Kolumne

Boško Obradović

15. 08. 2021. 07:00 36

Boško Obradović nedeljom: Novi suverenizam - iznad vlasti i opozicije

Neoliberalizam je mrtav, ali se neoliberali sjajno drže - da parafraziram čuvenu misao Antonija Đurića: "Komunizam je mrtav, ali se komunisti sjajno drže". Srbija je pod Vučićevom vlašću doživela vrhunac DOS-ovskog neoliberalizma. U ekonomskom smislu, mlađani Vučić je najbolji Dinkićev učenik: zaduživanje države prema međunarodnim monetarnim fondovima, rasprodaja domaćih privrednih i prirodnih bogatstava, gašenje domaćih banaka, subvencionisanje stranih firmi, iznajmljivanje domaće jeftine radne snage...

Međutim, učenik je prevazišao učitelja: Vučićev izum je dovođenje prljavih industrijskih tehnologija i sa Zapada i sa Istoka, kao i međunarodna korupcija na sve četiri strane sveta, kojom se putem direktne međudržavne pogodbe bez međunarodnih tendera prave razne šeme i kombinacije preko kojih masne provizije uzimaju i naša vlast i strani investitori. SNS je jednostavno otkupio "žuto preduzeće u stečaju" i nastavio tamo gde su oni stali.

Zato je ovoj nedemokratskoj vlasti bila potrebna apsolutna kontrola medija, kako njihovi birači ne bi shvatili da glasaju za politiku LDP-a pod plaštom SNS-a i da je sadašnja vlast do maksimuma razvila sistem kriminala i korupcije koji je začet u vreme bivše vlasti. Vučić je kao onaj stečajni upravnik koji prvo sebi isplati platu iz stečajne mase a onda budzašto proda preduzeće svojim poslovnim drugarima, dok za radnike i poverioce ne ostane ništa sem obećanja da će biti bolje i skretanja pažnje na to da su za sve krivi bivši vlasnici.

Ali, da li je neoliberalizam samo Vučićeva politika ili ona živi i u redovima opozicije? Ko iz opozicije sme jasno i glasno da kaže: Kosovo i Metohija su sastavni deo Srbije i nema priznanja lažne države Kosovo? Ko sme javno da kaže da se u Srebrenici nije desio genocid, da je BiH veštačka država, da RS treba da bude nezavisna i da se prisajedini Srbiji? Ko sme da kritikuje "Otvoreni Balkan" i integracije sa Albanijom i da se založi za mini-šengen sa Crnom Gorom i Republikom Srpskom, kao Zoran Đinćić koji je u svoje vreme rekao da je ujedinjenje ove tri srpske države u jednu "najprirodnija stvar"?

Dobro, ajde, nećemo ova teška nacionalna i državna pitanja. Ko sme da kaže "RIO TINTO"-u marš iz Srbije, zajedno sa Linglongom? Ko sme da sva državna sredstva, računajući subvencije, poreske olakšice i izvozne garancije, preusmeri sa stranih na domaće firme? Ko sme da uvede prelevmane na uvoz stranih poljoprivrednih proizvoda na koje imamo pravo čak i na osnovu za nas veoma nepovoljnog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, ili da domaću robu i domaćeg privrednika zaštiti nekim drugim vancarinskim merama, kao što to rade sve države sveta? Ko sme i da pomene strogo kontrolisano emitovanje državnog novca i upumpavanje u domaće bankarstvo, domaću privredu i poljoprivredu i velike infrastrukturne radove koje bi radila domaća građevinska operativa?

Ko je spreman da u Ustav ubaci zabranu prodaje vode i zemlje strancima, ali i očuvanje porodice kao najvažnije ćelije društva? Ko je spreman da proba da napravi domaću vakcinu, a ne da moramo da ih uvozimo iz inostranstva? Ko je spreman za odlučnu i sveobuhvatnu borbu protiv bele kuge i ukidanje rijaliti programa? Za preispitivanje svih diploma i doktorata zaposlenih u javnom sektoru u doba raznih vlasti? Ko je spreman za lustraciju i zabranu obavljanja bilo koje javne funkcije za sve one koji su se ogrešili o zakon ili javni moral u svim vlastima od 1990. do sada? Ko je, dakle, spreman za promenu kompletnog koruptivnog političkog i pravosudnog sistema u Srbiji, koji se ovdeuprkos promenama na vlasti nije menjao više od 30 godina? I koja je razlika u odnosu na vlast svih onih u opoziciji koji za sve ovo nisu spremni jer su još uvek prozapadni neoliberali zakovani u 90-im godinama prošlog veka?

Da ne bismo pričali o ovim temama i sličnostima između vlasti i opozicije u ideološkom smislu, oni sa vlasti će nam reći da smo Đilasovci, a ovi iz opozicije da smo Vučićevci, samo da ne bismo pričali o suštini. Njihovoj zajedničkoj neoliberalnoj suštini. Program Srpskog pokreta Dveri, kao modernih konzervativaca i demohrišćana, i rodoljubivog pokreta porodičnih ljudi, jeste novi suverenizam koji podrazumeva povratak demokratiji i naciji: da državu i lokalnu samoupravu vratimo građanima, ali i građane nacionalnoj svesti i brizi o nacionalnim i državnim interesima, onako kako to rade sve države sveta koje na prvom mestu imaju svoje interese.

Novi suverenizam znači prevazilaženje podele na građansko i nacionalno, jer biti građanin ne znači ne biti patriota, kao što biti rodoljub znači imati sve najvažnije građanske vrline poput hrabrosti, slobodarnosti, pravdoljubivosti i solidarnosti.

Kada bi danas većina građana Srbije mogla da čuje ovaj suverenistički program Dveri o odbrani KiM u sastavu Srbije i očuvanju RS, srpskim a ne evropskim integracijama, porodici na prvom mestu u našem društvu i državi, ekonomskom i ekološkom patriotizmu, i konačnoj promeni sistema posle tri decenije vladavine istih – većina građana Srbije bi podržala ovaj program koji je iznad levice i desnice i iznad vlasti i opozicije. Zato se to ne sme dozvoliti i zato zametak jedne takve srpske nacionalne ideje i države mora biti ubijen u povoju. Da se glasači ne dosete, da se stranci ne naljute i da sistem ostane isti.

Autor je predsednik Srpskog pokreta Dveri.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 36

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati