Izbori 2024

[ Izvor: Nova.rs ]

12. 04. 2024. 17:18 4

Šta piše u pismu koje je opozicija poslala ODIHR-u

Opozicija okupljena oko koalicije “Srbija protiv nasilja” zatražila je od OEBS-a da posreduje u rešavanju aktuelne političke krize u Srbiji koja prema njihovim rečima postoji od izbora 17. decembra. Nova.rs otkriva kompletan sadržaj dokumenta koji je deo opozicije uputio ovoj organizaciji.

U tekstu koji je upućen predsedavajućem OEBS Janu Borgu SPN podseća da je osvojila četvrtinu od ukupnog broja glasova na parlamentarnim izborima u decembru, dok je u Beogradu to bila trećina.

Napomenuli su da su parlamentarne i beogradske izbore obeležili nepravedni uslovi koje je stvorila, odnosno namentula Srpska napredna stranka (SNS).

“Oni su se manifestovali u pristrasnosti u medijima, pritiscima na zaposlene u javnom sektoru, zloupotrebom javnih resursa, brojnih proceduralnih nedostataka, kršenja tajnosti, grupnog glasanja. Sve ove nepravilnosti imaju dugu istoriju pod vladajućom strankom, što je eskaliralo 2022, a naročito 2023. godine”, stoji u tekstu i pominju se preporuke ODIHR-a koje je potrebno implementirati pre izbora, piše Nova.rs.

“Predsednica Skupštine Ana Brnabić zakazala je razgovore sa parlamentarnom opozicijom oko sprovođenja preporuka ODIHR samo tri dana pre raspisivanja izbora za Skupštinu grada Beograda. Srbija protiv nasilja je predložila tri prioritetna zahteva kao što je formiranje stručnog tela sa zadatkom da sprovede reviziju Jedinstvenog biračkog spiska, promene u izveštavanju RTS, kao i istoremeno održavanje beogradskih i lokalnih izbora”, piše dalje.

Opozicija je upoznala predsedavajućeg u pismu sa detaljima prve dve runde razgovora sa Brnabić i napomenuli da vlast ne želi da se istinski angažuje oko postizanja konsenzusa.

“Očigledno je da ne samo da su razgovori vlasti i opozicije došli u ćorsokak, već i da nema nade da će preporuke uskoro biti sprovedene”, piše dalje.

“Iz toga sledi da je Srbiji potrebna hitna pomoć OEBS-a kako posizborne kriza ne bi eskalirala u odluku SPN da ne učestvuje na predstojećim beogradskim i drugim lokalnim izborima. Održavanje nelegalnih i nelegitimnih izbora još više bi produbilo političku krizu koja bi rezultirala daljom destabilizacijom Zapadnog Balkana u bezbednosnom momentu koji je kritičan za celu Evropu”, zaključuje se u dokumentu koji je sačinila Srbija protiv nasilja.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je ranije da se predlog opozicije bazira na tome da se posredovanjem OEBS-a u pregovorima vlasti i opozicije dođe do implementacije preporuka OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o izbornim uslovima.

„Suština našeg predloga je da ukoliko imate razgovor dve strane, u tim razovorima ne može posredovati jedna od njih, već neko ko ima integritet i ugled kod obe strane, a to je OEBS“, kazao je Lutovac.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati