Kolumne

[ Izvor: Pavle Grbović ]

16. 07. 2021. 07:43 3

Pavle Grbović petkom: Koga štiti naša policija?

"Policija nije reagovala" - redovna konstatacija u svakoj vesti koja govori o tome kako je privatno obezbeđenje nekog sumnjivog investitora ugrožavalo građane koji su štitili svoje pravo na vodu, vazduh i normalno životno okruženje.

Jedno od osnovnih karakteristika države jeste monopol fizičke sile. To znači da je samo država ovlašćena da upotrebi fizičku silu ukoliko je potrebno da se očuva pravni poredak i zaštite prava i slobode građana. Kada izgubi ili se odrekne te privilegije, taj entitet prestaje da bude država, a pravni poredak se pretvara u gladijatorsku arenu u kojoj važi isključivo pravo jačega.

Upravo to se juče desilo u bloku 37 na Novom Beogradu kada je osam policijaca nemo posmatralo kako privatno obezbeđenje fizički ugrožava građane koji su se na tom mestu okupili zbog urbanističkog nasilja koji se nad njihovom opštinom sprovodi. Tih osam policajaca su svojim horskim ćutanjem održali opelo pravnoj državi. Nedostajalo je samo da u jednom trenutku skinu kape i kažu ono čuveno "slava joj".

Naravno, ne može se reći da je država kapitulirala kad se jednom desi ovakav slučaj. Ali kada se ovakve stvari kontinuirano dešavaju, onda tu više nema dileme. Jedino pitanje koje ostaje otvoreno jeste ko je dopustio da država umre.

Ko je dopustio da privatno obezbeđenje kineskog investitora na javnom prostoru maltretira novinare i građane koji daju izjave?

Ko je pre nekoliko godina ostavio na cedilu starce da se sami bore protiv privatnog obezbeđenja kako bi sačuvali vodu?

Ko je odbio da izađe na teren kad je rušeno u Savamali, kada je uništena nečija imovina i kada je jedan čovek, koji je nakon toga preminuo, maltretiran i ponižavan?

Važno je da dođemo do tog odgovora, jer onaj ko je to učinio, saučesnik je u ubijanju ove države i za to mora da odgovara. Kad tad.

Taj trenutak će sigurno doći i to nije sporno, jedino je upitno kada će se tačno to desiti.

A desiće se onda kada i oni koji u svemu ovome nalaze opravdanje shvate da će pre ili kasnije i oni biti u situaciji u kojoj su se našli stanari bloka 37 i da ni njih neće imati ko da zaštiti. Kada shvate da i njihovu decu može da prebije ili pregazi neki tatin sin i da za to ne odgovara. Kada shvate da će biti brutalno obrisani ukoliko se na bilo koji način nađu na putu nezajažljivom apetitu za novcem nekog od državnih moćnika.

I kada svi shvatimo da je ono što nas povezuje i što je imperativ svih nas borba za ponovno uspostavljanje države. Bez toga ostaćemo nemoćna skupina pojedinaca koja samo čeka svoj redosled za stradanje.

Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati