Kolumne

[ Izvor: Dejan Čokić ]

18. 04. 2021. 18:48 48

Hoće li Marinika Tepić postati naša Laura?

Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde, rođena je Pančevka. Završila je Filološki fakultet, odsek za engleski i rumunski jezik i književnost u Beogradu. Završila je i muzičku školu i svira klavir. Iza nje je ozbiljna novinarska, funkcionerska i poslanička karijera. Udata je i majka dvoje dece.

Sudeći po neprekidnoj salvi napada od strane naprednjačke vojske na ovu ženu, Marinika je nesumnjivo ličnost meseca aprila 2021. u Srbiji. Zašto se Vučić toliko plaši jedne žene? I zašto se jednoj državljanki Srbije toliko zamera što dolazi iz porodice rumunske nacionalne manjine?

Sasvim je moguće da se ima na umu primer iz susedne Rumunije gde je jedna žena odigrala ključnu ulogu u rušenju vlasti ogrezloj u korupciji. Talentovana košarkašica u mladosti, Laura Koveši je postala glavni tužilac u Rumuniji već sa 36 godina. Na čelu Direkcije za borbu protiv korupcije (DNA) našla se 2013. godine - i ostvarila impresivan učinak. Tokom pet godina provedenih na tom mestu poslala je 68 visokih funkcionera na sud, uključujući 14 aktuelnih ili bivših ministara vlade i 53 poslanika iz oba doma rumunskog parlamenta. Vladajuće socijaldemokrate je smatraju smrtnim neprijateljem, iako su krivično gonjeni državni službenici bili iz svih stranaka.

Poverenje Rumuna u DNA je bilo zadivljujuće, u februaru 2017. godine, kad je na desetine hiljada građana i građanki izašlo na ulice iz protesta zbog smene Laure i zbog vladinih namera da ublaži zakone protiv korupcije. Demonstranti su nosili transparente podrške DNA-u i slike Koveši.

Laura Koveši, nemilosrdni lovac na korupciju u svojoj zemlji, stekla je mnogo neprijatelja među domaćim političarima, ali je dobila punu podršku većine ambasadora zemalja Unije za izbor na funkciju prve tužiteljke EU.

Evropska javna tužiteljka Laura Koveši u nedavnom intervjuu za N1 osvrnula se na rad tužilaca u regionu Zapadnog Balkana i potvrdila da se susrela sa Zagorkom Dolovac, republičkim javnim tužiocem Srbije.

Marinika Tepić za sada hrabro ide stopama Laure Koneši.

Dejan Čokić

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 48

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati