Kolumne

Davor Kalajžić

07. 05. 2021. 12:33 0

Mali "odgovorio" velikom

Stvarno treba biti "kompletni idiot“ da bi plagijatorskim cipelama stao na žulj univerzitetskom profesoru. Tako je ministar finansija, Siniša Mali, zapodenuo „stručnu raspravu“ sa profesorom Ekonomskog fakulteta i bivšim guvernerom NBS Dejanom Šoškićem, koji je analizirao ekonomske efekte novog državnog paketa pomoći građanima i privredi, a prepisivaču se to nije dopalo. A kako i da mu se dopadne kad je bezuspešnim plagiranjem i „totalnim idiotlukom“ zaslužio mesto ministra finansija u carstvu naprednjačke piramide - moj do moga za šupalj nos do očiju, što će reći postao je neko među nikakvima.

„Kreiranje vrednosti kroz proces restruktuiranja i privatizacije - teorijske koncepcije i ostvareni rezultati u Srbiji“, je prepisani rad bivšeg doktora. Umesto da bude počišćen, uznapredovao je jer ume da ponovi: „politikanska zloupotreba zarad sticanja jeftinih političkih poena“, „na čijem je platnom spisku“, „ozbiljno zbunjeni propagandnom mašinerijom samozvanog lidera opozicije“, „nastup maliciozno koriste da unize rezultate koji se postižu“, i najvažnija od svih - „za razliku od vremena kada su oni vladali“. Gomile davno prežvakanih infantilnih floskula koje preletači moraju da nauče napamet da bi isplivali na površinu crveno-crne-julovske kanalizacije.

A rezultati koje postižu fascinantni su. Da bi nas u iste uverili, hot-dog-diplomci morali su da prilagode sve naučne metode izračunavanja statističkih rezultata svojim potrebama turbo statistike koja iz kamenog šaltuje u zlatno doba. Ipak i pored tjuninga podataka i metodologije, uspeli su da dovedu do najvećeg spoljnog duga i najvećeg budžetskog deficita u istoriji države. Kolike bi tek bile prave cifre da je na snazi ostala realna statistika, ili da su matematici i javnosti dostupni svi finansijski detalji tajnih ugovora koji su volšebno proglašeni poslovnim tajnama? Jedino merilo pravog životnog standarda je „potrošačka korpa“, a ona je za sve ove godine njihove vladavine porasla za čitavih 0.1%. Čak i po njihovoj statistici, ova cifra definisana je kao statistička greška.

Bez presedana u svetu je situacija u kojoj se našla Srbija pod naprednjacima i koalicionim otpatcima. Dojučerašnji polupismeni i funkcionalno nepismeni na juriš su krenuli u osvajanje papira kojima bi da popune moždane praznine. Prvoborac Toma-diploma, a za njim ostali iz okruženja. Dobitna kombinacija je štanc diploma i par silikona, a može i bez pantalona. Partijsku knjižicu u džep pa juriš na šalter po ćagu i onda pravac po ministarstvo. Juče vozač, danas ministar, prekjuče švercer kafe danas direktor i tako redom, sve je moguće, treba se javno i što više kleti u Vučića, svi za jednog - jedan za sve.

Institucije se sistemski urušavaju jedna za drugom. Opipljivi domino efekat u ril tajmu. Gde god su napredni kiosk-diplomci postavljeni zavladao je haos vladavine bestijalnoti nad strukom. Pravosuđe, policija, vojska, prosveta, zdravstvo, finansije, diplomatija, životna sredina, mediji, opšta kultura, moral, znanje – sve je otrovano što marihuanom i kokainom, što pomahnitalom retorikom ružnih, prljavih i zlih. Izvitoperenost i dekadencija svih vrsta i oblika postaju slavljene vrline i kapitalna investicija napredovanja na lestvici sunovrata.

I dok su predsedniku puna usta regionalnog mira i saradnje, dotle otrovna isparenja ružičaste magle uveravaju naciju da se sav svet ponovo udružuje u zaveru protiv Srbije, zapravo protiv novog Mesije, Aleksandra Vučića. I dok Mesija „umirući od smeha“ šakom i kapom gura Srbiju u dužničko ropstvo, obnevideli od magle i nemaštine, narodne mase pomahnitalo jure od kontejnera do tržnog centra, po manu Isusovu. Pada lova sa kineskog kreditnog neba i namiče dužničke omče našoj deci i unučadi.

I onda se drzne mali da drži lekcije velikom.

Davor Kalajžić, penzionisani službenik političke kancelarije specijalnog predstavnika UNMIKA

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Majska sačekuša

Zoran Živković [08.05.2024.]




Video dana

Čips

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati