Kolumne

Zoran Ivošević [ Izvor: Danas ]

14. 04. 2021. 20:37 13

Zašto treba tužiti RTS?

Radio-televizija Srbije (dalje: RTS) je republički javni medijski servis, sa sedištem u Beogradu.

Po članu 2. Zakona o javnim medijskim servisima, ovaj servis je nezavisan i samostalan pravni subjekt koji, obavljanjem svoje osnovne delatnosti, omogućava ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, pružajući opšte i sveobuhvatne medijske usluge koje podrazumevaju obrazovne, kulturne i zabavne sadržaje namenjene svim delovima društva.

Po članu 3. Zakona, osnovna delatnost javnog medijskog servisa u funkciji je ostvarivanja javnog interesa u cilju: ostvarenja ljudskih prava i sloboda; razmene ideja i mišljenja; negovanja vrednosti demokratskog društva; unapređenja političke, polne, međunacionalne i verske tolerancije i razumevanja; očuvanja nacionalnog identiteta građana; pružanja audio-vizuelnih medijskih usluga; objavljivanja elektronskih izdanja od javnog interesa.

Po članu 6. Zakona, u svom delovanju, javni medijski servis ostvaruje javni interes i tako što uvažava zahteve javnosti i što za svoje delovanje odgovara javnosti.

Odgovornost prema javnosti i uticaj javnosti na delovanje javnog servisa, ostvaruje se: javnošću postupka imenovanja organa javne medijske ustanove; učešćem javnosti u unapređenju radijskog i televizijskog programa; obavezom javnog medijskog servisa da pravovremeno i istinito obaveštava javnost o obavljanju svoje delatnosti, uslovima i načinu pružanja svojih usluga i drugim pitanjima od interesa za javnost; blagovremenim ispunjavanjem obaveza propisanih zakonom kojim se uređuje slobodan pristup informacijama od javnog značaja; podnošenjem izveštaja o radu i poslovanju Narodnoj skupštini i Savetu Regulatora.

Od posebne važnosti je član 7. Zakona, koji u 19 tačaka određuje standarde delovanja javnog servisa, od kojih za ovu priliku izdvajamo: istinito, blagovremeno, potpuno, nepristrasno, profesionalno informisanje radi omogućavanja slobodnog formiranja i izražavanja mišljenja slušalaca i gledalaca; predstavljanje i poštovanje osnovnih ljudskih prava i sloboda, demokratskih vrednosti i institucija i unapređenje kulture javnog dijaloga; podsticanje i poštovanje pluralizma političkih i drugih ideja i omogućavanje javnosti da bude upoznata sa tim idejama ne služeći interesima pojedinih političkih stranaka ni bilo kom drugom interesu; nepristrasno obrađivanje političkih, istorijskih, privrednih, ekoloških i drugih pitanja uz ravnopravno sučeljavanje različitih stanovišta; besplatno i jednako predstavljanje političkih stranaka, koalicija, kandidata koji imaju potvrđene izborne liste za republičke, pokrajinske i lokalne izbore u vreme predizborne kampanje.

U političko-informativnoj sferi RTS ne postupa u skladu sa propisima o javnim medijskim servisima, zbog čega je izložen kritikama, protestima pa i buntovima građana i nevladinih organizacija.

To je uticalo na to da se stanje u ovoj javnoj medijskoj ustanovi donekle popravi, ali ni izbliza u meri koja razliku između normativnog i stvarnog eliminiše ili je bar čini podnošljivom.

Zato i jeste aktuelno pitanje – da li postoji delotvorniji način na koji bi građani i njihove asocijacije postali konzumenti političko-informativnih sadržaja u normativnom kapacitetu javnog medijskog servisa?

Takav način nudi tužba za utvrđenje iz člana 194. Zakona o parničnom postupku. Po tom propisu, podnosilac tužbe može tražiti da sud utvrdi postojanje ili nepostojanje nekog prava ako ima pravni interes da to učini.

U ovoj prilici, takvu tužbu trebalo bi podneti Višem sudu u Beogradu, s pozivom na član 52. Zakona o javnim medijskim servisima (koji predviđa da se na pitanja u vezi sa ovim servisima koja nisu regulisana tim zakonom, primenjuju odredbe zakona koji uređuje javno informisanje) i član 27. stav 7. Zakona o uređenju sudova (koji predviđa da medijske sporove rešava viši sud).

Tužbeni zahtev trebalo bi da glasi: Utvrđuje se da Radio-televizija Srbije u političko-informativnoj sferi ne postupa po propisima o javnim medijskim servisima, što ima za posledicu nepostojanje prava građana da, kao slušaoci i gledaoci, budu istinito, nepristrasno, potpuno i blagovremeno informisani o događajima, pojavama, ličnostima i drugim pitanjima od interesa za javnost, kako predviđa član 4. stav 1. Zakona o javnim medijskim servisima.

Podnosilac tužbe može biti svaki punoletni, poslovno sposoban građanin, ali je primerenije da se u toj ulozi nađe udruženje građana (pogotovo ako se bavi ljudskim pravima i slobodama) ili organizovana grupa građana (kakva je, recimo, bila i ona koja se već obraćala RTS-u zahtevajući poštovanje propisa o javnim medijskim servisima i ostavke organa upravljanja i poslovođenja).

Pravni interes za podnošenje tužbe trebalo bi povezati sa iniciranjem postupka za utvrđivanje odgovornosti organa upravljanja i poslovođenja RTS-a, po pravnosnažnom okončanju sudskog postupka.

A već je rečeno da član 6. stav 1. Zakona o javnim medijskim servisima određuje da ustanova tog svojstva u ostvarivanju javnog interesa „uvažava zahteve javnosti i za svoje delovanje odgovara javnosti“. U tužbi bi, naravno, trebalo izneti činjenice i predložiti dokaze na kojima se zasniva tužbeni zahtev.

Ovakva tužba dosad nije korišćena, a ovaj tekst podstiče prvi korak prema presedanu sudskog usklađivanja stvarnosti sa propisima koji uređuju javne medijske servise.

Zoran Ivošević, bivši sudija Vrhovnog suda Srbije i univerzitetski profesor u penziji

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati