Izbori 2024

Direktno.rs

28. 05. 2024. 22:02 10

Ponoš: Režim je spoljnopolitički neuspeh sa Rezolucijom o Srebrenici pretvorio u korist za lokalne izbore

Predsednik Srbija centra general Zdravko Ponoš izjavio je da je Aleksandar Vučić iskoristio Rezoluciju o Srebrenici da se u domaćoj javnosti predstavi kao pobednik, a zarad kampanje za lokalne izbore.

- Neuspeh sa rezolucijom posledica je i činjenice da se tim problemom nisu bavile kvalifikovane diplomate. Ambasador u UN je bio čovek bez odgovarajućih kompetencija. Zato nije ni čudo da nisu ni primetili na vreme da se rezolucija, koja pre par godina nije mogla da prođe Savet bezbednosti, preusmerava ka Generalnoj skupštini gde ne može da se uloži veto. Za to vreme kompetentne diplomate za multilateralu sede u Ministarstvu i bez angažmana čekaju skoru penziju - rekao je Ponoš u emisiji Bez pardona na KTV.

Ponoš je dodao da je predsednik Vučić, kad je shvatio da ne može da zaustavi rezoluciju, odlučio da definiše uspeh na način koji mu je koristan za domaću političku upotrebu. Uspehom je proglašavan broj uzdržanih bez obzira na to što je rezolucija usvojena.

- Neracionalna je bila investicija u uzdržan glas Hondurasa. Troši se novac, zemlja se bruka, a predstavnici vlasti se nedolično ponašaju. To je napravilo samo spoljnopolitičku štetu. Poredi se sa carom Lazarom i ispraća ga patrijarh nakon jutarnje molitve. Skandalozno je što se tako poigravaju nacionalnim interesima - naveo je Ponoš.

Prema njegovim rečima rezolucija neće doprineti pomirenju u regionu u kome su lideri kao što su Vučić i Kurti, već će uneti dodatne tenzije.

- Da je namera bila da se miri region predložili bi jedan dan sećanja na sve žrtve u ratovima - dodao je.

Govoreći o predstojećim izborima, Ponoš je istakao da je siguran da su stranke koje ne izlaze na izbore 2. juna donele pravu odluku jer se izborni uslovi nisu nimalo popravili od 17. decembra.

- Mi nismo menjali orijentaciju. Zadržali smo stav od 18. decembra do danas. Režim sada likuje nad opozicijom koja izlazi na izbore. Naša računica je bila šta je društveno odgovorno i to je moralno ispravna odluka - tvrdi Ponoš.

Ponoš je istakao da stranka SRCE zajedno sa opozicionim strankama koje ne izlaze na izbore radi na suštinskoj izmeni izbornih uslova i uobličavanju zakonskih predloga koji bi to omogućili.

- Uveren sam da će i oni koji sada izlaze na izbore to podržati kada sa time izađemo u javnost - kazao je Ponoš.

Govoreći o motivima zbog kojih stranke izlaze na izbore Ponoš je rekao da neke stranke navode da vlast u Srbiji treba da se menja postepeno.

- Građani nemaju vremena da čekaju da neko postepeno povećava broj mandata, počevši od Vračara pa da se eventualno 2036. smeni vlast SNS-a u Srbiji. Zato je bilo važno da istrajemo u borbi za izborne uslove do jeseni i da na proleće imamo vanredne parlamentarne izbore i da im vidimo leđa - zaključio je Ponoš.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idolatrija

Zoran Živković [21.06.2024.]




Video dana

Prevrtljiv pas

Anketa

Da li će Srbija proći grupu na Evropskom prvenstvu?

Rezultati