Kolumne

[ Izvor: Boban Stojanović ]

14. 04. 2020. 19:08 1

UTORKOM U 19 Boban Stojanović: Izbori 2020. na Vidovdan?

"Iz Rešenja o prekidu izbornih radnji vidimo da će se izbori održati 40 dana od dana ukidanja vanrednog stanja. Možda za datum bude izabran baš Vidovdan".

U poslednjih nekoliko dana se sve više govori o tome da se vidi kraj krize izazvane pandemijom koronavirusa, a predsednik Republike sve češće govori o tome kada bi moglo da se ukine vanredno stanje. Naravno pod uslovom da se zaista vidi kraj zdravstvene krize i da sve prođe kako treba jer je to u ovom trenutku najvažnije, ipak se otvara pitanje kada ćemo imati izbore. S obzirom na to da je uvedeno vanredno stanje uticalo na to da se prekinu izborne radnje za izbore koji su raspisani 4. marta i da se izborni proces stopira.

Kada je izborni proces zaustavljen?

Setimo se svi da je u večeri proglašenja vanrednog stanja 15. marta Aleksandar Vučić najavio da će se u utorak (17. marta) sresti sa svim opozicionim partijama koje su najavile izlazak na izbore i da će se razgovarati o tome kako organizovati kampanju i da li je potrebno da se glasanje, zbog širenja virusa korona - odloži. U utorak je i organizovan sastanak gde je rečeno da su se saglasili da se izbori odlože za period nakon krize, međutim dan ranije - već 16. marta je usvojeno Rešenje o prekidu svih izbornih radnji u sprovođenju izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, raspisanih za 26. april 2020. godine ("Sl. glasnik RS" br. 32/2020), a na osnovu Odluke o proglašenju vanrednog stanja ("Sl. glasnik RS", br. 29/2020).

Ovo praktično znači da su izbori i izborne radnje prekinuti dan pre održanog, očigledno potpuno nebitnog i proforme, sastanka. Tada je i poslata poruka da se o datumu izbora nije razmišljalo, jer je svima borba protiv koronavirusa važnija. Naravno da je tako, međutim nije ni moglo da se priča o bilo kakvim datumima izbora jer su oni prekinuti na period dok važi Odluka o proglašenju vanrednog stanja za koje niko tada nije mogao ni da nagađa koliko bi moglo da potraje.

Ono što je ovde važno jeste to da su izbori raspisani 4. marta, a trebalo je da budu održani 26. aprila, tj. - ukupno 53 dana izbornih radnji (kampanje). S obzirom da su izbori prekinuti 16. marta, možemo reći da je za izbore ostalo još ≈ 40 dana (ili 41 u zavisnosti kako računamo 16. mart).

Kada će izborni proces biti nastavljen?

Pomenuto Rešenje o prekidanju vrlo jasno definiše da se izborne radnje prekidanju dok važi Odluka o proglašenju vanrednog stanja (član 1. Rešenja) i da će novi rokovi za vršenje izbornih radnji biti utvrđeni u skladu sa vremenom nastavka sprovođenja izbornih radnji, počev od dana prestanka vanrednog stanja (član 3. Rešenja).

Ovi članovi 1. i 3. pomenutog rešenja su više nego jasni i precizni - rešenje prestaje da važi danom ukidanja vanrednog stanja, a novi rokovi će biti utvrđeni u skladu sa vremenom nastavka sprovođenja kampanje. Ovo praktično znači da će se izbori održati 40 dana od dana ukidanja vanrednog stanja. Treba imati u vidu da su izbori u Srbiji po nepisanom pravilu uvek nedeljom, pa je moguće očekivati da period trajanja kampanje bude produžen od ovih 40 do eventualno 46 dana. Svakako prema Zakonu o izboru narodnih poslanika kampanja može da traje između 45 i 60 dana, a s obzirom na to da je proteklo 12/13 dana, dolazimo do iste računice.

Kada bi onda mogli da budu izbori?

Imajući u vidu Vučićeve najave, ali i izjave, pre svega lekara, kao i praznike koji su pred nama – bez obzira na Vučićeve najave, odnosno "nade" da će to biti krajem aprila – nešto nisam siguran u to. Posmatrajući 1. i 2. maj kao praznike rada, pa onda i veliku pravoslavnu slavu Đurđevdan – ne deluje mi da bi se vanredno stanje moglo ukinuti pre toga. Postoji i druga strana mišljenja, koja tvrdi da bi vanredno stanje moglo potrajati i do kraja maja/početka juna.

Vraćam se sada na politički aspekt priče pod uslovom da zdravstvena situacija bude takva da se život može vratiti u normalu (a lekari nam govore da se to vidi). U toj političkoj situaciji, trajanje vanrednog stanja do kraja maja, početka ili sredine juna bi značila da će se izbori održati sredinom ili krajem jula, eventualno i početka avgusta. Bez obzira na ekonomsku krizu i pitanje otvaranja granica i uopšte mogućnosti letovanja, nisam siguran da Vučiću odgovaraju ovi letnji meseci za izbore, pre svega zbog izlaznosti usred bojkota opozicije i ona bi mogla da bude samo još dodatno niža. Zato sam siguran da će izbore hteti da smesti u jun.

Osim ovog razloga godišnjeg doba, tu je i pitanje ekonomskih mera (isplate minimalnih zarada zaposlenima od juna, odlaganje poreza preduzetnicima za april/maj/jun, pa i najavljenih 100 evra svima kada se ukine vanredno stanje), a siguran sam da će i kampanju koju vodi dok traje vanredno stanje hteti što pre da iskoristi. Svakako ćemo ekonomske posledice tek osećati nakon krize, a što brže budu izbori – to će pre pokušati da stanje zamaskira ovim kratkotrajnim merama, a ako ste se pitali zašto će isplate i pomoć zaposlenima biti tek od maja (a ne od marta/aprila) – možda vam je sada jasnije.

Izbori na Vidovdan?

I ostaje na kraju pitanje datuma – igrom slučaja Vidovdan pada u nedelju i može biti termin izbora i prilika za Vučića da u poslednjoj nedelji kampanje npr. odlikuje lekare (što je najavio baš za Vidovdan), poredi koronavirus sa ratom i priča o mukotrpnoj nabavci respiratora i opreme u tom kontekstu, kako se borio da sačuva svaki život, kako se bez njega Srbija ne bi izborila sa COVID-19, a onda i da sve to dodatno zavije u nacionalni naboj i patriotizam kroz poređenja sa Kosovskim bojem. Možda dobijemo i filmski serijal u kampanji "Boj sa Koronom" sa njim u glavnoj ulozi, naravno iz uredništva TV Pinka. Da bi se izbori održali na Vidovdan – neophodno je da se vanredno stanje ukine između 13. i 20. maja.

Izbori 2020. ili "Izbori 2020."

Kao što smo i očekivali, izbori ove godine neće biti izbori. Opozicija bojkotuje izbore, a i pored nekih poziva da se o toj odluci razmisli usled svega ovoga – ne vidim zašto bi bilo ko o tome razmišljao? Stanje u medijima, stanje demokratije, kao i generalno stanje izbornih uslova je samo pogoršano tokom vanrednog stanja. Ništa se od uslova zbog kojih je i doneta odluka o bojkotu nije poboljšalo, već se dodatno pogoršalo.

Čuvajte se.

Boban Stojanović, politikolog

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati