Kolumne

Nenad Kulačin [ Izvor: Al Jazeera Balkans ]

04. 05. 2021. 10:48 10

Srbija, dvorište u kom uspevaju palme

Za Aleksandra Vučića bi idealno bilo da pusti Dragana Markovića Palmu niz vodu; bez njega može, nije njegov član i bolje je da žrtvuje tuđeg pešaka nego neku svoju jaču figuru.

Afera "Palma" je u značajnoj meri izazvala pravi zemljotres, kako na političkoj sceni u Srbiji, tako i među običnim svetom. Informacije koje su se ticale načina zapošljavanja žena u javnim preduzećima u Jagodini, čiji je neupitni gospodar upravo Dragan Marković Palma, nekadašnji saradnik Željka Ražnatovića Arkana, koalicioni partner Ivice Dačića, sa kojim svesrdno podržava godina i vlast Aleksandra Vučića, prerasle u priču o, sada već čuvenim, bunga-bunga žurkama u ovom gradu.

Upravo je taj izraz iskoristila premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je svojevremeno, kao ministarka u Vučićevoj vladi, priznala da ju je Palma zvao na bunga-bunga žurke. Ta žurke su, prema navodima do kojih su razni izvori proteklih dana dolazili, podrazumevale "after partije" i druženja koje su posećivale visoke zvanice, domaće i strane, i Palmini stranački i koalicioni partneri.

Za sada se niko od njih nije javio sa svojim iskustvima, ali jeste vlasnik Megatrend univerziteta u Beogradu Mića Jovanović. On je, najpre, sve navode koji su se pojavili u javnosti potvrdio, a onda je sve to porekao u jednoj TV emisiji, u kojoj je bio gost upravo Palma.

Navodno je bio ljut na Palmu što ga je podigao sa stola na kojem je sedeo sa Dačićem na proslavi 50. rođendana jagodinskog gazde, jer je tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić odlučio da Jovanović nije društvo u čijem će društvu on da bude. Jovanović je morao da se dislocira, a tom prilikom se, eto, i naljutio.

Naprednjacima je dovoljno i njihovih afera

Pored Jovanovića, koji sada brani Palmu i nudi se dobrovoljno za njegovog svedoka, u odbranu Palme je stalo i oko 400 žena koje su zaposlene u gradskoj upravi. One su to učinile tako što su tužile Mariniku Tepić da je uznemirila javnost kada je saopštila svoja saznanja o dešavanja u Jagodini. Do ove tužbe je, međutim, došlo tako što je taj potez Palma najavio iz Egipta, gde je vodio lekare i medicinske sestre kako bi malo predahnuli od borbe protiv koronavirusa.

Ono što je, međutim, zanimljivije jeste činjenica da se ni Dačićevi socijalisti nisu pretrgli u odbrani Palme, a Vučićevi naprednjaci nisu čak to ni pokušali. To je svakako dovelo do nešto stresnije situacije u vladajućoj koaliciji, o čemu govori drastično distanciranje naprednjaka od Palme. Naprednjacima ne odgovara da se petljaju u ovu aferu, jer imaju dosta svojih, ali im i dobro dođe da se malo fokus sa njih usmeri na nekog drugo, bio to makar i Palma.

Ta tišina je toliko glasna da se uveliko priča o tome da je Palma, navodno, pušten niz vodu. U to baš i ne treba slepo verovati, jer, kako su to mnogi analitičari primetili, Palma nije ni lud, ni glup. Ako je bio sposoban da organizuje takva druženja, sigurno ima nekakve zapise kojima bi mogao da trguje za svoju slobodu. I za sada mu to polazi za rukom.

Tužilaštvo još nije pokrenulo proces protiv njega, iako je Marinika Tepić bila u Jagodini i dala zvaničnu izjavu tužiocu. Unazad nekoliko dana sve se manje govori o ovoj aferi, a sve su glasnije prognoze da se ni ovaj slučaj neće dobiti epilog, kako što se to nije desilo ni sa jednom aferom od dolaska Srpske napredne stranke na vlast.

Jagodina – zarobljeni grad jednog čoveka

Vučiću bi idealno bilo da pusti Palmu niz vodu. Bez njega može, nije njegov član i bolje je da žrtvuje tuđeg pešaka nego neku svoju jaču figuru. U slučaju da to uradi, barem bi za trenutak zapušio usta svima onima koji ga svakodnevno podsećaju i na nemali broj afera koje su delo njegove vlasti. Iz cele priče bi se upravo on izvukao neokaljan, još bi dobio i dodatne poene.

Problem je u tome ako Palma ima kompromitujuće materija se učesnicima njegovih bunga-bunga žurkama. Još veći je problem u tome da Vučić ne sme da dozvoli da u celoj ovoj priči Marinika Tepić bude ta koja će da pobedi. U velikoj meri potpredsednica Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa nervira naprednjake svojim svakodnevnim razotkrivanjem. Sve se glasnije govori o njoj kao o mogućem predsedničkom kandidatu opozicije i samo bi im trebalo da se ispostavi da je ona bila u pravu kada je pokrenula ovu aferu.

S druge strane, Palma može da bude poprilično miran. Svako ko bi mogao nešto da kaže, sa njegove strane, to nema šanse da učini, jer su svi oni deo jednog organizovanog poduhvata, u kojem sve, pa i te proslave i bunga-bunga žurke, funkcionišu. Jagodina je zarobljen grad. Bukvalno je u rukama tog čoveka, koji se prethodnih dana ubi da dokaže svoju nevinost i moralnost napadajući Đilasa da stoji iz napada na njega. U tome mu svesno na ruku idu Vučićevi mediji, u kojima je prisutniji od samog predsednika u danima za nama. U prve dve nedelje trajanja ove afere Palma je imao prosek pojavljivanja na dnevnom nivou od oko 20 minuta.

Razrešenje ove afere teško da je moguće

Utisak je, ipak, da mu je pametnije bilo da je ćutao. Posle svakog pojavljivanja se dodatno zakopao i učinio situaciju da mu je bukvalno na ćeli pisalo da je kriv. Najprostije je napadao svakoga ko je bilo kakvu reč pomenuo u javnosti na ovu temu, bez obzira što se radi o ljudima koji za nekoliko stepeni imaju više moralnog integriteta.

Pričao je o tome kako imena svedoka protiv njega ne mogu da budu sakrivena, kako strašno voli harmoniku, kako on o svima njima zna mnogo više nego oni o njemu. Jedna od njegovih saradnica, narodna poslanica, izjavila je u parlamentu da je Palma divan i da ga ona poznaje od svoje 14. godine, dok je pomoćnica gradonačelnika Jagodine rekla da je njena baka uznemirena zbog ove priče.

Srž ove priče ima daleke korene i on se odnosi na činjenicu da su "after partiji" i razne žurke i druženja postali opšteprihvaćen model ponašanja. I to ne samo u Srbiji. Gore od toga je jedino to što se o tome ćuti. Srbija, na žalost, nije država u kojoj je razrešenje ovakve afere moguće. Da jeste i da je tačno ono o čemu ne priča samo Jagodina, nego cela država, muškarci iz ovog grada bi odavno stavili tačku na ovu aferu. Lakše je ćutati i pugnuti glavu i na sramotu svoju, ali i svojih unuka, ćerki i supruga. Srbija je dvorište u kojem ne stanuju pravo i pravda, već uspevaju - palme.

Nenad Kulačin

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati