Kolumne

Dejan Bulatović

29. 03. 2021. 12:55 0

Da bismo požnjeli moramo prvo da posejemo

Ruralni razvoj, preciznije razvoj poljoprivrednih gazdinstava, tema je na koju Evropa ima kristalno jasan stav, a to je da su ona neizostavni faktor i ključ razvoja same poljoprivrede, i ne samo to. Razvoj malih gazdinstava podrazumeva i garantuje na prvom mestu proizvodnju hrane, ali i očuvanje tradicije i identiteta, koji sa gašenjem sela prete da nestanu.

Polazeći od stava da je razvijenost sela pokazatelj stanja u kome se nalazi poljoprivreda, u našem slučaju jasno uočavamo naglo posrtanje poslednjih godina, koje se možda najjasnije ogleda u napuštenim ruralnim sredinama, ali i mladim ljudima koji odlučuju da materijalnu egzistenciju potraže u većim gradovima ili čak inostranstvu. Jedini način da se prekine neslavni kontinuitet zatiranja srpskog sela je dugoročna strategija u cilju rešavanja ovog problema.

Danas se suočavamo sa užasnim stanjem kojim je resorno ministarstvo okovalo poljoprivredu, a koje se ogleda u sve goroj ruralnoj infrastrukturi, u izostanku pravovremenih investicija i ulaganja, a možda pre svega u činjenici da država poljoprivrednike prepušta same sebi, smanjujući im subvencije, ne vodeći pri tome računa o posledicama koje seosko stanovništvo trpi, a zbog kojih mladi masovno napuštaju sela i odustaju od bavljenja poljoprivredom.
 
Da bismo ove probleme rešili, potrebno je pre svega da Srbija dočeka čuveni “dan posle”, u kome ćemo da se uhvatimo u koštac sa zapuštenom i ojađenom poljoprivredom kakva je sada. Plan svakako postoji i on podrazumeva, kao imperativ, povratak mladih poljoprivrednika na selo, što će biti omogućeno nizom podsticajnih projekata u formi pokretanja poljoprivredne i industrijske proizvodnje.


Jer samo kada država bude garantovala definisane otkupne cene i siguran plasman robe na domaće tržište, kada donesemo zakon kojim će se momentalno stopirati otuđivanje obradive zemlje u korist stranih kompanija i kada uložimo kapacitete i sredstva u pokretanje poljoprivrednih korporacija kakav je bio “PKB”, tada ćemo sigurno moći da kažemo da smo stali na pravi put poljoprivrednog oporavka i razvoja.
 
Razvoj malih gazdinstava usko je povezan i sa proizvodnjom zdrave domaće hrane koja je sve više tražena kod nas, pa i u svetu, ali i sa seoskim turizmom, za čiji razvoj naša zemlja ima nepresušan potencijal. Dakle, kada sve segmente plana koji smo napravili sklopimo u jednu celinu, dobijamo plansko podizanje čitave poljoprivrede i postavljanje na stabilne temelje, odakle ćemo, verujem, za kratko vreme moći da povratimo pozicije prepoznatljivog poljoprivrednog proizvođača koje smo nekada imali.

Dejan Bulatović, potpredsednik Stranke slobode i pravde

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati