Kolumne

Davor Kalajžić

02. 09. 2021. 18:42 15

Licemerni izdajnik

“Kosovo (Priština) se složilo sa jednogodišnjim moratorijumom na traženje članstva u međunarodnim organizacijama. Srbija (Beograd) se složila sa jednogodišnjim moratorijumom na kampanju za povlačenje priznanja i uzdržaće se od slanja formalnog ili neformalnog zahteva bilo kojoj naciji ili međunarodnoj organizaciji da ne priznaju Kosovo (Prištinu) kao nezavisnu državu. Oba sporazuma o prekidu ovih aktivnosti odmah stupaju na snagu. Predsednik Aleksandar Vučić, 4 septembra 2020“.

Tako glasi pretposlednja tačka protivustavnog i protivzakonitog „Vašingtonskog sporazuma“ koji je pre tačno godinu dana potpisao Aleksandar Vučić u prisustvu Trampa i Hotija.

Ovih dana, sa Bledskog strateškog foruma stiže Vučićevo licemerno i lažljivo prenemaganje koje se svodi na to da Srbiji slede teški dani, jer eto, „Priština“ od 4. septembra „odbacuje Vašingtonski sporazum i kreće u kampanju za priznanje i ulazak u međunarodne institucije“. Osim „Informera“ i „ Večernjih novosti“ i drugi režimski mediji objavljuju ovakve naslovne dezinformacije, jer potezi „Prištine“ upravo su u skladu sa Vučićevim potpisom na izdajničkom i protivustavnom sporazumu. A kao što iz gore citiranog sporazuma vidimo, ne radi se prvenstveno o „Prištini“, već je Vučić prerogativ i prvenstvo državnog entiteta dao i potpisao „Kosovu“.

Bez ustavnih i zakonskih ovlašćenja, zarad lične koristi, Aleksandar Vučić upustio se u jednosmernu avanturu priznavanja lažne države „Republjik Kosova“. Sad se pravi lud i nevešt, glumeći mučenika koji treba da vadi kestenje iz vatre za ono što su tobože uradili prethodnici mu. Slaže laž na laž i prevaru na prevaru. Navodno, Kurtija na Bledu niko nije zarezivao, a zapravo Kurti je bio zvanično pozvan i predstavljen kao predsednik Vlade „nezavisne Kosove“ i govorio je prvog dana na svečanom otvaranju, od 17:25 do 17:35, desetak minutra, koliko su vremena imali i ostali panelisti na temu – „Budućnost EU – proširenje“. Vučić nije napustio forum u znak protesta, ostao je saglasan.

Bledski forum pokazao je koliki je stepen svetski prepoznate autokratije u Srbiji. Na Forum su pozvani nekih petnaestak predsednika Vlada, što sadašnjih, što bivših i samo dva predsednika država, Srbije i Bugarske. Video linkom uključila se i Moldavija. Teme foruma bile su isključivo vezane za postupanja iz domena vlada, ali svima je poznato da u Srbiji Vučićev auspuh nema i ne ume ništa da kaže, a i ne pita se, pa je tako pozvan Šef.

A Šef je blagoizvoleo da se doseti kako Srbija teško da će ući u EU i pritom ponovio da moramo da se dogovorimo sa „Kosovom“, jer navodno od toga sve zavisi. Taj redosled je naravno presna laž, jer Kosovo je 35-to i poslednje pristupno poglavlje, a odlučuju prethodnih 32.,od kojih su samo dva zatvorena. Šef je zaboravio da u EU može da se uđe tek kada su definisane spoljne granice, a Srbija ima otvorena granična pitanja sa npr. Hrvatskom i teško da ih može rešiti. Tu su i pitanja nestalih i ostalog što Hrvatska potražuje i čime će blokirati članstvo Srbije, a da ne govorimo o NATO članstvu i uvođenju sankcija Rusiji. Naravno, ne treba smetnuti s uma da u vreme trajanja Foruma, suprotno Rezoluciji 1244 i uz prećutnu saglasnost Aleksandra Vučića, SAD prisilno naseljavaju teritoriju Srbije navodno amerikanizovanim Talibanima, u prvom talasu njih oko 2000. Novo nasilno menjanje etničke strukture stanovništva na AP KiM prolazi ćutke od sektopartije i bratomafije.

Sve u svemu, Bledski strateški forum poslužio je Vučiću za plasiranje gomila gluposti kojima želi da prikrije izdaju i kriminalne afere koje ga opterećuju. To mu nije uspelo, jer je sve ostalo zabeleženo na papiru, a Internet ne oprašta, pa čak ni kada je režimska mašinerija stavljena u petu brzinu i pod vojničku šatru, uz mikrofon i razglas.

Davor Kalajžić, penzionisani službenik političke kancelarije specijalnog predstavnika UNMIK-a

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 15

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati