Kolumne

Branko Miljuš

03. 12. 2020. 14:38 10

LIČNI STAV Branko Miljuš: Ko se plaši Bjele?

Svi znate Dragana Bjelogrlića, a da li volite Bjelu? Ja ga volim. Imao sam priliku da ga upoznam. Sinovi su nam išli zajedno u školu fudbala. Viđali smo se u nekom balonu, tamo na Južnom bulevaru, nepristojno rano i uz espreso ih gledali kako kao igraju nešto. Kasnije sam na nekom projektu radio i sa njegovom ćerkom. I priznajem nisam objektivan. Bjela je meni super tip. Deca su mu sjajni ljudi. I ja Bjelu volim.

Kada sam pre nekoliko godina u razgovoru sa njim rekao da razmišljam da idem da radim negde u inostranstvo, rekao mi je da ga od svega najviše pogodi kada mu neko koga zna kaže da ide negde jer onda niko ovde neće ostati. I rekao mi uz onaj njegov filmski geg – ostani. Na to me podsetio kada smo u Ustanovi kulture Parobrod bindžovali "Senke nad Balkanom dva". I to onako uz put u razgovoru o istorijskoj utemeljenosti serije koja je promenila način na koje se domaće serije snimaju, ali i percepciju jednog vremena o kome se malo zna.

Većina ljudi koji danas slušaju kako Bjelu neki Atlagić poziva da napusti Srbiju nije imala priliku da upozna Bjelu. Nema taj lični odnos koji ja imam. Ali Bjelu znaju svi.

Pamte kao dečaka Sirogojna iz filma "Boško Buha" na koji se i danas rasplačem. Pamte ga u dresu Partizana kao Miška u seriji "Zaboravljeni". Svi ga znaju kao Bobu iz "Boljeg života" koji gledamo samo na TV-u. Sećaju se Crnog, buntovnika sa razlogom koji plovi između crnih rupa u "Crnom bombarderu". Ostao je u sećanju i gradski žestoki momak - čika Kure iz "Rana", Milan - jedan do dva jarana koji se dok igraju basket u bosanskom selu pitaju se "hoće l' bit' rata“ i isteruju drekavca u "Lepa sela lepo gore", tatu majstora Toze iz "Nebeske udice", Kalče iz "Ivkove slave", Eksera iz "Rod"a, inspektora Tanasijevića iz "Senki". Seća se Srbija i "Montevidea", filma i serije koja je sve nas podsetila na lepotu fudbala i ljude poput Milutinca, Tirketa, Beka ... A znaju svi i Bjelogrlića kao Cara iz "Južnog vetra" i kultne replike – Ako mislite da je ovo vaš grad, zajebali ste se, malo je i moj.

I zato ja imam poruka za poslanika Atlagiću koji je u Vučićevom rijalitiju – 16 meseci lažne Skupštine koji se emituje na otetom Javnom servisu dobio ulogu vrhunskog tumača patriotizma koji ima ambiciju da ne samo vređa već i proteruje ljude iz Srbije.

Atlagiću, ti si se baš zajebao. Niti koga predstavljaš, niti te neko u Srbiji voli. Jedino što možeš je da vređaš ljude sa govornice za koju te doveo Aleksandar Vučić. To isto radi i Sima Spasić, samo sa megafona koji mu je kupio Aleksandar Vučić. I tome će doći kraj, i to brzo. Tada će cela Srbija znati da su i Atlagić i Sima Spasić jedno te isto. I niko ih se neće sećati.

A Bjelu, Bjelu će da vole i da ga pamte i oni koji ga ne znaju. Ne samo po ulogama, nego zato i što neće da ćuti.

I zato: Hvala, majstore.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati