Kolumne

Mirko Poledica

07. 08. 2020. 17:05 0

LIČNI STAV Mirko Poledica: Super i Prva Liga neregularne

Regularnost – reč kojom počinju i završavaju se gotovo sve fudbalske sezone u Srbiji. Nova sezona 2020/21 donela nam je najveći broj superligaških klubova u ovom veku pa je Srbija postala tek peta zemlja u Evropi koja će u najjačem fudbalskom takmičenju imati 20 klubova. Ko su ti Englezi, Španci, Italijani i Francuzi da samo oni mogu da imaju najjače lige od dvadeset klubova, izgleda su zaboravili da je Srbija do Tokija.

Na sednici FSS Odbora za hitna pitanja 6. maja 2020. doneta je odluka da kada se pojavi slobodno ili slobodna mesta u pojedinoj fudbalskoj/futsal ligi, stručne službe FSS, odnosno stručne službe nadležnog teritorijalnog fudbalskog saveza, na zvaničnoj Internet stranici FSS, odnosno na zvaničnoj Internet stranici nadležnog teritorijalnog fudbalskog saveza, objavljuju javni poziv za podnošenje obavezujućih ponuda klubova, s tim da rok za podnošenje ponuda ne može biti kraći od dva dana ni duži od pet dana od dana objavljivanja javnog poziva.

Generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović pojasnio je medijima odluku FSS Odbora za hitna pitanja, da je kupovina mesta u ligama "španski model" koji se pokazao kao dobar. Međutim, samo mesec dana kasnije, sa španskog modela prešlo se na dobro poznati "srpski model".

FSS nije objavio javni poziv za podnošenje ponuda klubova već su doneli odluku da FK Novi Pazar popuni mesto u Super ligi, po osnovu člana 32. Propozicija takmičenja za Super ligu za sezonu 2019/20. Tako smo dobili čuveni "srpski model" da se sezona 2020/21 uređuje propozicijama za sezonu 2019/20 što je pravno neizvodljivo i zbog čega bi u svakoj normalnoj zemlji policija i tužilaštvo odmah reagovali.

Identičan scenario desio se i sa popunom mesta u Prvoj ligi Srbije. Novi prvoligaši su Sloga iz Kraljeva, Dubočica iz Leskovca, Radnički iz Sremske Mitrovice i Loznica iz Loznice. Ono što je interesantno je da su se sve pomenute ekipe borile sa opstanak u srpskim ligama. Koliko je njih koštao srpski model nikome nije poznato, ono što je sigurno, zvanično ih nije koštalo ništa.

Pored gore navedenih nezakonitih odluka, FSS je doneo još jednu odluku, kako da zakonito omoguće klubovima da ne plaćaju igrače i trenere. Na sednici FSS Izvršnog odbora dana 28. maja 2020. doneta je odluka da se suspenduju finansijski kriterijumi u postupku licenciranja za takmičarsku sezonu 2020/2021 predviđeni Pravilnikom o licenciranju klubova FSS. To u praksi znači da klubovi ne moraju da plaćaju igrače i trenere i da za to neće snositi nikakve posledice.

Kao rezultat "srpskog modela" već nakon dva odigrana kola pljušte saopštenja i optužbe. Uzimajući u obzir da iz Superlige ispada šest klubova a iz Prve lige ispada osam klubova, svi koji dobro poznajemo fudbal očekujemo da će se već od oktobra kada iz obe lige već bude ispalo nekoliko klubova, regularnost podići na još veći nivo od trenutnog. Toliko će biti regularno da će azijske kladionice pretrpeti istorijske gubitke.

Za kraj nam preostaje da svi zajedno zapevamo čuveni hit grupe Merlin, u pesmi "Kokezna vremena" i da je započnemo rečima pomenute pesme "Ne davi, pacove mali, sve znam jasno je k'o dan".

Mirko Poledica, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera "Nezavisnost"

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati