Kolumne

Boško Obradović

21. 03. 2020. 07:38 3

DIREKTNO U METU Zašto je uvedeno vanredno stanje, a ne vanredna situacija?

Višegodišnje kršenje Ustava Srbije od strane predsednika SNS Aleksandra Vučića doživelo je vrhunac proglašenjem vanrednog stanja. Iako je zdravstveni problem sa širenjem pandemije ogroman, ipak nisu ispunjeni Ustavom predviđeni uslovi da se vanredno stanje proglasi.

Vanredno stanje se proglašava tek ukoliko postoji opasnost koja ugrožava opstanak naroda i države. Pandemija virusa spada u elementarnu nepogodu u smislu člana 2 Zakona o vanrednim situacijama – pojavu koja može da ugrozi život i zdravlje većeg broja ljudi, pa su iz tog razloga ispunjeni ovim zakonom predviđeni uslovi da se proglasi vanredna situacija, a ne vanredno stanje. 

 

Zašto se Aleksandar Vučić odlučio za vanredno stanje? Prvo, i u tom slučaju je prekršen član 200 Ustava Republike Srbije koji uvođenje vanrednog stanja stavlja u nadležnost Narodne skupštine. Predsednik i Vlada Srbije nemaju pravo da suspenduju postojanje, rad i ustavne nadležnosti Narodne skupštine, što su u ovom slučaju učinili pod izgovorom zabrane okupljanja u zatvorenom prostoru za više od 100 ljudi. Vladina uredba ne može biti iznad Narodne skupštine niti Predsednik i Vlada Srbije mogu preuzimati nadležnosti Narodne skupšptine. Čak i ako to urade kao u ovom slučaju, dužni su po Ustavu da odluku podnesu na potvrdu Narodnoj skupštini, što još uvek nisu učinili. 

Ako predsednik SNS zaista misli da smo u ratu, onda je trebalo formirati Vladu nacionalnog jedinstva i spasa sastavljenu od nestranačkih stručnjaka, jer su građani izgubili poverenje u sadašnju vlast koja se katastrofalno ponela prema opasnosti epidemije. Na taj način se ukida podela na vlast i opoziciju i objedinjuju sve snage i resursi u zajedničkoj borbi za zdravlje stanovništva.

 

Time se državni interes stavlja iznad partijskog, a ne kao što je sada slučaj da se vanredna situacija koristi za predizborni marketing predsednika SNS i predizbornu kampanju stranačkih aktivista sa maskama i rukavicama koje niko drugi kome su zaista potrebne ne može da nabavi. Imamo najviše zaraženih na Balkanu sa najmanje urađenih testova. Кasnimo danima i nedeljama sa merama koje su skoro svi drugi već uveli. Dok se virus širio Evropom vlast je raspisivala izbore i skupljala potpise stotina hiljada ljudi i za sebe i za svoje opcije u lažnoj opoziciji. Dok su drugi uvodili vanrednu situaciju oni su se smejali virusu.

Neko će za sve to, kao i za ovo najnovije i najdrastičnije kršenje Ustava, morati da odgovara kada sve ovo prođe. I pre formalnog proglašenja vanrednog stanja – mi smo živeli u njemu. Nezavisne državne institucije su suspendovane, mediji u potpunosti zatvoreni, Narodna skupština pretvorena u rijaliti šou, a izbori na svim nivoima obesmišljeni. Šta nas tek sada čeka u vremenu proglašenog vanrednog stanja osim neprekidnih monologa jednog čoveka koji ne ume da se kontroliše čak ni u ovako vanrednim okolnostima? Ali, vanredno stanje može biti, kao i lažni izbori, veliko čistilište u kome će i mnoge pristalice vladajućih stranaka shvatiti o koliko neozbiljnim i neodgovornim ljudima na vlasti se radi. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati