Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Kolumne

Boško Obradović

12. 09. 2021. 07:00 11

Boško Obradović piše nedeljom: Veliko finale pregovora sa vlašću

Dijalog između vlasti i opozicije na oba koloseka, sa i bez stranih posrednika, ušao je u poslednju nedelju i veliko finale. Sve priče su ispričane, obe strane su zauzele krajnje pozicije, vreme je iscurelo, ostali su samo završni pregovori. Da pogledamo kako stoje stvari.

Na međustranačkom dijalogu u Narodnoj skupštini bez stranih posrednika održano je 14 sednica Radne grupe i vrlo otvoreno razmotrena sva ključna pitanja za poboljšanje izbornih uslova. Vlast je postavila svoje crvene linije: nema razdvajanja izbora, nema ukidanja mogućnosti da Vučić bude nosilac listi na svim izbornim nivoima, nema ograničenja maksimalnog iznosa koji može da se potroši u izbornoj kampanji, nema smanjenja broja potrebnih potpisa za predaju izborne liste na republičkom i pokrajinskom nivou, nema personalnih promena u REM-u i RTS-u...

Sa druge strane, „Sporazum o unapređenju uslova za održavanje izbora”, koji je vlast predložila, ima određene korisne delove: biće formirana Radna grupa za sređivanje Jedinstvenog biračkog spiska u kojoj će svoje predstavnike imati i opozicija, lokalne izborne komisije sa predstavnicima opozicije u proširenom sastavu kao prvi stepen kontrole izbora, po jedan član biračke komisije iz reda opozicije među tri koja su na biračkim mestima na KiM i koja izlaze na glasanje van biračkog mesta, transparentnost kompletnog rada RIK-a (direktni prenosi sednica, javno objavljivanje svih zapisnika sa biračkih mesta i izmena u njima, javno objavljivanje svih prigovora i odgovora na prigovore, mogućnost provere da li si glasao...), zabrana paralelnih biračkih spiskova i mobilnih telefona na biračkom mestu, slobodno i besplatno korišćenje sala mesnih zajednica, više novca pre izbora za sve učesnike (30% umesto dosadašnjih 20% od ukupne sume), ukidanje obaveze jemstva za predviđena finansijska sredstva za svakog izbornog učesnika (uz ostajanje obaveze da mora da se preskoči 1% glasova da bi se dobile ove finansije za izbornu kampanju), slobodan naziv izborne liste kada se stranke samostalno kandiduju (što do sada nije bio slučaj), ostaje cenzus od 3%, ostaju opštinski overitelji pored javnih beležnika za prikupljanje potpisa, smanjenje broja potpisa za lokalne izbore (prema broju birača, a ne kao do sada prema broju odbornika), plus jedan važna stvar: Radna grupa će ostati nadležna da prati primenu sporazuma, a državni organi će biti obavezni da je redovno obaveštavaju o svim aktivnostima na sprovođenju sporazuma...

Međutim, kao što se može primetiti i na prvi pogled, u ponuđenom sporazumu nema pomaka po pitanju slobode medija i nema čvrstih kontrolnih mehanizama da će ono što je potpisano zaista biti i primenjeno, i to ne samo u mesec dana izborne kampanje već u svih šest meseci do izbora. Srpski pokret Dveri, jedini predstavnik bojkot opozicije na tim pregovorima, postavio je svoje standarde bez kojih ne možemo potpisati ovaj sporazum uprkos njegovim dobrim strana koje su od manjeg značaja: moramo videti konkretne pomake u medijima, opozicija mora imati svoje članove u RIK-u, a Radna grupa dobiti konkretna ovlašćenja da nadzire primenu sporazuma i kompletan izborni proces do kraja.

Na drugom koloseku dijaloga, nacrt radnog dokumenta o izbornim uslovima koji smo dobili od delegacije Evropskog parlamenta tretira određena ključna pitanja poboljšanja izbornog procesa koja su izostala u predlogu sporazuma na prvom koloseku. To su, pre svega, pitanja rada REM-a, ravnopravnog tretmana svih izbornih učesnika na svim medijima, pritisaka na birače, funkcionerske kampanje i kontrolnog mehanizma u RIK-u. To su generalno najvažnija pitanja na kojima je opozicija najviše insistirala na oba koloseka dijaloga, i predmet su brojnih amandmana koje je Srpski pokret Dveri podneo i našim vlastima i delegaciji EP. Međutim, problem je što i evroparlamentarci u svom papiru ne idu u konkretizaciju svih ovih pitanja već mnoga od njih ostavljaju nedefinisanim, odnosno predlažu dalju razradu u nastavku dijaloga prilikom njihovog sledećeg dolaska u Beograd 17. i 18. septembra.

Ono što je malo detaljnije precizirano u njihovom predlogu je pitanje strožije kontrole slobode medija, kako na javnim medijskim servisima tako i kod privatnih emitera. Posebno je važno što oni uvode „Privremeno nadzorno telo” koje bi kontrolisalo ponašanje medija, ali to ne bi smelo da bude samo u mesec dana izborne kampanje kako to predviđa njihov papir već u kompletnom predizbornom periodu od šest meseci, što je jedan od amandmana Dveri na ovaj dokument iz EP. Od najveće važnosti je šta će sadržati predviđeni pravilnik o funkcionisanju javnih medijskih servisa i privatnih emitera i ko će činiti ovo nadzorno telo koje će sve to kontrolisati. Naš predlog je i da ovom privremenom nadzornom telu treba dati šira ovlašćenja za kontrolu kompletnog predizbornog i izbornog procesa, a ne samo sfere medija. Predlog evroparlamentaraca sadrži i istovetan amandman koji su Dveri predale na prvom koloseku dijaloga o proširenju stalnog sastava RIK-a sa predstavnicima koji nisu iz ovog saziva Narodne skupštine. S obzirom da u Skupštini nema opozicije, tako i trenutnom stalnom sastavu RIK-a nema predstavnika opozicije, i ova demokratska anomalija mora biti ispravljena. Nažalost, svi drugi predlozi evroparlamentaraca uglavnom su definisani sa „trebalo bi” i nisu konkretizovani, tako da smo na sve to što nije precizno definisano u njihovom predlogu poslali posebne amandmane.

Sledi završna nedelja pregovora. Vlast će pokazati da li je spremna za suštinska poboljšanja izbornog procesa ili samo kozmetičke izmene. Evroparlamentarci će pokazati da li su na strani Vučićevog režima ili srpske demokratije. Opozicija će pokazati da li ima drugi scenario šta i kako dalje u slučaju da su ponuđeni konačni sporazumi na oba koloseka neprihvatljivi za potpisivanje. Srpski pokret Dveri će svakako nastojati da izvuče maksimum iz oba koloseka dijaloga. Ono što mi je, moram priznati, smešno jesu pozivanja određenih opozicionara na građansku neposlušnost i proteste u slučaju da vlast ne obezbedi poštene izbore, iako ih nigde nije bilo kada su takvi protesti organizovani još pre prošlogodišnjih izbora. Još mi je tragičnije razmišljanje o novom pasivnom bojkotu koji donosi nekoliko novih godina prepuštanja SNS-u svih poluga vlasti.

Autor je predsednik Srpskog pokreta Dveri.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Koaliciono pozorištance

Zoran Živković [21.09.2021.]


Anketa

Ko nosi najskuplju garderobu u SNS?

Rezultati

Video dana

Odlučio je da se p(r)ovuče posle osvajanja trke...