Izbori 2024

Direktno.rs

16. 04. 2024. 13:51 3

Mitrović (SSP): Poslednji je trenutak da se izborni uslovi poprave

Poslednji je trenutak da se izborni uslovi u Srbiji poprave, jer će sledeći izbori u kojima vlast bude nekontrolisano zloupotrebljavala sve javne resurse biti konačna potvrda brisanja granice između države i jedne partije. Da su izbori u Srbiji pod SNS-om farsa govore sva relevantna međunarodno uporediva rangiranja, na koje naša Vlada inače voli da se poziva kada joj to odgovara. Prema njima, poput izveštaja Freedom House-a ili V-Dem indeksa, Srbija ima ubedljivo najmanje slobodne izbore od svih zemalja Centralne i Istične Evrope. To ne treba nikoga da čudi, izjavio je Peđa Mitrović, generalni sekretar i narodni poslanik Stranke slobode i pravde.

Dodao je da izbori u kojima je moguće da se u najvećoj sportskoj areni u zemlji, Beogradskoj areni, organizuje logistički centar za razvoz glasača, koji glasaju protivno zakonima naše zemlje, su sve, samo nisu slobodni i demokratski izbori. Zemlja u kojoj nijedna osoba nije uhapšena, saslušana i procesuirana nakon što je takva izborna krađa i snimljena video kamerama, nema nikakve institucionalne i demokratske kapacitete da sprovede slobodne izbore. Većina Beograđana smatra da su izbori u Beogradu u decembru pokradeni i da je za izbornu krađu direktno odgovoran SNS.

- Zato je obaveza nas kao opozicije da ne dopustimo da se izbori ponove u nepromenjenim uslovima - naglasio je Mitrović i ocenio da je jedina istina da je direktna odgovornost za obesmišljavanje izbornog procesa pre svega na SNS-u i na njihovom saučesniku SPS-u, jer je stanje demokratije, kao i sloboda izbora u Srbiji, u katastrofalnom padu od 2012. godine.

Otkad su preuzeli vođenje zemljom, kvalitet izbora u Srbiji se prepolovio kroz sve prethodno navedeno što su radili, ali i kroz uništavanje opozicije i pravljenje lažnih opozicionih lista koje su direktno pod njihovom kontrolom, što se sad i konačno vidi kroz usisavanje Zavetnika.

- Zato je potrebna urgentna promena u izbornom procesu. Potrebno je da se na zahtev opozicije, a u isključivom interesu građana Srbije, započne sa sveobuhvatnom primenom preporuka ODIHR-a, revizijom biračkog spiska i strogom kontrolom na kojim izborima novoupisani imaju pravo da glasaju. A realnih promena nema bez punopravnog i ravnopravnog učešća najvećih opozicionih lista - zaključio je Mitrović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati