Kolumne

[ Izvor: Boban Stojanović ]

10. 03. 2020. 19:00 1

UTORKOM U 19 Boban Stojanović: Primer izbornih listi - isključivo zbog kampanje se brine o mladima

Duže vremena se o problemu odlaska mladih iz Srbije govorilo samo u civilnom sektoru i organizacijama koje rade sa mladima i svoje aktivnosti usmeravanju ka njima. Gotovo sva istraživanja koja su rađena prethodnih godina pokazuju da skoro 2/3 mladih planira ili želi da ode iz Srbije.

I nije razlog za to samo pitanje nezaposlenosti i niskog standarda kako se dugo mislilo, nego generalno pitanje života u Srbiji - sistemu vrednosti, obrascima ponašanja, političkom životu, obrazovnom sistemu, sputavanju sloboda i sl. Danas je za veliku većinu mladih npr. proces obrazovanja samo deo usputnog puta pre nego što odu odavde. Pri tom ne smemo zaboraviti da je u Srbiji ukupno 1.166.404 mladih (od 15 do 30 godina prema Zakonu o mladima) i da čine 16,70% populacije u Srbiji, odnosno skoro 1/6 stanovništva.

Zanimljivo je i pogledati broj mladih narodnih poslanika u prethodnom periodu. U 2008. godini ih je bilo 22, već 2012. godine je broj pao na osam, a u sazivima od 2014 do 2016 broj mladih poslanika se kretao između tri i pet.

U skladu sa sve većom pričom o tome da se Srbija suočava sa velikim problemom odlaska mladih, pretpostavilo se da će ova tema sigurno biti zastupljena u izbornoj kampanji i da će se o mladima naširoko pričati. Da li se obraćajući direktno mladima ili njihovim roditeljima, ali kako su se izbori približavali postalo je 100% jasno da će mnogima biti "puna usta" mladih. I u periodu pre formalnog raspisivanja izbora se naširoko govorilo o mladima na listama, o akademijama koje spremaju mlade za poslanike, za njihovo veće uključivanje u politički život i kao novoj, svežoj krvi na političkoj sceni.

Dobili smo i SNS obećanja da će 20% mladih biti na listama i ući u Narodnu skupštinu. Nakon toga i ime liste "Za našu decu" govori o tome da će mladi biti u fokusu. Sa sloganom "za našu decu" se gađa pre svega na roditelje, ali možemo očekivati da će mladi svakako biti u fokusu kampanje SNS-a. Ne naravno da bi se o mladima zaista i brinulo, već isključivo u pogledu da se njihovim roditeljima pokaže da SNS i pre svega Aleksandar Vučić brine o mladima.

Sve ovo lepo zvuči, ali čak i kada sve što se dešava u Srbiji stavimo po strani, o tome koliko se brine o mladima - dovoljno je pogledati izbornu listu SNS-a da vidimo koliko drže do sopstvenih reči. Na prvi pogled, informacija o 46 mladih osoba na izbornoj listi zaista zvuči kao da je SNS ispunio obećanje i stavio 20% mladih na listu. Ali, znamo da su liste zatvorene i za birače i za partije (mandati se dodeljuju prema rasporedu na listi) i da je redosled kandidata na samoj listi od izuzetne važnosti.

Ako pogledamo raspored tih 46 mladih ljudi na listi, videćemo da ih je u prvoj polovini (1-125. mesta) ukupno 13 ili 8,67% što je značajno manje od 20%. U drugoj polovini liste ih je 33, na praktično mestima sa kojih sigurno ne mogu računati na mesto poslanika. Ako bismo čak i SNS-u nakon izbora koji slede dali 150 mandata, ispod tih mesta je čak 31 od 46 mladih osoba sa liste, odnosno preko 2/3 mladih koji su na listi, nalaze se na mestima koja im praktično garantuju da neće biti narodni poslanici.

I druga izborna lista vlasti (SPS&JS) je predala svoju listu RIK-u uz poruku da na njoj ima "nikad više mladih", a formalno je listu i predao predsednik omladine SPS-a. Mladi zaista jesu na trećoj i četvrtoj poziciji na listi, a uz njih dvoje je još 22 mlade osobe na listi, odnosno ukupno 24 (blizu 10%). U prvoj polovini liste (1-125. mesta) je pet mladih osoba ili 4% od broja kandidata, a u drugoj polovini je 19 kandidata, što je skoro 80% od ukupnog broja mladih na listi. A čak polovina mladih kandidata sa liste (njih 12) se nalazi između 200. i 250. mesta. Ako SPS-u prognoziramo 40-ak poslaničkih mandata, u okviru te cifre je četvoro mladih kandidata.

I ove pozicije mladih na listi dovoljno govore o suštinskoj brizi o mladim ljudima od strane vladajuće koalicije. Svesni da su statistike o odlasku toliko porazne upravo njihovom odgovornošću, sada pokušavaju da se u javnosti predstave kao oni koji štite prava mladih, daju im šansu i podstiču njihovo učešće u političkom životu, a onda ih na svoje liste u najvećem broju stave na mesta koja nisu prolazna. Forma je tu – 20% ili 10% mladih na listama, ali suštinski – mladi su većinski na dnu izbornih listi, kao što su mladi na dnu bilo kakvih prioriteta njihovih politika. I zato će mladi da odlaze, jer im forma života ništa ne znači, već isključivo njegova suština, a ona je više nego porazna.

Boban Stojanović, politikolog

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati