodnevno zatrpava, nemamo prave reakcije na sve to, pola toga što kaže bacajući u vodu. Nije samo ova misao, mnogo toga je pokazatelj opasnosti u kojoj smo se našli i kojoj nije kraj. Pa kad ćemo shvatiti koliko je, s druge strane, opasna indolencija s kojom prihvatamo te reči, ili ih odbacujemo kao budalaštinu. Jer, i ova izjava - i to smo kanda zaboravili - nisu tek puke reči, to je ostvarena namera i plan.

Srbija u kandžama njegove investitorske strasti široko je otvorila vrata zagađivačima, postala sigurna kuća za prljave industrije, smetlište za otrovne čestice što ih proizvode oni što su se sad dosetili da u svojim zemljama čiste vazduh ili to već odavno rade. A kod nas će raditi - dođe odlazeća Angela, i gotovo uzgred saznamo da je bacila oko na naš litijum, dok će njihov osta(ja)ti pod zemljom, da se ne prlja nadzemlje.

Ne lupeta on to, to je strategija po razrađenosti ravna podlosti s kojom izgovara da se „nedovoljno razume“ u čist vazduh. Ne vidimo li da je to što se ne razume zapravo lukavstvo da inscenira NEHAT za evidentno krivično delo. Ako neko stvari postavi tako, kako sad niko ili bar ne jasno, grleno, dokumentovano, masovno ne postavlja.

Postavljam hipotezu: nije li to pokušaj - veleizdaje. Iznajmiti vazduh nad svojom zemljom, teritorijom da ga zagađuju oni koji to neće u svojoj zemlji - šta je nego to. Srbija opsednuta teritorijama kao nacionalnim interesom, od Garašanina naovamo, ma, i pre – retko je uvažavala i ljude, taj potrošni materijal za ratove, a kamoli da će uvažavati vazduh nad sobom.

I, nije razlog za ovakvo razmišljanje osveta za to što baš On i fariseji oko Njega uzimaju pravo da koga god hoće, pa i nas/mene, nazovu izdajnicima. Razlog može biti i poštovanje zakona (KZ). Npr: „Službeno ili odgovorno lice koje protivno propisima o zaštiti, očuvanju i unapređenju životne sredine dozvoli izgradnju, stavljanje u pogon ili upotrebu objekata ili postrojenja ili primenu tehnologije kojima se u većoj meri ili na širem prostoru zagađuje životna sredina, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina“… a ako „su za njegovo otklanjanje potrebni duže vreme ili veliki troškovi, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina“.

„Ko na protivustavan način pokuša da dovede Srbiju u položaj potčinjenosti ili zavisnosti prema nekoj drugoj državi, kazniće se zatvorom od tri do petnaest godina.“

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati