Izbori 2024

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

11. 04. 2024. 13:13 45

"Ne gledamo blagonaklono na bojkot": Hil posle sastanka

Ambasodor SAD Kristofer Hil, koji je danas prisustvovao pregovorima vlasti i opozicije u Skupštini Srbije, objasnio je u kom svojstvu je učestvovao u dijalogu koji je danas neuspešno okončan.

Pregovori o izbornim uslovima između vlasti i opozicije, koji su održani u danas u Skupštini Srbije, doživeli su krah. Delegacija opozicije demonstrativno je napustila sastanak, tvrdeći da vladajuća koalicija ne želi da razgovara o njihovim zahtevima i da sve ukazuje da će izbori koji slede biti nelegitimni.

Sastanku su prisustvovali i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil i šef delegacije Evropske unije Emanuel Žiofre.

Njihovo prisustvo, prema rečima Miroslava Aleksića, predsednika Narodnog pokreta Srbije, nije bilo prethodno najavljeno predstavnicima opozicije, koji su, kako kaže, informaciju o njihovom dolasku saznali neposredno pred početak sastanka.

- Zajedno sa još nekoliko mojih kolega smo pozvani ovde kao posmatrači, a ne da uzmemo učešće. Kao posmatrač, mogu da kažem da su ovakve vrste dijaloga veoma značajne i da moraju da se nastave. Dijalozi nisu samo važni, nego su vrlo često veoma teški i nije njihova jedina svrha da se dođe do sporazuma - kazao je Hil.

Hil je dodao da međunarodna zajednica ne voli bojkot kao način za prevazilaženje bilo čega, a naveo je da mu je drago što je dijalog prošao u pozitivnoj atmosferi.

- Svakako sam svestan toga da problemi i neslaganja se nastavljaju. Moram da kažem da su u pitanju veoma teški politički problemi, ali takvi da se Srbija mora izboriti sa njima. Iz pozicije moje vlade, ali drugih vlada i drugih zemalja, mi ne gledamo blagonaklono na bojkot i veoma smo zainteresovani da Srbija uspe u ovome i reši svoj problem i da se preporuke ODIHR-a i OEBS-a sprovedu - zaključio je Hil.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 45

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Uzbudljiva trka

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati