Politika

[ Izvor: Agencije ]

09. 05. 2024. 15:22 3

Poslanici opozicije potpisali predlog da se utvrdi da li je Vučić prekršio Ustav

Poslanici opozicije u Skupštini Srbije su potpisali predlog neophodan da bi Ustavni sud odlučio da li je predsednik Republike Aleksandar Vučić prekršio Ustav jer je učešćem u izbornim kampanjama i stavljanjem svog imena na izborne liste "obesmišljena" podela vlasti.

Predlog su na konferenciji za novinare predstavili i potpisali poslanici Pokreta slobodnih građana, Stranke slobode i pravde, Zeleno-levog fronta, Narodnog pokreta Srbije, stranke Srbija centar (SrCE), Demokratske stranke.

Predlog je sačinio tim pravnika u okviru inicijative kampanje FERKA za poštene izbore. Ustavom je predviđeno da tu inicijativu treba da podrži jedna trećina od ukupnog broja poslanika, ali je to samo prvi korak da bi se tražilo razrešenje Vučića i Ustavni sud odlučio o tome.

Pravnik Vladica Ilić iz Beogradskog centra za ljudska prava je ocenio da je Ustav "obismišljen" jer Vučić kao predstavnik izvršne vlasti vodi kampanju i liste nose njegovo ime na izborima za parlament koji je zakonodavna vlast. Rekao je i da je narušena podela vlasti i "po vertikali" jer se Vučićevo ime, kao predsednika, nalazi i na listama za pokrajinske i lokalne izbore.

Profesorka prava u penziji Vesna Rakić Vodinelić je ocenila da Srbija nikad neće biti zemlja vladavine prava ako se ne radi na tome i procenila da se ;samo teoretski može očekivati uspeh ove inicijative.

Ona je citirala članove Ustava za koje smatra da su prekršeni i pozvala poslanike vlasti - ističući da to radi bez ironije, da i oni stave potpis na predlog kad već smatraju da Vučić nije uradio to što mu se zamera, "pa neka se Ustavni sud izjasni".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Pazi prste!

Anketa

Da li će Nikola Jokić igrati na Olimpijskim igrama?

Rezultati