Kolumne

Ivan Stojković

07. 01. 2021. 19:51 27

Vučić je "ličnost godine", dok Srbija spava i narod ćuti

Pretpostavka je da, verovatno bez konkurencije, u svim anketama za ličnost godine, koje se sprovode tradicionalno na kraju svake godine, u Srbiji je to Aleksandar Vučić!

Ko je laureat u 2020. godini? Rođen je 1970. godine u Beogradu, diplomirani pravnik, aktuelni predsednik Srbije. Karakteristike njegove ličnosti koje ga krase su poznate: nevaspitan (bez trunke domaćeg vaspitanja), ogrezao u laži, kriminalu i korupciji, patološki lažov, osion, bahat, drzak, bezobrazan, arogantan, prepreden, beskrupulozan, narcisoidan, sadista, briljantan manipulator. On, sam (u svojim TV nastupima), često ih dopunjuje još i sledećim karakteristikama: pede*, pi*ousti, psihopata, ludak...

Koristeći svoje (nesporno velike) intelektualne kapacitete (i napred navedene karakteristike), privukao je u SNS sav ljudski i politički otpad iz DS, DSS, SPO i (matične) SRS, formirao i organizovao "zločinačko udruženje", koje je odmah, sa njim na čelu, beskrupulozno krenulo u pustošenje i pljačku Srbije.

Prethodno je potčinio: policiju, vojsku, državnu bezbednost, Narodnu banku postavivši svoje najbliže saradnike na njihovo čelo. Sličnom metodologijom je neutralisao Javno tužilaštvo i sudove, koji praktično više i ne postoje (osim na papiru). Fabrikovane laži (iz "centrale"), potkrepljivane su (takođe iz "centrale") dirigovanim podacima Republičkog zavoda za statistiku i Fiskalnog saveta, a RTS (javni servis), pa i ostali elektronski mediji sa nacionalnom frekvencijom su (sa njegovim ljudima na čelu), uz blagoslov REM-a, te laži svakodnevno, redovno servirali svojim gledaocima, glorifikovali A.V. predstavljajuci ga autorom "zlatnog doba" koje Srbija živi, iako je realnost sasvim dijametralno drugačija i sumornija.

2020. godina je obeležena, pre svega, planetarnim događajem - pandemijom virusa Kovid-19. Ova pandemija je zatekla zdravstveni sistem Srbije podpuno nespremnim: bez dovoljno medicinske i nemedicinske opreme, bez dovoljno stručnih kadrova i bolničkih objekata, odnosno potrebnog broja bolničkih kreveta.

U trenutku kada je pandemija dijagnostifikovana u Srbiji, Vlada Srbije je hitno (mimo važeće zakonske regulative!), formirala "krizni štab", koji se (odmah) stavio na raspolaganje Vladi, koja ga je i formirala, i odmah se uključio u program SNS, čiji je strateški cilj u 2020. godini bio da se po svaku cenu održe (parlamentarni) Izbori za narodne poslanike.

"Krizni štab" je svakodnevno informisao građanstvo o stanju pandemije u Srbiji, iznoseći "dirigovane" podatke (uglavnom neistinite), o broju testiranih, zaraženih i preminulih osoba, na osnovu kojih je Vlada Srbije donosila mere, a koje su omogućivale predizborne aktivnosti SNS, odnosno njihovom predsedniku A.V. koji je bio do samih izbora, permanentno u izbornoj kampanji (bez obzira što Izbori nisu bili predsednički!).

4. marta A.V. je raspisao izbore za narodne poslanike, 15.marta A.V. je proglasio (nezakonito!) vanredno stanje. A.V. je proglasio i policijski čas od 30. aprila do 4. maja, a 6. maja, nakon ukidanja vanrednog stanja, zakazani su izbori za 21. juni. U međuvremenu, veći deo opozicionih stranaka je zvanično potvrdio najavljen bojkot izbora. Kako se približavao dan izbora, brojevi testiranih, zaraženih i preminulih osoba bili su u stalnom porastu, a mere su postepeno ublažavane, uz "garancije" "kriznog štaba" da je pandemija pod kontrolom i da su izbori apsolutno bezbedni???

U toj sumnjivoj i uzavreloj atmosferi, izbori su konačno održani! Izlaznost je bila manja od očekivane. Glasalo je nešto više od 3.000.000 glasača. Uz sve registrovane nepravilnosti: uz pomoć neažuriranih biračkih spiskova, prevare, kupovine glasova, na kraju krađe glasova, konačno i bukvalno preko leševa do cilja!
Ubedljivo je pobedila SNS. Prvi put, posle Drugog svetskog rata izbori su održani bez opozicije! Imajući u vidu okolnosti pod kojima su izbori održani, opozicija ih je proglasila lažnim. Pobeda je "dostojno" obeležena i proslavljena od strane pobednika, (uprkos zabrani okupljanja, nepoštovanja socijalnog rastojanja, nošenja maski i dodirivanja).

Članovi "kriznog štaba" su za dobro izvršen zadatak nagrađeni: dr Predrag Kon je unapređen u čin rezervnog podpukovnika i dobio orden "Karađorđeva zvezda", a dr Darija Kisić Tepavčević dobila ministarsku fotelju (ministarka za rad, zapošljavanje i boračka pitanja), a Srbija spava i narod ćuti!

Korona je posle izbora počela da uzima danak, zbog prekobrojnog okupljanja i nepoštovanja drugih važećih mera zaštite stanovništva (zaštitne maske, "dodirivanje"), uoči, za vreme Izbora i neposredno po završetku izbora (masovne proslave izborne pobede pobednika, širom Srbije).

Početkom jula počeo je građanski protest u većim gradovima Srbije, uperen protiv A.V. zbog održanih Izbora i (nezvanične) najave ponovnog uvođenja policijskog časa. Posle nekoliko dana trajanja protesta A.V. je posredstvom policije i žandarmerije brutalno ugušio proteste na, do tada, nezabeležen način koristeći enormne količine "suzavca", policijsku konjicu, policiske pse, i uz dodatnu pomoć "batinaša" i navijača.

U prvoj nedelji septembra (posle temeljnih telefonskih konsultacija sa Angelom Merkel) A.V. je bio u radnoj poseti D. Trampu u Vašingtonu. S obzirom na to da je tom prilikom prisustvovao i Avdulah Hoti, jasno je da je glavna tema bila obostrano priznavanje Kosova i Srbije. Osim što je pružio punu podršku D. Trampu (uoči predsedničkih izbora u SAD), A.V. je potpisao i više sramnih dokumenata (na štetu Srbije). Njegova ispoljena kooperativnost je nagrađena. Dobio je od D.Trampa na poklon jedno penkalo i repliku ključeva od Bele Kuće!

"Revanš" je usledio ubrzo po "trijumfalnom" povratku u Srbiju: 24. septembra A.V. je preimenovao naziv jezera Gazivode u "Trampovo jezero".

Kao što je (svima) poznato D. Tramp je izgubio predsedničke Izbore, a A.V. je još jedanput, i sam ostao izblamirani gubitnik, a Srbija spava i narod ćuti!

Već na početku 2020. godine A.V. sa realnim predosećajem da se nazire kraj njegove vladavine, koji je (predosećaj) postao još izraženiji posle završenih izbora, kada je odmah (sa neskrivenom nervozom) najavio nove izbore, već za 2022. godinu. Pod senkom korona pandemije koja se rasplamsava, naročito u Srbiji, A.V. sprovodi (verovatno) jedan od poslednjih ataka na budžet Srbije:

- "privatna" nabavka respiratora i druge medicinske i nemedicinske opreme;

- izgradnja i opremanje kovid bolnica u Batajnici i Kruševcu;

- spomenik Stefanu Nemanji;

- afera Telekom; afera EPS; afera Krušik; afera Aseko.

S obzirom na to da su stanovnici Srbije većinom sa malim primanjima, ujedno obveznici raznoraznih poreza, kojima se delimično puni budžet Srbije, postoji njihov opravdani interes, ali i sumnja koliko šta košta i kako se troše budžetska sredstva.

Neke afere (iza koji se krije veliki novac) se zataškavaju i "guraju pod tepih"!

Postoje (velike) investicije i ugovori koji se proglašavaju državnim tajnama? Svima je, već jasno da se iza takvih tajni krije "debela" korupcija.

Što se tiče novoizgrađenih kovid bolnica (Batajnica i Kruševac), njihove cene koje saopštavaju A.V. i A.B. su veoma neusaglašene. Ne zna se da li se one odnose na građevinske radove, ili na građevinske i instalaterske radove, ili sa medicinskom i nemedicinskom opremom ili bez opreme? S obzirom na to da se radi o montažnim objektima, (određene površine), svaki inženjer-građevinac sa iskustvom će se složiti da su te cene nepristojno visoke. Na konferencijama za štampu, na kojima novinari postavljaju pitanje: Koliko koštaju respiratori i druga medicinska oprema u bolnici? A.V. nekontrolisano, vičući odgovara: "Sram vas bilo. Kako vas nije sramota to da pitate sada kada pandemija bukti i odnosi toliko života! Vi ste protiv države. Vi ste "strani plaćenici" i izdajnici!!!"

Kako je A.V., ispunjavajući sopstvene ambicije, preuzeo ulogu "vrhovnog" svega u Srbiji, tako snosi i najveću "komandnu" odgovornost za sve što je u Srbiji loše, uključujući i tvrdnju da se zdravstveni sistem u Srbiji raspao, kao i validne statističke podatke o broju preminulih u Srbiji, koji je stavljaju na sam vrh u svetskoj konkurenciji, a tom rezultatu je kumovao i "krizni štab". Isto tako i za štetu (materijalnu i nematerijalnu) koju je izazvalo Ministarstvo za evropske integracije ne otvarajući ni jedno poglavlje u 2020. godini u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Uz ovaj delimičan osvrt na "ličnost godine" u 2020.godini mislim da bi mogao da se ustanovi i "utisak godine". On bi bio komplementaran i jednostavno bi se uklopio uz "ličnost godine".

Video utisak: Pred očima mi lebdi neizbrisiva slika - kolona staraca i starica (65+), sa maskama na licu i zembiljima u poretku socijalne distance, u 3 sata i 30 minuta (ujutro), čekajući da se otvore vrata tržnog centra, u četiri sata, po milosti predsednika sadiste A.V.

Audio utisak: U ušima mi odzvanjaju reči A.V. izgovorene pred TV kamerama: "Tako sedim i smišljam kako ću da ih mučim"!!!

Na prelasku iz 2020. u 2021. godinu uz čestitku za Novu godinu i Božić, želim da poručim: Srbijo, PROBUDI SE! A narodu: PROTEST protiv svega nenormalnog!

Ivan Stojković, arhitekta u penziji i bivši fudbaler Partizana

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 27

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati