Kolumne

[ Izvor: Politika ]

16. 01. 2021. 19:04 3

Beogradski metro i "Beograd na vodi"

Sada je, verovatno, svima jasno zašto se želi da metro vodi od makiške pustare preko "Beograda na vodi"!

Vlast u Beogradu je shvatila da su napravili propust sa projektom "Beograd na vodi" i da će ceo donji grad biti blokiran prema centru, a Beograđanima onemogućen prilazak obalama.

Pokušao sam posle Nove godine da kolima siđem do nekog od parkinga na Savi, što mi nije uspelo i slobodno mesto za parkiranje nisam, za sledećih sat vremena, našao sve do Dunavskog keja.

Zašto mislim da je Savska obala izgubljena za Beograđane obrazložiću sledećim podacima.

Veliki propust investitora "Beograda na vodi" jeste što je odustao od dvoetažnih podzemnih garaža, kako je to pominjano prilikom prezentacije projekta, jer mu je to bilo skupo.

Zbog ovoga nije bilo mesta za parkiranje vozila na teritoriji projekta, već je Planom posebnih namena predviđeno da stanari, svojim vozilima zauzmu izgrađena parking mesta u gradu, i to: u Karađorđevoj ulici 75 parking mesta, u garaži "Zeleni venac" 304, na izgrađenom parking prostoru "Donji grad" 382 parking mesta.

Shodno ovom Planu posebnih namena, može se zaključiti da u "Beogradu na vodi" nema prostora za parkiranje ni automobila stanara, čime se isključuje svaka mogućnost da neko iz grada parkira svoje vozilo na tom prostoru.

Sledeća posledica pogrešne lokacije ovog projekta, vidna iz izloženih činjenica, biće da će doći do obostrane blokade stanara sa celog prostora donjeg grada, uključujući naravno i naselje "Beograd na vodi", sa jedne strane, i stanara i centralnog i šireg prostora grada, sa druge strane.

To će ugroziti celokupni saobraćaj u gradu.

Sada dolazimo do potpuno nelogične odluke donete na sednici Skupštine grada da se trasa metroa izvodi od Makiša preko Savskog trga ("Beograd na vodi") i tamo dalje prema Pančevačkom mostu. Drugi krak predviđen je od Savskog trga prema Ustaničkoj ulici.

Centar grada sa širim delom ostao je bez metroa; odnosno sav prostor od Šumatovačke do Karaburme i od Trga republike do Mirijeva ostaće bez mogućnosti korišćenja metroa.

Očigledno je da budući metro neće rešavati saobraćajni problem grada i zagađenja vazduha u gradu, već probleme nestručno lociranog naselja "Beograda na vodi" na obalama reke Save.

Očigledno je da ovaj projekat nije dobio saglasnost svih relevantnih institucija koje bi morale da daju saglasnost na investicije koje se finansiraju iz budžeta, odnosno parama građana, niti je, igde, objavljen tehno-ekonomski elaborat (obavezan za ovakav projekat), niti je bio na javnoj diskusiji (javni uvid nije regularan).

Voleo bih da tehno-ekonomski elaborat pokaže da trasa nije neoliberalno-ekonomsko-privatnog interesa, jer ona, za sada, pokazuje da nije postavljena u korist građana, već budućih investicionih projekata i projekta "Beograd na vodi".

Zdravko Zdravković, arhitekta

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati