UTORKOM U 19 Boban Stojanović: Izbori 2020. na Vidovdan? | Kolumne | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Kolumne

[ Izvor: Boban Stojanović ]

14. 04. 2020. 19:08 1

UTORKOM U 19 Boban Stojanović: Izbori 2020. na Vidovdan?

"Iz Rešenja o prekidu izbornih radnji vidimo da će se izbori održati 40 dana od dana ukidanja vanrednog stanja. Možda za datum bude izabran baš Vidovdan".

U poslednjih nekoliko dana se sve više govori o tome da se vidi kraj krize izazvane pandemijom koronavirusa, a predsednik Republike sve češće govori o tome kada bi moglo da se ukine vanredno stanje. Naravno pod uslovom da se zaista vidi kraj zdravstvene krize i da sve prođe kako treba jer je to u ovom trenutku najvažnije, ipak se otvara pitanje kada ćemo imati izbore. S obzirom na to da je uvedeno vanredno stanje uticalo na to da se prekinu izborne radnje za izbore koji su raspisani 4. marta i da se izborni proces stopira.

Kada je izborni proces zaustavljen?

Setimo se svi da je u večeri proglašenja vanrednog stanja 15. marta Aleksandar Vučić najavio da će se u utorak (17. marta) sresti sa svim opozicionim partijama koje su najavile izlazak na izbore i da će se razgovarati o tome kako organizovati kampanju i da li je potrebno da se glasanje, zbog širenja virusa korona - odloži. U utorak je i organizovan sastanak gde je rečeno da su se saglasili da se izbori odlože za period nakon krize, međutim dan ranije - već 16. marta je usvojeno Rešenje o prekidu svih izbornih radnji u sprovođenju izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, raspisanih za 26. april 2020. godine ("Sl. glasnik RS" br. 32/2020), a na osnovu Odluke o proglašenju vanrednog stanja ("Sl. glasnik RS", br. 29/2020).

Ovo praktično znači da su izbori i izborne radnje prekinuti dan pre održanog, očigledno potpuno nebitnog i proforme, sastanka. Tada je i poslata poruka da se o datumu izbora nije razmišljalo, jer je svima borba protiv koronavirusa važnija. Naravno da je tako, međutim nije ni moglo da se priča o bilo kakvim datumima izbora jer su oni prekinuti na period dok važi Odluka o proglašenju vanrednog stanja za koje niko tada nije mogao ni da nagađa koliko bi moglo da potraje.

Ono što je ovde važno jeste to da su izbori raspisani 4. marta, a trebalo je da budu održani 26. aprila, tj. - ukupno 53 dana izbornih radnji (kampanje). S obzirom da su izbori prekinuti 16. marta, možemo reći da je za izbore ostalo još ≈ 40 dana (ili 41 u zavisnosti kako računamo 16. mart).

Kada će izborni proces biti nastavljen?

Pomenuto Rešenje o prekidanju vrlo jasno definiše da se izborne radnje prekidanju dok važi Odluka o proglašenju vanrednog stanja (član 1. Rešenja) i da će novi rokovi za vršenje izbornih radnji biti utvrđeni u skladu sa vremenom nastavka sprovođenja izbornih radnji, počev od dana prestanka vanrednog stanja (član 3. Rešenja).

Ovi članovi 1. i 3. pomenutog rešenja su više nego jasni i precizni - rešenje prestaje da važi danom ukidanja vanrednog stanja, a novi rokovi će biti utvrđeni u skladu sa vremenom nastavka sprovođenja kampanje. Ovo praktično znači da će se izbori održati 40 dana od dana ukidanja vanrednog stanja. Treba imati u vidu da su izbori u Srbiji po nepisanom pravilu uvek nedeljom, pa je moguće očekivati da period trajanja kampanje bude produžen od ovih 40 do eventualno 46 dana. Svakako prema Zakonu o izboru narodnih poslanika kampanja može da traje između 45 i 60 dana, a s obzirom na to da je proteklo 12/13 dana, dolazimo do iste računice.

Kada bi onda mogli da budu izbori?

Imajući u vidu Vučićeve najave, ali i izjave, pre svega lekara, kao i praznike koji su pred nama – bez obzira na Vučićeve najave, odnosno "nade" da će to biti krajem aprila – nešto nisam siguran u to. Posmatrajući 1. i 2. maj kao praznike rada, pa onda i veliku pravoslavnu slavu Đurđevdan – ne deluje mi da bi se vanredno stanje moglo ukinuti pre toga. Postoji i druga strana mišljenja, koja tvrdi da bi vanredno stanje moglo potrajati i do kraja maja/početka juna.

Vraćam se sada na politički aspekt priče pod uslovom da zdravstvena situacija bude takva da se život može vratiti u normalu (a lekari nam govore da se to vidi). U toj političkoj situaciji, trajanje vanrednog stanja do kraja maja, početka ili sredine juna bi značila da će se izbori održati sredinom ili krajem jula, eventualno i početka avgusta. Bez obzira na ekonomsku krizu i pitanje otvaranja granica i uopšte mogućnosti letovanja, nisam siguran da Vučiću odgovaraju ovi letnji meseci za izbore, pre svega zbog izlaznosti usred bojkota opozicije i ona bi mogla da bude samo još dodatno niža. Zato sam siguran da će izbore hteti da smesti u jun.

Osim ovog razloga godišnjeg doba, tu je i pitanje ekonomskih mera (isplate minimalnih zarada zaposlenima od juna, odlaganje poreza preduzetnicima za april/maj/jun, pa i najavljenih 100 evra svima kada se ukine vanredno stanje), a siguran sam da će i kampanju koju vodi dok traje vanredno stanje hteti što pre da iskoristi. Svakako ćemo ekonomske posledice tek osećati nakon krize, a što brže budu izbori – to će pre pokušati da stanje zamaskira ovim kratkotrajnim merama, a ako ste se pitali zašto će isplate i pomoć zaposlenima biti tek od maja (a ne od marta/aprila) – možda vam je sada jasnije.

Izbori na Vidovdan?

I ostaje na kraju pitanje datuma – igrom slučaja Vidovdan pada u nedelju i može biti termin izbora i prilika za Vučića da u poslednjoj nedelji kampanje npr. odlikuje lekare (što je najavio baš za Vidovdan), poredi koronavirus sa ratom i priča o mukotrpnoj nabavci respiratora i opreme u tom kontekstu, kako se borio da sačuva svaki život, kako se bez njega Srbija ne bi izborila sa COVID-19, a onda i da sve to dodatno zavije u nacionalni naboj i patriotizam kroz poređenja sa Kosovskim bojem. Možda dobijemo i filmski serijal u kampanji "Boj sa Koronom" sa njim u glavnoj ulozi, naravno iz uredništva TV Pinka. Da bi se izbori održali na Vidovdan – neophodno je da se vanredno stanje ukine između 13. i 20. maja.

Izbori 2020. ili "Izbori 2020."

Kao što smo i očekivali, izbori ove godine neće biti izbori. Opozicija bojkotuje izbore, a i pored nekih poziva da se o toj odluci razmisli usled svega ovoga – ne vidim zašto bi bilo ko o tome razmišljao? Stanje u medijima, stanje demokratije, kao i generalno stanje izbornih uslova je samo pogoršano tokom vanrednog stanja. Ništa se od uslova zbog kojih je i doneta odluka o bojkotu nije poboljšalo, već se dodatno pogoršalo.

Čuvajte se.

Boban Stojanović, politikolog

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Pandorina lopta

Zoran Živković [01.03.2021.]


Video dana

Ne mrdaj ako ti je život mio

Anketa

Šta su radili Dijana Hrkalović i Slaviša Kokeza u policiji?

Rezultati