Kolumne

Boško Obradović

27. 09. 2020. 09:03 2

Boško Obradović nedeljom: Građani treba da se uključe u politiku

Politika je isuviše ozbiljna stvar da bi bila prepuštena samo političarima. Treba nam više a ne manje demokratije. To znači obnovu pojma demokratije i njegovo prevrednovanje. Savremeni srpski politički režim je tragičan primer pretvaranja liberalne demokratije u fasadnu demokratiju, to jest u izbornu diktaturu.

Građani se često ne koriste ni pravom da biraju ili budu birani na izborima kao jedinom preostalom obliku političke participacije. Za to vreme kasta profesionalnih političara vlada Srbijom 30 godina. Sasvim je jasno da oni posle izbora uvek vladaju bez ikakve javne kontrole. Srbija odavno nije imala referendum po bilo kom pitanju, kao oblik direktne, neposredne demokratije. Imamo politički sistem koji se pretvorio u vladavinu parapolitičkih monopola koji kontrolišu sve sfere društva, službi bezbednosti, medija i privrede.

Baš zato više nije dovoljna samo promena vlasti. Moramo kompletno da razgradimo ovaj pogubni politički sistem i podignemo novi. Ovo je vreme za nove političke ideje i novi društveni dijalog. Treba da tražimo više referenduma od republičkog do lokalnog nivoa, povratak oduzetih nadležnosti, prihoda i imovine lokalnim samoupravama i najhitniju promenu kompletnog izbornog zakonodavstva. Instrumenti direktne demokratije koji uključuju referendume, narodne inicijative, građanske inicijative za predlaganje agendi ili opoziva, direktna digitalna demokratija i nova digitalna prava treba da budu uključeni u novi srpski demokratski poredak. U svemu tome ne smemo zaboraviti očuvanje nacionalne suverenosti kao ključnog okvira za očuvanje demokratije.

Uključivanje i učešće građana u stvaranju i sprovođenju javnih politika smatramo uslovom za opstanak demokratije danas. Zalažemo se za participativnu demokratiju kao oblik mnogo većeg ličnog uključivanja građana u sve vrste odlučivanja o tome kako ćemo živeti u Srbiji. Izbori nisu ni jedini ni dovoljan oblik demokratskog odlučivanja i moraju biti dopunjeni referendumima o brojnim životnim pitanjima na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou, kao što je - primera radi - tema ulaganja sredstva od poreza na imovinu koji se ubira od građana u lokalnim samoupravama. Lokalne sredine kroz istinsku decentralizaciju to zaista treba i da postanu - lokalne samouprave.

Cilj treba da nam bude da građani a ne samo stranke biraju narodne poslanike, i da konačno imamo zaista narodnu a ne samo partijsku skupštinu.

Ovom prilikom pozivam na otvaranje široke stručne i političke javne rasprave, uz korišćenje uporednih iskustava iz drugih demokratskih zemalja, a sve u cilju debate i dogovora o konačnim rešenjima za promenu političkog sistema u Srbiji koja bi bila plod širokog društveno-političkog konsenzusa. Potrebno nam je oživljavanje demokratije i višestranačkog parlamentarizma u Srbiji i građanima treba da ponudimo zajednički rad na povećanju nivoa participativne demokratije, odnosno njihove neposredne uključenosti u politiku i odlučivanje.

Kao prvi korak vidimo korišćenje digitalnih internet platformi za informisanje, komunikaciju i izjašnjavanje. To je novi oblik direktne digitalne demokratije i proširenja demokratskih prava, koja predstavljaju uvod u obnovu srpske demokratije u celini. Smatramo da socijalno iskustvo društvenih mreža treba pretvoriti u političko delovanje, kako bi građani mogli da smisleno, spontano, trenutno i interaktivno učestvuju u političkom procesu, da diskutuju, budu konsultovani i odlučuju, ostvarujući na taj način Ustavom zagarantovanu narodnu suverenost i pokazujući ličnu zrelost i snagu autonomnog odlučivanja. Želimo da kroz onlajn demokratiju, koristeći sve kapacitete digitalne tehnologije, krenemo ka proširivanju i produbljivanju političke participacije.

Ovo ćemo prvo primeniti u svojoj političkoj organizaciji: razvijamo digitalne instrumente koji će omogućiti da građani komentarišu, odlučuju i institucionalizuju svoje odluke kroz program i rukovodeće organe Srpskog pokreta Dveri. Kroz ovaj novi prostor za participaciju želimo da aktiviramo i ohrabrimo građane da predlažu, diskutuju i odlučuju. Smatramo da povremeni izlazak na izbore u digitalnom dobu nužno mora da bude dopunjen onlajn savetovanjima, glasanjima, stvaranjem novih političkih mogućnosti i interaktivnim odlučivanjem o javnim politikama, uz apsolutno poštovanje prava na privatnost i digitalnu slobodu mišljenja.
Dveri se posebno obraćaju mladima, onima koji su se rodili i porasli u digitalnoj eri i koji je doživljavaju kao svoj prirodan ambijent, da stvaralački učestvuju u oblikovanju sopstvene budućnosti u Srbiji.

U tom smislu, zalažemo se za jačanje digitalne infrastrukture kako bi svi građani imali jednak pristup brzom internetu i kako bi se smanjila digitalna podela između starih i mladih, obrazovanih i manje obrazovanih, grada i sela, metropole i provincije. Zbog rastućeg značaja digitalne sfere, Dveri se zalažu i za uvođenje posebnog ministarstva za digitalni razvoj, digitalnog Saveta i Digitalnog menadžera u svakom gradu u Srbiji, kao i za Zakon o digitalnim pravima.

Sve do sada pomenuto spada u sferu novog patriotizma: ustavno-pravnog i demokratskog patriotizma koji pomno prati i čuva nacionalnu demokratiju. Nova vrsta patriotizma može uspeti jedino u onim zajednicama u kojima je široko prihvaćena težnja za stabilizovanjem poretka i osnaživanjem građana. Pod tim podrazumevamo razvijanje uverenja, karakternih osobina i sklonosti građana koje ih osposobljavaju da uoče i reaguju na prve znake narušavanja ustavnih i demokratskih načela, bez obzira da li je to narušavanje rezultat delovanja i pritiska nedemokratskih aktera spolja ili iznutra. Bez obnove demokratije nema povratka normalnom političkom životu niti stvaranja institucija društva i države u kojima će vladati sigurnost za sve građane.

Autor je predsednik Srpskog pokreta Dveri.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati