Kolumne

Petar Bošnjaković

16. 01. 2021. 08:47 6

Srbija na dnu lestvice po broju vakcinisanih

Pred Srpsku Novu godinu, na sajtu TOUS LES SERBES À PARIS - SVI SRBI U PARIZU pisalo je "Srbija i Francuska na dnu lestvice po broju vakcinisanih protiv Kovida-19". Dati su i podaci, Francuska 0,28 odsto, Srbija 0,13 procenata. Na vrhu te liste nalazi se Izrael: 1.920.080 vakcinisanih. odnosno 22,04 odsto stanovništa.

Prvog dana Pravoslavne Nove godine, BBC sajt je naveo da je epidemiolog Predrag Kon, po sopstvenoj izjavi, još 24. decembra primio jednu od vakcina koje su u upotrebi u Srbiji. Pored tog obaveštenja navedeno je: "Premijer (!) je istakao da je Srbija druga zemlja u Evropi, posle Velike Britanije, koja je primila vakcinu Pfizer, a treća koja je započela vakcinaciju u Evropi, posle Britanije i Švajcarske".

Tada se očekivalo da u Srbiju stigne 500.000 doza ruskih vakcina. Ali, izgleda da nigde nije precizno navedeno koje su vakcine do sada odobrene u Srbiji. Ono što se ističe je da je stiglo oko 25.000 doza američke vakcine Fajzer-BioNTek (to je vakcina koju je primila britanska kraljica) i 2.400 doza ruske vakcine Sputnik V. I ništa više. Ali da ljudi ipak imaju mogućnost da se prilikom prijavljivanja odluče za jednu od pet vakcina (dve američke, i po jedna britanska, ruska i kineska). Prijavljivanje je u toku. A vakcina ni za lek.

Jer, tih 27.400 koji se pominju su kap u moru.

Dalje, BBC kaže da je Vlada Srbije saopštila 6. januara da je pristala na uvoz oko dva miliona doza ruske vakcine. Nije najavljeno kada će stići novi kontingent, ali je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja rekao da se u drugoj polovini januara "očekuju mnogo veće doze vakcine Sputnik". U planu je, izgleda, bila nabavka osam miliona vakcina, što bi značilo da će četiri miliona osoba moći da se vakciniše. Ti planovi su u Srbiji državna tajna. A o troškovima i da ne govorimo. Ali sve će to narod platiti.

Međutim, predsednik je 11. januara za televiziju Hepi rekao da će stići i planirati "nešto manje" vakcine Sputnik iz Rusije. Koliko ? Videćemo.

Dok čekamo, možemo da pogledamo šta ima na internetu u vezi toga. A ima dosta podataka. Na sajtu "Coronavirus Pandemic Data Explorer" može da se vidi svašta, između ostalog i prikaz "vakcinacione situacije" po zemljama. Dati su kumulativni podaci o broju vakcinacionih doza na stotinu stanovnika, uz napomenu da taj podatak može da bude različit od ukupnog broja vakcinisanih osoba zavisno od toga da li vakcinacija podrazumeva više doza.

Na slici su prikazani podaci za Kinu, Evropu, Nemačku, Francusku... Srbija je definitivno na dnu. Na njenom dijagramu su samo tri tačke: 8. (0,1%) 10 (0,14%) i 14 januar (0.27%). Na BBC-evom sajtu naveden je podatak da je protiv Kovida-19 do sada vakcinisano više od 10.000 ljudi. Kada se onih 0,14% od 10. januara (na 100 ljudi) preračuna na sedam miliona žitelja Srbije dobije se 9.800. Lepo, ali na internetu postoje slike Brnabićke kako dva puta prima vakcinu. Neko bi zaključio da je broj vakcinisanih osoba dvostruko manji? No, ne treba biti cepidlaka.

Da nešto izračunamo. Onako od oka, sa 10% tolerancije. Ako je od 24. decembra do 13 januara vakcinisano 10.000 osoba (kao što kaže BiBiSi), može da se kaže da je prosečno dnevno vakcinisano oko 500 osoba. Procena ovog kriznog štaba je da 30 odsto stanovnika koji su imuni predstavlja virusnu barijeru. To je oko dva miliona. Ako se od tog broja odbije ukupan zvaničan broj zaraženih do sada, a to je blizu 400.000 (pod uslovom da su svi postali imuni), dobija se da je potrebno vakcinisati još 1.600.000 osoba. Ako se vakcinisanje nastavi ovakvim tempom, potrebno je 3.200 dana.

Biće to brže? Koliko puta? A postavlja se pitanje, ko je do sada branio da se utroši onih 17.400 doza? Čuvaju se za turšiju, posebnu namenu ili...

No, ON za to ne mari. To je računica, a nije se on za to školovao. On razmišlja o šest auto-puteva. Da Turci mogu brže da putuju. A onda i Srbi mogu na šoping u Carigrad. Nema veze što je do 15. januara) 2.373.115 lica zaraženo, a samo tog dana preko osam hiljada (23.664 osoba je do sada umrlo).

On gleda u budućnost i smišlja. A toga se najviše plašim.

Petar Bošnjaković, doktor tehničkih nauka, profesor u penziji.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati