Kolumne

[ Izvor: Pavle Grbović ]

14. 05. 2021. 08:35 1

Pavle Grbović petkom: Prelom u mozgu

Pravljenje „preloma u mozgu“ bio je savet aktivista DPS-a upućenih izvesnom Mašanu, poštenom seljaku iz Zetske doline u Crnoj Gori u toku referendumske kampanje 2006. godine. Od Mašana se zahtevalo da taj prelom učini i glasa za nezavisnost Crne Gore, a za uzvrat bi se država njemu odužila otplaćivanjem duga za struju u iznosu od 1580 evra, a po rečima logoreičnih agitatora možda bi i njegova Zeta konačno zaigrala u Kupu šampiona.

Pravljenje „preloma u mozgu“ je takođe i nezvanični uslov prilikom potpisivanja pristupnice Srpskoj naprednoj stranci. Takav poduhvat morao je da sprovede i mladi Milan Savić, poslanik vladajuće partije iz Kosovske Mitrovice. Kao nagradu za to dobio je poslaničko mesto, sa nešto nižim primanjima od pomenutih 1580 evra, ali i brojne druge privilegije poput pojavljivanja na nacionalnom medijskom servisu. Za razliku od Mašanovog slučaja čiji ishod ne znamo, gledajući Milanov nastup u emisiji „Reč na reč“ mora se priznati da je on taj prelom uspešno sproveo.

U stilu svojih starijih i iskusnijih stranačkih kolega čija je najveća komparativna prednost neopterećenost istinom, logikom i činjenicama, Milan je uspešno odolevao zdravom razumu tokom cele emisije. Nije mu bilo teško da svoje protivnike, u konkretnom slučaju Vladimira Pajić, predsednika beogradskog odbora PSG, nazove neprijateljem države zbog navodne podrške Vladi Aljbina Kurtija. Kućno vaspitanje i elementarna kultura su svakako suviše lagane prepreke za jurišnike vladajuće stranke, ali činjenica da je Savić uspeo da preskoči neoborivu, opšte poznatu i lako proverljivu informaciju da je upravo njegova stranka preko svog kriminalnog krila pod nazivom „Srpska lista“ u vladi Aljbina Kurtija, samo dodatno potvrđuje sa koliko uspeha je taj „prelom u mozgu“ izveden. Čak ni učešće te iste liste u vladi Ramuša Haradinaja koja je potpisala, a zatim odlučila da ne sprovede obavezu formiranja zajednice srpskih opština, a koja je sve vreme opstajala upravo zahvaljujući njihovim glasovima, tu istu skupinu ljudi ne sprečava da druge označavaju kao izdajnike.

Međutim, prelom u mozgu članova vladajuće stranke nije samo njihova intimna stvar, već proizvodi velike i teške posledice po celo društvo. Hiljadu puta ponovljena laž ne postaje istina, ona i dalje ostaje laž, ali nekoga može koštati glave. Oživljavanje skaradne retorike i podela na patriote i izdajnike, pravdanje svakog nepočinstva patriotizmom, nacionalnim i državnim interesima i etiketiranje političkih protivnika na najprizemniji način predstavljaju ponovnu pojavu kancera za koji smo verovali da smo ga uspešno otklonili, a koji sada preti da ponovo uništi ceo organizam. Odavno je poznato da bolest organizma nastaje zbog viška slobodnih radikala, a oni su se u našem slučaju preterano namnožili, a i previše su slobodni.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati